Un nou proiect de mediu în judeţul Vrancea

În perioada 15.06.2013-15.12.2015 , Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea implementează proiectul „Imbunătăţirea managementului Siturilor de Interes Comunitar ROSCI0026 Cenaru si ROSCI0216 Reghiu Scruntaru”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin programul POS Mediu 2007-2013 axa Prioritară 4 , în valoare de 1381133.33 Lei.

Proiectul vizează ariile protejate ROSCI0216 Reghiu Scruntaru /Rezervaţia naturală 2.820 Pădurea Reghiu – Scruntaru si ROSCI0026 Cenaru /Rezervaţia naturală 2.815. Pădurea Cenaru şi are ca scop menţinerea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes conservativ prin elaborarea planurilor de management integrat pentru ariile naturale protejate şi dezvoltarea unei atitudinii favorabile a populaţiei locale faţă de activitatea de protejare a diversităţii biologice şi a conceptului de dezvoltare durabilă în situri Natura 2000 .
Obiectivele proiectului vizează :

Fundamentarea, elaborarea şi aprobarea Planurilor de Management Integrat pentru ariile naturale protejate: ROSCI0026 Cenaru si Rezervaţia Naturală Pădurea Cenaru cod 2815 si ROSCI0216 Reghiu Scruntaru si Rezervaţia Naturală Pădurea Reghiu Scruntaru cod 2820
Informarea şi conştientizarea comunităţilor locale in vederea creşterii implicării acestora în managementul siturilor Natura 2000 şi promovarea zonei

Rezultate aşteptate :
2 planuri de management aprobate de autoritatea competentă de mediu
538 ha de suprafaţă ce beneficiază de măsurile de protecţie şi conservare
2 SCI arii naturale protejate cu plan de management în vigoare
Creşterea gradului de informare şi de conştientizare a grupurilor ţintă
Măsuri de conservare pentru 7 specii de interes comunitar
Măsuri de conservare pentru 4 habitate de interes comunitar

Pe teritoriul Uniuni Europene au fost identificate 9 regiuni biogeografice. Între ţările membre şi candidate la UE, România deţine una din cele mai mari diversităţi biogeografice. Pe teritoriul României se găsesc 5 regiuni biogeografice: continentală (cea mai comuna), alpină (în ţările cu zone montane), panonică (se gaseşte în Ungaria şi ţările vecine), pontică (doar in România şi Bulgaria), stepică (doar in România). De menţionat că pe teritoriul României se află peste jumatate din suprafaţa Muntilor Carpaţi, cei mai extinşi si mai salbatici munti din Europa, identificaţi ca una dintre cele mai importante ecoregiuni la nivel global, ce gazduieşte aproape jumatate din populaţia de carnivore mari a Europei (urs, lup, râs).

Acest proiect este o primă etapă în îmbunătăţirea managementului Siturilor de Interes Comunitar ROSCI0026 Cenaru si Rezervaţia Naturală Pădurea Cenaru cod 2815 si ROSCI0216 Reghiu Scruntaru si Rezervaţia Naturală Pădurea Reghiu Scruntaru cod 2820 prin elaborarea planurilor de management integrat pentru ariile naturale protejate şi dezvoltarea unei atitudine favorabile a populaţiei locale faţă de activitatea de protejare a diversităţii biologice şi a conceptului de dezvoltare durabilă in situri Natura 2000 .

Va fi necesar să se identifice surse de finanţare pentru aplicare tuturor măsurilor de management identificate pentru urmatorii 5 ani. De asemenea este necesar ca odată cu dezvoltare capacităţii de administrare a acestor arii protejate să se poată identifica şi aplica un set de măsuri minime de conservare pentru menţinerea statutului de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ.

Demersurile intreprinse anterior sunt semnificative în ceea ce priveşte conservarea carnivorelor mari, aceste arii protejate facand parte din arealul de implementare a trei proiecte majore finantaţe de Comisia Europeana în cadrul programului LIFE. Proiectele au avut ca scop conservarea populaţiilor viabile de urs, lup si râs prin inventarierea habitatelor favorabile, monitorizarea acestor specii, crearea unei reţele ecologice locale integrată in reţeaua Natura 2000.

Principala valoare adăugată a proiectului o constituie realizarea planurilor de management şi aplicarea celor mai bune practici necesare menţinerii/refacerii stării de conservare a speciilor şi habitatelor în armonie cu interesele socio-economice locale.

Desfăşurarea unor activităţi privind monitorizarea speciilor si habitatelor în scopul îmbunătăţirii managementului şi a atingerii obiectivelor de conservare vor asigura o permanentă implicare a custodelui in managementul ariei protejate si la transferul unor cunoştinţe practice către tot personalul implicat. Dealtfel cunostinţele acumulate, protocoalele şi planurile de monitorizare vor putea fi transferate şi catre alte situri.

Implementarea proiectului va duce la realizarea , în timp , a unor relaţii de parteneriat cu organizaţii cu expertiză naţională şi internaţională în domeniul activităţilor de conservarea biodiversităţii. Beneficiarii realizării planului de management vor fi autorităţile competente de protecţia mediului la nivel local şi regional şi autorităţile locale, precum şi administratorii siturilor Natura 2000 din zona proiectului. In acelaşi timp, vor beneficia indirect toate comunităţile locale de pe suprafaţa proiectului, precum şi agenţii economici care desfăşoară activităţi în zonă, prin existenţa unui instrument clar de administrare.

Comunicat primit de la Director Executiv, VALENTIN LOGODINSCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.