TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă, canalizare și pentru apă caldă și energie termică

În cadrul ședinței de marți, 19 iunie, de la Comisia pentru Industrii și Servicii din cadrul Camerei Deputaților, a fost adoptat, cu amendamente, un proiect de lege care reglementează o cotă de TVA de 9% pentru mai multe servicii oferite populației. Între acestea se numără TVA de 9% pentru livrarea de apă pentru irigații în agricultură, alimentarea cu apă și canalizare, dar și pentru apa caldă și energia termică. Scăderea cotei de TVA pentru ultimul dintre servicii a fost amendamentul propus de Comisia de industrii, care a și fost adoptat de deputați.

Modificarea Codului fiscal în ceea ce privește taxarea serviciilor enumerate mai sus ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2019, ceea ce va însemna reduceri în facturile populației. Camera Deputaților este for decizional pe acest proiect, după ce el a trecut de vot în Senatul României, la începutul lunii iunie.
Forma inițială a proiectului de lege privind modificarea Codului fiscal prevedea o cotă redusă de TVA și pentru alte servicii oferite populației, așa cum sunt livrarea de electricitate și de gaze naturale, acestea nefiind acceptate de majoritatea PSD-ALDE la vot.

Mai clar, proiectul de lege pentru modificarea și completarea alin. (2) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal introducea în lista prestărilor de servicii/livrărilor de bunuri asupra cărora se aplică TVA de 9% următoarele:

-serviciile de canalizare;
-producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat;
-livrarea de electricitate;
-livrarea de gaze naturale;
-serviciul public de salubrizare a localităţilor.

De la Senat proiectul a plecat cu TVA de 9% pentru apă pentru irigații și pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. În Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților, s-a adăugat TVA de 9% și pentru serviciul de furnizare de apă caldă și energie termică în sistem centralizat.

Deputat PNL de Vrancea, Ion Ștefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.