Zeci de metri cubi de lemn confiscați, dosare penale și amenzi de la poliție pentru delicte silvice

În perioada 12 – 26 decembrie a.c., polițiștii vrânceni au continuat acțiunile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, fiind constatate următoarele :

La data de 12 decembrie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Răcoasa, s-a constatat faptul că un bărbat din comuna Balotești, județul Ilfov, a tăiat arbori care prezentau amprenta unui dispozitiv special de marcat de formă circulară, dar în afara perioadei autorizate spre exploatare.
Acesta a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 16 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată.

La data de 14 decembrie a.c., în urma controlului efectuat la o societate comercială din Nistorești, s-a constatat faptul că societatea a livrat cantitatea de 4,83 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență.
În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului societății pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. h din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 4,83 mc. material lemnos.

La data de 15 decembrie a.c., ora 06.45, pe raza municipiului Focșani, a fost depistat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitara cantitatea de 4,00 mc. lemn de foc din speciile fag și paltin, cu un aviz de însoțire a cărui termen de valabilitate a expirat.
În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 4,00 mc. material lemnos.

La data de 15 decembrie a.c., ora 14.35, pe DN 2M – comuna Nereju, a fost depistat un autocamion condus de un bărbat din localitate, care transporta cantitatea de 6,20 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire).
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 6,20 mc. material lemnos și a mijlocului de transport.

La data de 16 decembrie a.c., ora 01.30, pe DN 2D – comuna Bolotești, a fost depistat un bărbat comuna Nereju, care transporta cu o autoutilitara cantitatea de 8,60 mc. lemn de foc din specia fag, pentru care a prezentat un aviz de însoțire în care era înscrisă cantitatea de 5,60 mc. lemn de foc din specia fag, rezultând un plus de 3,00 mc. material lemnos.
Conducătorul auto a refuzat să transporte materialul lemnos supus confiscării la locul indicat de agentul constatator, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a acestuia pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c și art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 3,00 mc. material lemnos.

La data de 16 decembrie a.c., ora 18.25, pe DN 2D – comuna Valea Sării, a fost depistat un ansamblul de vehicule format dintr-un autotractor și o semiremorca, ansamblu condus de un bărbat din comuna Nereju, care transporta cantitatea de 27,04 mc. cherestea din specia rășinoase, rezultând un plus de 1,24 mc. față de avizul de însoțire secundar pentru cherestele aferent materialului lemnos transportat.
În cauză a fost dispusă măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată și măsura complementară a confiscării cantității de 1,24 mc. material lemnos.

La data de 16 decembrie a.c., ora 21.30, pe DJ 205D – comuna Năruja, a fost depistat un bărbat din comuna Nereju care transporta cu un autoturism un număr de 37 pomi de Crăciun, fără documente legale de proveniență.
De asemenea, în aceeași zi a mai fost depistat un bărbat din comuna Nereju, care transporta cu un autoturism un număr de 35 pomi de Crăciun, fără documente legale de proveniență.
În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a celor doi conducători auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării celor 72 de pomi de Crăciun și a celor două mijloace de transport.

La data de 16 decembrie a.c. ora 16:00, în fondul forestier de pe raza comunei Poiana Cristei, a fost depistat un bărbat din localitate, care a tăiat fără drept și sustras arbori din suprafața de pădure administrată de Ocolul Silvic Focșani.
În cauză s-a întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

La data de 17 decembrie a.c. ora 18.00, pe raza orașului Panciu a fost depistat un bărbat din comuna Reghiu, care transporta cu o autoutilitara cantitatea de 5,50 mc. lemn de foc, pentru care a prezentat un aviz de însoțire în care era înscrisă cantitatea de 2,00 mc. lemn de foc.
În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,50 mc. material lemnos.

La data de 18 decembrie a.c., pe raza comunei Suraia a fost depistat un bărbat din localitate, care a tăiat fără drept și sustras arbori din speciile salcie și plop.
În cauză a întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

La data de 19 decembrie a.c., în urma controalelor efectuate în partida de masă lemnoasă nr. numărul 1062139/2016, aparținând Obștii satelor Ungureni, Vetrești-Herăstrău, Podu Șchiopului, Brădetul și Valea Neagră, s-a constatat faptul că obștea a depozitat cantitatea de 80,384 mc. material lemnos (lemn rotund din speciile rășinoase și fag) în spații pentru care nu s-a obținut acordul de utilizare al documentelor necesare constituirii unui depozit temporar de material lemnos.
În cauză a fost dispusă măsura sancționării contravenționale a Obștii Herăstrău, potrivit prevederilor art. 19 alin. (2) lit. g din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 80,384 mc. material lemnos, care a fost predată în custodia reprezentanților Ocolului Silvic Zăbala – Nereju.

