Ziua Siguranței pe Internet. Ce trebuie să știe copiii și, deopotrivă, părinții, despre online.

Safer Internet Day – Ziua Siguranței pe Internet este un eveniment de anvergura europeana, desfășurându-se anual în luna februarie, sub egida rețelei europene “INSAFE” – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

Ziua Siguranței pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei on-line și a telefoanelor mobile, mai ale de către copii și adolescenți, precum și conștientizarea și educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

Pentru a marca ziua de 7 februarie, polițiștii vrânceni au realizat în colaborare cu S.C.C.O. Vrancea și Centrul de Tineret din cadrul D.J.S.T. Vrancea dezbateri cu elevii voluntari de la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”, Colegiul Național Unirea, Colegiul Național ”Al. I. Cuza”, Școala “ Ștefan cel Mare” Focșani și Școala Suraia. Cei prezenți la activitate au realizat și desene cu mesaje tematice.

Marcarea Zilei siguranței pe Internet a oferit posibilitatea de a evidenția utilizările pozitive ale tehnologiei precum și rolul pe care toți îl putem avea în crearea unei comunități online mai bune și mai sigure.

SFATURI GENERALE PENTRU NAVIGAREA SIGURĂ PE INTERNET

– Nu oferiți necunoscuților de pe internet informații despre dumneavoastră sau familie (număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al dumneavoastră sau al rudelor etc.).

– Aveți grijă cum postați fotografii cu dumneavoastră sau cu familia! Restricționați accesul necunoscuților la profilul dvs. Nu uitați că fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere și servere, chiar dacă veți șterge postarea inițială.

– Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi truncate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, verificați mai multe surse de informare.

– Atenție! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie însoțite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.

– Păstrați secretă parola de e-mail și nu o dezvăluiți nici măcar prietenilor! Dacă bănuiți că parola v-a fost descoperită, schimbați-o imediat! În acest fel nimeni nu vă poate citi mesajele personale și nu vă poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dumneavoastră.

– Când vă creați adresa de e-mail, folosiți un pseudonim, o prescurtare și în niciun caz numele întreg, data nașterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dumneavoastră cu ușurință.

– Parola e bine să aibă cel puțin 12 caractere, să conțină litere, cifre și semne de punctuație și să fie cât mai greu de ghicit, chiar și pentru cei care vă cunosc foarte bine. Nu folosiți datele de naștere sau alte cuvinte pe care cei din jur știu că le preferați și pe care le-ar putea ghici.

– Pentru protecția computerului, scanați atașamentele de e-mail înainte de a le deschide.

– Nu descărcați și nu instalați programe pirat sau pe care nu le cunoașteți; ele pot distruge date din calculatorul dvs.

– Navigarea pe Internet este sigură când vă personalizați browser-ele să nu rețină parole, date de identificare și să nu dea accept la comunicarea oricăror date motivate ca fiind ‘în interes statistici etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.