UPDATE. Adevărul.ro: “Expertul agreat de Ministerul de Justiţie din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan, a fost reţinut de procurorii DNA pentru că ar fi încercat să facă expertiza în favoarea lui Oprişan”

Oprisan in conferinta la PSD

UPDATE: Ileana Roxana Pintea a fost reţinută de procurorii DNA. 

Ileana Roxana Cernea (Pintea), expert financiar contabil, a fost reţinută de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual. De asemenea, Elena Valentina Muşuroiu, expert, a fost reţinută pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că cele două experte ar fi încercat să “albească” dosarul lui Marian Oprişan, astfel încât să nu rezulte un prejudiciu.

Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnată de către instanţa de judecată, în data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca – Secţia Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind în curs de judecare, în primă instanţă, la Judecătoria Cluj Napoca. Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul sus menţionat a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a lui Muşuroiu Elena Valentina care a şi dobândit această calitate.

Conform atribuţiilor stabilite de instanţa de judecată, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experţii parte (recomandaţi de inculpaţii din dosar) urmau să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective.

Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent faţă de orice intruziune, corect şi imparţial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanţă) a stabilit împreună cu Muşuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpaţi) modul în care vor aborda expertiza, aşa încât să servească intereselor inculpaţilor judecaţi şi, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului.

Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Muşuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanţă să analizeze documentele puse la dispoziţie şi să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv.

Astfel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a acceptat ca Muşuroiu Elena Valentina să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuţie, rezumându-se doar la a-şi însuşi expunerea, argumentaţia şi concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus menţionat, prin semnarea documentului“, se arată în comunicatul DNA.

Elena Valentina Muşuroiu este acelaşi specialist care a realizat şi expertiza extrajudiciară cerută de Relu Fenechiu în dosarul său de corupţie care a dus în final la condamnarea fostului liberal. Inculpatelor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la sâmbătă, 10 ianuarie, să fie prezentate în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Liviu Macovei, expert, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu. Există indicii şi probe care conturează suspiciunea că Macovei Liviu, în calitate de expert parte al unui alt inculpat, în dosarul depus în dosarul Judecătoriei Cluj Napoca nr. 271/231//2010, a acceptat să semneze raportul de expertiză contabilă, conştientizând că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanţă Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi că, în acest mod, se încalcă prevederile legale şi totodată se aduce atingere dreptului părţilor vătămate din dosar la desfăşurarea procesului în mod echitabil.

Ştirea iniţială:

Ileana Roxana Pintea, expertul contabil aflat pe lista experţilor agreaţi de către Ministerul Justiţiei, a ajuns în această seară la DNA.

Ileana Roxana Pintea a fost adusă la audieri în această seară la DNA Bucureşti. Potrivit unor surse judiciare, audierea ar avea legătură chiar cu dosarul în care baronul de Vrancea, Marian Oprişan, este învinuit de acte de corupţie. Ileana Roxana Pintea ar fi trebuit să prezinte joi, 8 ianuarie, raportul de expertiză în acest dosar aflat pe rolul instanţei de opt ani şi jumătate, dar nu a făcut-o, deşi anterior fusese somată şi chiar amendată de judecătorul Lucian Buta pentru că nu s-a conformat termenului stabilit în acest sens.

Facem precizarea că expertiza a fost cerută în luna septembrie 2014 de Marian Oprişan şi aprobată de magistratul care judecă dosarul, Lucian Buta, care i-a cerut Ilenei Pintea ca până pe 6 noiembrie să realizeze expertiza. Acest lucru nu s-a întâmplat nici atunci, dar nici la termenul din 4 decembrie, când judecătorul a decis să amendeze expertul cu 1000 de lei. I s-a mai dat atunci şansa să depună acest raport până la termenul din 8 ianuarie, lucru iar ignorat de Ileana Roxana Pintilie.

Expertiza financiar-contabilă va avea în vedere nu mai puţin de nouă obiective, şi anume.

„1. Să se stabilească dacă sumele de bani provenite din contractul de împrumut subsidiar din 2004 au fost rulate în mod legal.

2. Să se identifice documentele justificative în baza cărora Consiliu Judeţean Vrancea a plătit contravaloarea lucrărilor executate, pentru fiecare drum comunal menţionat în anexa la contractul de împrumut subsidiar menţionat, cu indicarea eventualelor nereguli găsite.

3. Să se stabilească dacă sumele plătite societăţilor ce au executate lucrările au fost evidenţiate în contabilitatea CJ Vrancea, conform dispoziţiilor legale.

4. Să se stabilească dacă, în raport cu documentele financiar-contabile, dacă s-au produs prejudicii bugetului CJ Vrancea sau bugetului de stat.

5. În ipoteza existenţei unui prejudiciu, să sa stabilească persoanele responsabile şi cuantumul prejudiciului produs

6. Să se stabilească dacă sumele e bani plătite membrilor comisiei de licitaţie au fost stabilite şi plătite conform normativelor şi dacă au fost evidenţiate în evidenţele contabile ale CJ Vrancea.

7. Să se stabilească dacă achiziţionarea Complexului ”Căprioara” s-au făcut în baza unor documente justificative legale.

8. Să se stabilească dacă plăţile efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea hotelului Rucăr şi a Complexului ”Hanul dintre vii” s-au efectuat pe baza unor documente justificative şi dacă acestea au fost evidenţiate corect în contabilitatea CJ Vrancea.

9. Să se stabilească dacă în perioada 2003-2004 hotelul Rucăr şi Complexul ”Hanul dintre vii” puteau obţine venituri legale din activitatea de turism”. (Ştefan Borcea)

Preluare de pe adevarul.ro

4 Responses to UPDATE. Adevărul.ro: “Expertul agreat de Ministerul de Justiţie din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan, a fost reţinut de procurorii DNA pentru că ar fi încercat să facă expertiza în favoarea lui Oprişan”

 1. danb 10/01/2015 at 01:50

  Intrebarea este cine o mai suporta acolo pe escroaca asta corupta si daca nu ar trebui trasi la raspundere si cei care o tolereaza.

  Răspunde
 2. kake 11/01/2015 at 11:29

  Daca e sa-l credem pe cuvant pe inculpatul Borza si domnii Vulpescu, Butnaru, Chitoiu si fosta d-ra Truta ca Hidroelectrica s-a aflat cu adevarat in stare de insolventa si nu a fost un trucaj atunci de ce nu sunt arestati toti directorii economici din Hidroelectrica care au elaborat semnat si prezentat Ministerului de finante situatiile financiare pe 2011, cenzorul Ministerului de finante care a contrasemnat aceste situatii financiare si auditorii KPMG(pe una dintre d-rele auditoare Cristina Ceafalan o cunosc personal de la Masteratul specializarii Audit financiar si consiliere organizat de ASE) care au emis o opinie fara rezerve(adica au confirmat profitul de peste 1 milion de euro) privind aceleasi situatii?
  DIICOT de ce acopera aceasta frauda, impreuna cu alte ilegalitati intamplate pe perioada administrarii Borza?

  Răspunde
 3. vio 11/01/2015 at 17:36

  Stay cool, a inceput si la diicot curatenia..sau ma rog, se verifica niste dosare , punctual, pe nume si fapte…
  Petrecerea continua si, dupa madame Bica, o sa mai vedem si alte fete simandicoase la sing sing, pe cumetrii , prietenii si altele “nefacute”…
  Cheers,

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE