VIDEO: Casa de Cultură din Odobești a continuat proiectele de succes din ultimii ani: simpozion dedicat inginerului constructor Panaite C. Mazilu.

Casa de Cultură ”Constantin C. Giurescu” din Odobești a organizat ieri un simpozion dedicat inginerului constructor Panaite C. Mazilu (1915-2015), fondator de școală în domeniul construcțiilor și structurilor de rezistență.

Panaite C. Mazilu a făcut parte dintre constructorii care au clădit, la propriu, România pe care o vedem astăzi. De la Casa Scânteii și Aerogara București-Băneasa, la imobile de gări, teatre, hangare pentru avioane și Podul de la Giurgeni-Vadul Oii, clădirile simbol ale României din a doua parte a veacului XX poartă semnătura inginerului constructor Panaite C. Mazilu.

Născut într-o familie de podgoreni și preoți, a primit la botez numele bunicului său, preotul Panaite Mazilu, unul dintre slujitorii Bisericii care a luptat cu penelul în presa râmniceană pentru drepturile muncitorilor și țăranilor.

După 1989 a susținut construcția bisericii din satul natal, motiv pentru care ieri a fost dezvelită o efigie la intrarea în curtea Bisericii, iar numele său a fost atribuit, oficial, Școlii din Pitulușa. La simpozionul de ieri au susținut prelegeri Prof. Ing. Dr. Dan Crețu, de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Ing. Dr. Mircea Mironescu, membru fondator AICR și AICPS, Ing. Alexandru Nicola, Ing Anca Biță și Pr. Gabriel Macovei. Manifestarea a fost realizată în parteneriat cu Parohia ”Sf. Dimitrie” din Broșteni și a făcut parte din proiectul ”Personalități academice vrâncene”, inițiat de Asociația ”Simion Mehedinți” pentru a cinsti anul aniversar 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE