ULTIMA ORĂ: Enoriaşii de la Parohia Sf. Andrei au pierdut procesul cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Enoriasi la Biserica Sf. Andrei Focsani

Tribunalul Vrancea a decis astăzi că enoriaşii-mireni care au dat în judecată Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, pentru că au fost excomunicaţi din Biserică (Nela Panaite şi Romică Gavrilă), respectiv opriţi de la Sfânta Împărtăşanie (Panaite Costică, Negoiţă Toader, Vintilă Vasile, Vintilă Lucica, Bara Moise, Oancea Emilia, Văsîi Gheorghe), nu pot cere instanţei ca aceasta să impună Bisericii să-i împărtăşească, respectiv să-i reprimească în biserici

Cei în cauză au fost acuzaţi de tulburarea comunităţii din care fac parte, prin organizarea de proteste împotriva Bisericii, a ierarhului ÎPS Ciprian, arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, iar după aproape un an în care lucrurile au degenerat, Arhiepiscopia a decis să-i sancţioneze, conform canoanelor bisericeşti.

La proces, enoriaşii focşăneni au susţinut că ei nu pot fi sancţionaţi de Arhiepiscopie pentru că sunt… enoriaşi, nu mireni şi nu li se pot aplica dispoziţiile prevăzute în canoane. Din acest motiv au cerut anularea deciziilor din 8 mai a. c.

Sâmbătă, 17 octombrie, la Schitul Dealu Sării, ÎPS Părinte Ciprian s-a referit, în detaliu, la etimologia cuvintelor enoriaş şi mirean. Vezi VIDEO AICI.

Citeşte şi punctul de vedere semnat de Cristi Irimia cu privire la acest subiect, cu titlul: “Dumnezeu a dat putere preoţilor să împărtăşească oamenii, nu instanţelor civile“.

ÎPS Părinte Ciprian a explicat şi aseară, la conferinţa APOR Vrancea, că enoriaş este sinonim cu mirean şi că pentru a proteja Biserica era necesar să se ia o măsură împotriva celor care au tulburat parohia Sf. Andrei. “Ca om, i-am iertat de multă vreme pe cei care au făcut şi fac tulburare în continuare. Ca arhiepiscop însă, trebuie să protejez Biserica lui Hristos de schismă. Aţi văzut şi dvs. că intenţionau deja să facă o asociaţie şi să lipească Biserica Sf. Andrei de ea., susţinuţi fiind de foşti preoţi excluşi din Biserică pentru abateri grave. Au editat şi broşuri jignitoare…“, a precizat ÎPS Ciprian.

Enoriaşii în cauză de la Parohia Sf. Andrei au organizat mai multe proteste în curtea şi în faţa Bisericii Sf. Andrei, dar şi în faţa Protopopiei Focşani, nemulţumiţi fiind de sancţionarea preotului Giorgică Vatră. Acesta a fost, iniţial, trimis la mănăstire, pentru o lună de zile, ulterior fiind mutat la altă parohie, la cererea sa, chiar el dorind ca astfel să oprească tulburările de la Biserica Sf. Andrei. Protestele celor 9 enoriaşi nu s-au oprit, însă, astfel că s-a ajuns la sancţionarea celor în cauză.

Hotărârea dată de Tribunalul Vrancea în urmă cu câteva minute poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile, recursul urmând a fi judecat de Curtea de Apel Galaţi:

Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti invocate de pârâtă. Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Panaite Nela, Panaite Costica, Gavrila Romica, Negoita Toader, Vintila Vasile, Vintila Lucica, Bara Moise, Oancea Emilia, Vasii Gheorghe în contradictoriu cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, având ca obiect anularea prevederilor alin.5 şi 6 ale Deciziei nr.2576 din data de 08.05.2015 emisă de Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare care se va depune la Tribunalul Vrancea. Pronunţată în şedinţa publică din 22 octombrie 2015. Document: Hotarâre 637/2015 22.10.2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.