Victor Ponta a adresat o scrisoare deschisa sefului Misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks

Domnului Jeffrey Franks,

Şeful Misiunii FMI în România

Stimate domnule Jeffrey Franks,

Am aflat cu surprindere şi încântare în acelaşi timp că Guvernul României intenţionează să adopte o serie de măsuri pe care Opoziţia le promovează de multă vreme. Este vorba despre revenirea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior taierilor, precum şi despre proiectul „coşul de solidaritate”, pentru pensionari. Sunt iniţiative de stanga, pe care le apreciem si de care românii au mare nevoie.
În baza unor principii elementare de comportament democratic, precum consecvenţă, responsabilitate şi consens, am deosebita plăcere de a vă informa că Partidul Social Democrat va susţine toate aceste măsuri cu caracter social, anunţate de Guvernul României, si le va promova si in cadrul Uniunii Social Liberale.

Deşi adoptarea lor s-ar fi impus mult mai devreme, încă din debutul crizei economice, ele sunt bine venite şi acum. Sunt bucuros să aflu că Guvernul condus de premierul Emul Boc a descoperit, chiar si dupa mai mult timp, dimensiunea socială a guvernării şi o va îmbina cu abordarea cantitativă şi contabilicească adoptată până acum.

Remarc, ca un semn de seriozitate şi de garanţie a implementării acestor măsuri, faptul că ele au fost anunţate în timpul prezenţei Delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România. Aceasta înseamnă că ele nu sunt simple enunţuri menite să amăgească populaţia şi să creeze false aşteptări. Lansarea lor în contextul discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului României şi Delegaţia FMI denotă că ele sunt agreate de dumneavoastră.

Revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior tăierilor, conform Deciziei nr. 872 din 25 iunie 2010 a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial nr. 433/28 iunie 2010, majorarea pensiilor şi „coşul de solidaritate” pentru pensionari sunt, daca vor fi aplicate, acte de justiţie socială, prin care costurile crizei sunt împărţite ceva mai echitabil la nivelul societăţii.

Deşi extrem de necesare, aceste măsuri vin foarte tarziu si nu sunt şi suficiente. Din păcate, ele nu pot acoperi creşterea fulminantă a taxelor si a preţurilor la alimente şi bunuri de larg consum şi nici nu pot oferi populaţiei, în special categoriilor defavorizate, posibilitatea de a privi cu linişte şi detaşare iminenta eliminare a subvenţiei la căldură şi apă caldă, precum şi introducerea sistemului de coplată în sistemul de sănătate.

România nu a ieşit încă din criza economică, iar evoluţiile din plan european, în special criza datoriilor, nu sunt în măsură să ofere o perspectivă optimistă. Prin urmare, societatea românească are în continuare nevoie de astfel de iniţiative de responsabilitate şi solidaritate socială.

Ele trebuie îmbinate în mod inteligent cu măsuri proactive de stimulare a economiei, de reducere a fiscalitatii şi de multiplicare a locurilor de muncă. Partidul Social Democrat sprijină deschis o astfel abordare, inclusiv la nivelul Uniunii Social Liberale. Îmi exprim speranţa că Fondul Monetar Internaţional va fi un partener nu doar al Guvernului României, ci şi al românilor. Dacă mesajul dumneavoastră conform căruia creşterea economică nu are nici un rost dacă nu este resimţită de către populaţie va fi înţeles şi urmat de către Guvernul condus de premierul Emil Boc, atunci România se va afla pe un drum bun.

Cu încredere şi consideraţie,

Victor Ponta, Preşedinte PSD

Comunicat primit de la PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.