Trupa Protha, selectată pentru Festivalul Naţional de Teatru Tânăr “IDEO IDEIS”

Spectacolul “Mecanica inimii” după Mathias Malzieu, în regia lui Cătălin Sfîrloagă, a Trupei de teatru Protha din Panciu a fost selectat de comitetul de selecţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr IDEO IDEIS să participe la cea de a X-a ediţie a festivalului alături de alte nouă trupe de teatru din ţară.

Protha 2015 iunie

Festivalul se va desfăşura la Alexandria şi va avea loc în perioada 01/09 august 2015, iar Protha este la cea de a doua experienţă la acest festival după ce în 2013 a participat cu spectacolul „Prinţesa şi porcarul” de Dumitru Solomon şi i s-a acordat Premiul Ideo Ideis.

Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS este un un eveniment dedicat procesului de educație alternativă, pentru tinerii liceeni din România şi Alexandria, și ,în același timp, un festival de teatru pentru comunitatea doritoare de experienţe culturale.

Structura festivalului (ateliere de teatru, ateliere de măiestrie,masterclass-uri,9 spectacole de liceeni, spectacole de teatru profesionist, proiecții de filme, discursuri inspiraţionale) este unică în peisajul festivalurilor de teatru de amatori din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu alte tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor, atât personală, cât şi profesională. IDEO IDEIS este un festival gândit ca un proces de educație alternativă prin teatru.

Pe parcursul celor 9 zile, acest eveniment le oferă celor peste 200 de participanți ocazia de a interacționa cu diverși artiști de renume (Marcel Iureș, Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, etc), de a conversa cu veritabili oameni de cultură ori profesioniști din diverse domenii (în cadrul Serilor povestitorilor și Masterclass-urilor IDEO IDEIS), de a cunoaște alți tineri pasionați de teatru, care împărtășesc aceleași idealuri. Nu în ultimul rând, au ocazia de a învăța tehnici de comunicare, argumentație și improvizație în cadrul atelierelor de actorie.

Co-preşedintele IDEO IDEIS Andreea Borţun în prezentarea ediţiei aniversare a festivalului arată că „Anul acesta, luna august o să ne găsească, ca de obicei, în Alexandria, alături de toţi aceşti liceeni extraordinari, alături de mentori, traineri şi comunitatea din Alexandria. Pe lângă aniversarea celor 10 ani în care, împreună, am construit unul dintre festivalurile culturale simbol ale României, 10 ani în care ne-am asumat o misiune pe care mulţi o credeau prea mare, aceea de a oferi liceenilor un proiect de educaţie alternativă prin artă, vom avea prilejul să celebrăm şi prima zi de IDEO IDEIS: 6 august, o zi care adună laolaltă visele, temerile şi entuziasmul unui grup de adolescenţi care în 2006 încă nu conştientiza ce începuse. Vă aşteptăm şi anul acesta la Alexandria, cu noi vise, noi temeri şi chiar mai mult entuziasm.”

Proiectul cultural al trupei Protha este unul care se pliază pe conceptul festivalului şi are ca finalitate educaţia alternativă a liceenilor din Panciu şi consolidarea comunităţii locale. Este un proiect desfăşurat în parteneriat de către Primăria Panciu, Liceul „Ioan Slavici” Panciu, Casa de Cultură Panciu şi Asociaţia Protha şi se bucură de sprijinul şi implicarea activă a primarului Iulian Nica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.