Trei credincioşi de la Biserica Sf. Andrei din Focşani au fost excomunicaţi de către Arhiepiscopie, iar preotul Vatră a cerut să slujească la Bordeasca Veche

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a luat o decizie neaşteptată faţă de trei focşăneni din parohia Sf. Andrei din Focşani, conform jurnaliştilor de la Monitorul de Vrancea. Astfel, Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă au fost excomunicaţi (excluşi) din Biserica Ortodoxă, după o hotărâre a Permanenței lărgite a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în urmă cu câteva zile.

Decizia a fost motivată de faptul că enoriaşii în cauză au făcut “o serie de declarații, verbal și în scris, prin care au dovedit faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, conform informării Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Surse bisericești citate de Monitorul de Vrancea au precizat că “cei excomunicați pot reveni în sânul bisericii dacă își cer iertare Arhiepiscopului şi dacă acesta acceptă“. Totodată, alte opt persoane (Potlog Adrian, Negoiță Toader, Vintilă Vasile, Vintilă Vasilica, Bîra Ion, Bîra Emilia, Văsîi Gheorghe și Panaite Costică) au fost oprite de la Sfânta Împărtășanie, până în momentul în care “vor face pocăință în fața comunității pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia „Sf. Ap. Andrei”.

Totodată, Monitorul mai anunţă că la “Biserica Sfântul „Apostol Andrei” din Focșani nu mai slujește preotul Valentin Mirică, care venise de la Gugești, acesta fiind transferat la biserica de unde a venit, în locul său fiind numiți preoții Lucian Pasere ca preot paroh și Răzvan Dănilă, ca preot coslujitor. După ispăşirea a 30 de zile de canon la mănăstire, fostul preot paroh Giorgică Vatră va sluji, la cererea sa, la Parohia Bordeasca Veche”.

Preotul Vatră a fost cel care a cerut mutarea la Bordeasca Veche, “cerere motivată de dorința de a-mi păstra liniștea sufletească, dar și preoția, mai ales că unii dintre enoriași au adus și mențin starea de tulburare în sânul Parohiei Sf. Apostol Andrei. Atitudinea lor mă încredințează că nu mă mai reprezintă, mai ales că au ieșit din cuvântul meu“, a precizat părintele Vatră.

Îi îndemnăm pe credincioșii acestei parohii să rămână în rânduiala Bisericii noastre strămoșești, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea tuturor”, se mai arată în informarea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Romică Gavrilă, una din cele trei persoane excomunicate, a precizat că deocamdată nu comentează decizia luată, precizând doar că nu au fost întrebaţi sau judecaţi înainte de luarea hotărârii. Nela Panaite s-a arătat surprinsă de decizia Arhiepiscopiei şi a anunţat că a primit aprobare să facă un miting de protest în faţa bisericii Sf. Andrei, sâmbătă, 16 mai şi duminică, 17 mai, de la orele 12.00 la orele 14.00.

6 Responses to Trei credincioşi de la Biserica Sf. Andrei din Focşani au fost excomunicaţi de către Arhiepiscopie, iar preotul Vatră a cerut să slujească la Bordeasca Veche

 1. dan didan 13/05/2015 at 22:56

  Transmitetile alora de la patriarhie … oamenii din zona au facut biserica nu ei! Iar ala de slujea acolo… nu avea pret si ajuta pe toata lumea… mai putin pe ei probabil! Mai nou biserica e afacerea lor!

  Răspunde
 2. danb 14/05/2015 at 05:03

  Mi-as fi dorit si o opinie a editorului pe marginea acestui subiect, avand in vedere apropierea dansului de religie.

  Răspunde
 3. margareta 14/05/2015 at 12:02

  URAT,URAT,URAT…Rusine sa le fie celor ce se cred mai mari ai Bisericii si de fapt sunt niste lupi infometati ,plini de duh rau ce au ajuns sa stapaneasca lumea si sa decida soarta adevaratilor credinciosi. Masini de sute de mii de euro,haine preotesti si pantofi de firma…..asta i credinta lor????????? Suntem cumva pe timpul inchizitiei????

  Răspunde
 4. adi 14/05/2015 at 15:35

  pai bine domnule SF Andrei a fost rastignit ca si mntuitorul pentru a increstina si noi excomunicam?

  Răspunde
 5. Adrian 13/09/2015 at 08:20

  Apropo de avere vrânceni uitativa la Panaite cum a furat bani arhiepiscopiei si acum sta linistit si el si copii …. Si cați mai sunt ca el. Numai daca cere cineva de la administrația financiară sa vada câte proprietati au nesimțiți astia te crucești.Pe astia trebuia sa i dea afara. Au ocupat bisericile din Buzău si Vrancea si cu bani delapidati își fac loc in Buzău. Panarame

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.