Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

De la 1 septembrie femeile pot face teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin. Pentru inceput Programul national de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit, al Ministerului Sănătătii va fi functional în 10 judete, urmând ca acesta să fie extins la nivel national.

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes –Papanicolau.

Programul este gratuit si se va desfăsura anual, pe o perioadă de 5 ani. În acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătătii.

Prin implementarea unui astfel de program autoritătile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile si îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viată sănătos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra în program femeile care prezintă absenta iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afectiuni benigne si femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani dacă la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale. (Claudia TALAMBĂ)

Articol preluat de pe Radio DADA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE