VIDEO (update): Imagini de la masa rotundă pe tema susţinerii mediului de afaceri, cu candidaţii la Primăria Focşani

UPDATE: Cu scuzele de rigoare pentru întârziere, prezentăm înregistrarea evenimentului, înregistrare oferită de Atlas TV Focşani!

Candidatul independent la Consiliul Local, respectiv Primăria Focşani, jurnalistul Cristi Irimia, a fost prezent sâmbătă la masa rotundă organizată de “Coaliţia pentru Reinventare Focşani” şi denumită “Focşani – Dezvoltare şi Locuri de Muncă”. Organizatorii evenimentului, Cristian Vlase (coordonator), Vasile Grădinaru (moderator), Carmen Ionescu şi Elena Mogoş (secretari) au trimis invitaţii tuturor candidaţilor la funcţia de primar al Focşaniului.

Au onorat invitaţia şi şi-au prezentat celor prezenţi opiniile despre cum poate fi susţinut mediul de afaceri de către administraţia publică locală doar independenţii Cristi Irimia şi Petrea Petrea, precum şi Aurel Bâcu (PP-DD) şi Dan Butnaru (PV).

Au absentat Decebal Bacinschi (USL), Alin Trăşculescu (ApV), Adrian Popescu (PRM) şi Violeta Cordoneanu (PRM), în condiţiile în care Bacinschi şi Trăşculescu îşi făceau campanie prin oraş la ora evenimentului. Ignorarea unei astfel de mese rotunde, pe marginea unui subiect extrem de important pentru Focşani, denotă cât respect acordă respectivii candidaţi celor care ar avea curiozitatea să le asculte părerile.

Iată care a fost materialul prezentat de către candidatul independent Cristi Irimia:

“În primul rand cred ca ar trebui sa privim aceasta chestiune (relatia municipalitatii cu mediul de afaceri) daca nu cu sinceritate, macar fara demagogie sau naivitate. Probabil ca multi oameni de afaceri din Focsani si-ar dori ca municipalitatea daca nu-i poate ajuta, macar sa nu-i incurce.

Am un exemplu al unui cunoscut care la un moment dat s-a dus la un viceprimar al Focsaniului cu o oferta comerciala. Acesta a luat-o in considerare dar nu in sensul in care, poate, va ganditi. I-a venit ideea sa-i trimita ceva controale la firma pentru a-i sugera ulterior ca ar fi bine ca acea oferta comerciala sa se transforme in sponsorizare catre Primarie.

Dar daca vrem sa propunem ceva constructiv si sa ne gandim ca oamenii de afaceri din Focsani nu sunt doar niste vaci de muls ci si niste motoare de dezvoltare a economiei orasului ar putea fi probabil cateva modalitati se incurajare a acestora.

O gandire simpla ar fi ca ar trebui cumva sa-i sprijinim cum putem pe cei autohtoni, sa-i incurajam pe cei potentiali si sa facem ceva atractiv pentru cei din alte parti.

Cum anume am putea face aceste lucruri cat mai simplu de pus in practica si cu rezultate rapide si directe?

Ce idei am eu:

1. Ca sa-i sprijinim pe cei locali in niciun caz nu trebuie să cumparam fulare tricolore pentru 24 ianuarie din Botosani, cel mult le cumparam de la o firma locala…

2. Ar trebui ca toate achizitiile Primariei sa fie “mai” publice si mai accesibile nu doar firmelor favorite.

3. Strazile secundare, cu aceeasi eterna si interminabila problema, care costa sute si mii de bucse, amortizoare si pivoti pentru masinile de transport ale firmelor din Focsani, ar trebui puse la punct.

4. Infrastructura de utilitati: trebuie profitat la maxim in acesti ani de fondurile structurale europente pentru investitii in dezvoltarea retelei de apa – curent – canalizare care vor duce ulterior la construirea de noi cladiri si locuinte.
Un exemplu pozitiv in acest sens este al Primariei Odobesti, care, prin fonduri europene, a construit reteaua de canalizare si gaze naturale in Odobesti si in tot satul Unirea.

5. Evenimentele locale culturale sau de afaceri organizate in colaborare cu Camera de Comert si alte asociatii sau organizatii ale oamenilor de afaceri, chiar prin punerea la dispozitie in mod gratuit a spatiilor sau terenurilor Primariei, au un rol insemnat in promovarea Focsaniului.

6. Organizarea de mese rotunde cu oamenii de afaceri din oras care ar putea veni si ei cu idei concrete, unde si-ar putea expune nemultumirile sau sugestiile, ar fi iarasi o masura de bun augur.

7. Să nu uitam că avem un penitenciar foarte aproape de Focsani unde exista atat de multa mana de lucru care ar putea fi folosita.

8. Şi poate cel mai important lucru tine de calificarea slaba sau mai bine zis de necalificarea fortei de munca din oras. Mirajul facultatilor particulare unde nu se invata nimic, au facut ca foarte multi tineri absolventi sa nu-si poata gasi un loc de munca.

Si asta nu pentru ca patronii nu ar avea nevoie, ci pentru ca acesti tineri nu au invatat nimic, nu se pricep la nimic, sunt niste brate de munca necalificate care spera sa impresioneze vreun angajator cu diploma de Facultate. Doar ca patronii din Focsani au nevoie de sudori, de lacatusi, de utilizatori calificati ai calculatorului, de tineri calificati in constructi, in general de oameni care stiu sa faca ceva concret, nu de niste posesori de diplome fara nicio valoare.

9. Astfel ca municipalitatea ar face bine sa se implice in organizarea de cursuri de calificare in meserii concrete.

SOLUŢIA propusă: toate ideile de mai sus pot fi puse în practică dacă municipalitatea va crea un CENTRU ZONAL PERMANENT, în care să activeze oameni de afaceri locali şi reprezentanţi ai administraţiei, CENTRU care să pună în aplicare, periodic, COORDONATELE stabilite în urma întrunirilor lunare ce vor avea loc. Beneficiile vor ţine de faptul că toţi actorii implicaţi vor vorbi, în principiu, aceeaşi limbă, şi-şi vor aduce aportul pentru realizarea unui Focşani mai accesibil oamenilor de afaceri.

2 Responses to VIDEO (update): Imagini de la masa rotundă pe tema susţinerii mediului de afaceri, cu candidaţii la Primăria Focşani

  1. maria 05/06/2012 at 14:05

    Ceva e putred aici.Nu numai ca Oprisan il lauda pe candidatul VranceaMedia, dar si acesta lauda “realizarile” primarului de la Odobesti.

    Răspunde
  2. Pingback: VIDEO (update): Imagini de la masa rotundă pe tema susţinerii … | Gaseste Orice - Motor de Cautare Web

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE