VIDEO: Pace la Biserica Sf. Andrei din Focșani. Enoriașii i-au cerut iertare ÎPS Ciprian și l-au rugat să decidă cu înțelepciune viitorul parohiei din Focșani

Credinciosi la Biserica Sf. Andrei Focsani Mesaj 2 IPS Ciprian

Premieră la o Biserică creștină din România. După ce au protestat duminica trecută, auzind că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei vrea să-l mute pe părintele Giorgică Vatră la o parohie din satul Făurei, comuna Garoafa, enoriașii de la Biserica Sf. Andrei din Focșani s-au adunat iar în curtea bisericii pentru o altfel de manifestație.

Credincioșii au admis prin mesaje publice că s-au pripit săptămâna trecută când au protestat, deși nu exista încă o decizie scrisă a Arhiepiscopiei în sensul mutării părintelui Vatră. ”Vrem să arătăm vrâncenilor și românilor că a cere cuiva iertare și a ierta au o valoare deosebită în inima noastră. Am greșit reacționând pripit duminica trecută și nu am avut încredere în dreapta judecată a ÎPS Ciprian. Zvonurile ne-au răvășit sufletul și am acționat nepotrivit. De aceea am ales să ne cerem scuze față de ÎPS Ciprian, cel care ne-a chemat la Buzău acum câteva zile și a vorbit cu noi, consilierii parohiei, aproape trei ore. După întâlnirea de la Buzău, am plecat convinși de înțelepciunea ÎPS Ciprian, de la care așteptăm o dreaptă judecată și suntem convinși că așa va face”, a precizat Dana Baneș.

Am dori să nu mai fie nici un fel de protest de acum încolo, să fie linişte deplină. Sunt zvonuri că anumiţi oameni, în numele nostru, ar căuta să protesteze mâine, la sfinţirea bisericii de la Mănăstirea Brazi. Ne dezicem cu credinţă de acest lucru şi vă rugăm ca oricine face cea mai mică gălăgie sau discuţie acolo, să rugaţi pe toţi cei care cunoaşteţi sau ştiţi ce s-a întâmplat aici să nu mai stăruie nici în a vorbi, nici a judeca, nici a certa. Orice formă de protest aş dori să înceteze acum, încât pacea să fie şi acolo, şi aici, şi în toată Arhiepiscopia”, a spus astăzi și preotul Giorgică Vatră.

Drept urmare, credincioșii au folosit același ”registru” de manifestație ca și duminica trecută, cu pancarte și afișe în care și-au cerut iertare, cu declarații video date jurnaliștilor prezenți la eveniment.

Mesajele credincioșilor către ÎPS Ciprian:

Cuvântul părintelui Giorgică Vatră:

Mesaj către ÎPS Buzău:

Mesajul romilor:

Biserica Sf. Andrei credinciosi si parintele Vatra

Credinciosi la Biserica Sf. Andrei Focsani

Enoriasi la Biserica Sf. Andrei Focsani

Mesajul complet al enoriașilor:

Înalt Prea Sfinția Voastră Părinte Ciprian, arhiepiscop al Buzăului și Vrancei

Începem prin a ne cere iertare, în același loc și în fața acelorași credincioși ai parohiei noastre, dar și în fața întregii țări, pentru graba ce ne-a cuprins zilele trecute, când, răvășiți de zvonurile auzite, ne-am adunat în curtea Bisericii pentru a ne manifesta susținerea față de părintele nostru, Giorgică Vatră.

Teama de a ne pierde părintele și, totodată, duhovnicul care a reușit să facă din noi și din alte câteva mii de persoane din parohie altfel de oameni, ne-a făcut să ne pripim în a judeca ceea ce nu era încă judecat de Înalt Prea Sfinția Voastră.

Apoi, ne-ați chemat la arhiepiscopie și ne-ați făcut să înțelegem lucrurile așa cum nu le văzusem în zilele premergătoare discuției avute. Ne-ați explicat că nu luaserăți o decizie în privința părintelui nostru și că protestul la care am recurs nu-și avea sensul în acel moment.
Ne-ați vorbit timp de trei ore, fără grabă sau superficialitate, și ne-ați arătat că lucrurile pot fi altfel decât le-am perceput noi.

Conștienți că în slăbiciunea noastră am făcut un lucru necugetat și că nu epuizasem toate căile de aflare a adevărului în legătură cu vehiculatul transfer al părintelui Vatră, ne-am plecat capetele și ne-am bucurat când ați decis să ne binecuvântați, după greșeala făcută.

Cu răbdare, cuviință și speranță, așteptăm să ne luminați cu înțelepciunea deciziei finale pe care o veți lua față de părintele nostru, după o răbdătoare și corectă analiză. Suntem convinși că bunul Dumnezeu va ocroti Biserica creștin-ortodoxă și fiecare parohie în parte, atunci când preoții și credincioșii ascultă de poruncile divine.

Înalt Prea Sfinția Voastră

Dumnezeu ne cere să iertăm de 70 de ori câte 7, de aceea cu umilă părere ne rugăm în continuare să ne iertați și nouă greșeala de a considera că ați decis transferul părintelui nostru în altă parohie, deși acest lucru nu se întâmplase.

Fie ca bunul Dumnezeu să ne dea înțelepciune pe viitor, astfel încât impulsul firii să nu ne mai stăpânească inimile.

Nu ne rămâne decât să așteptăm ca Înalt Prea Sfinția Voastră să ne anunțe care va fi viitorul parohiei noastre, cu gândul smerit către iertarea cea atât de folositoare tuturor oamenilor în vremuri tulburi pentru creștinism și în contextul în care se multiplică atacurile la adresa ortodoxiei.

Doamne ajută!

Mesaj 1 IPS Ciprian Mesaj 2 IPS Ciprian Mesaj 3 IPS Ciprian

2 Responses to VIDEO: Pace la Biserica Sf. Andrei din Focșani. Enoriașii i-au cerut iertare ÎPS Ciprian și l-au rugat să decidă cu înțelepciune viitorul parohiei din Focșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.