La data de 19 decembrie a.c., în urma controlului circulației materialului lemnos pe DJ 205 D – comuna Spulber, a fost identificat un bărbat din comuna Nereju, care transporta cu un autocamion un plus de 3,87 mc. lemn rotund din specia rășinoase, față de volumul de material lemnos înscris în avizul de însoțire primar prezentat.
În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,87 mc. material lemnos, care a fost predat în custodia specialiștilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Năruja.

La data de 19 decembrie a.c., în urma controlului efectuat împreună cu specialiști silvici la o societate comercială din comuna Spulber, s-a constatat faptul că societatea a deținut cantitățile de 3,23 mc. lemn rotund din specia brad și 4,27 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență.
De asemenea, s-a mai constat faptul că societatea nu a deținut la depozitul din comuna Spulber, registrul de evidență a intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase, fapt pentru care a fost sancționat contravențional administratorul societății pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. a și art. 21 lit. l din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 7,50 mc. material lemnos.

La data de 19 decembrie a.c., în urma controlului circulației materialului lemnos pe DN 2 – municipiul Focșani, a fost depistat un bărbat din comuna Nereju, care transporta cu un autocamion cantitatea de 6,17 mc. cherestea din specia rășinoase, care nu corespundea din punct de vedere calitativ cu datele înscrise în avizul de însoțire secundar prezentat.
În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a societății emitente a avizului de însoțire, pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 6,17 mc. material lemnos, care a fost predat în custodia specialiștilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Focșani.

La data de 19 decembrie a.c., în urma controlului efectuat la o societate comercială din comuna Nereju, s-a constatat faptul că societatea a primit cantitățile de 8,071 mc. lemn rotund din specia molid și 11,84 mc. cherestea din specia molid fără avize de însoțire.
De asemenea, s-a mai constatat faptul că societatea nu a deținut la punctul de lucru registrul de evidență a intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a acesteia pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. g și art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 19,91 mc. material lemnos.

La data de 19 decembrie a.c., ora 18.10, pe DN 2M – comuna Mera, a fost depistată o autoutilitara, fără plăcuțe de înmatriculare, condusă de un bărbat din localitate, care transporta cantitatea de 4,00 mc. lemn de foc diverse specii, fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire).
În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat”. De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 4,00 mc. material lemnos și a autovehiculului.

La data de 21 decembrie a.c., ora 09.15, pe DJ 205H – oraș Panciu, a fost depistată o autoutilitara condusă de un bărbat de 35 ani, care transporta cantitatea de 3,00 mc. lemn de foc din speciile fag și gorun.
În urma verificării avizului de însoțire prezentat în aplicația Iwood Tracking s-a constatat faptul că materialul lemnos a fost transportat dintr-o altă locație identificată prin coordonate geografice decât cea corespunzătoare provenienței legale, fapt pentru care s-a dispus sancționarea contravențională a conducătorului auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. d din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,00 mc. material lemnos.

La data de 21 decembrie a.c., ora 13:00, pe DJ 205J – comuna Fitionești, au fost depistați doi bărbați, ambii din comuna Movilița, care transportau cu două atelaje hipo material lemnos (lemn de foc), fără documente legale de proveniență.
În cauză a fost dispus măsura sancționării contravenționale acelor doi pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos.

La data de 22 decembrie a.c., ora 10:00, pe DJ 205J – comuna Fitionești, a fost depistat un bărbat din comuna Movilita, care transporta cu un atelaj hipo material lemnos (lemn de foc din specia gorun), fără documente legale de proveniență.
În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a bărbatului potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos.

La data de 23 decembrie a.c., ora 17:00, în fondul forestier de pe raza comunei Ruginești, aflat în administrarea Ocolului Silvic Panciu – Valea Caregnei, a fost depistat un bărbat din localitate, care a tăiat fără drept și a sustras arbori din specia salcâm.
În cauză s-a întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 171/2010 actualizată.

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN VRANCEA

Foto: arhiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.