Sute de vrânceni vor să obțină finanțare prin programul ”Casa Verde”. Unii cred că APM Vrancea ar primi dosare și ”pe ușa din spate”

FOTO: Peste 200 de oameni au venit încă de azi noapte pentru a solicita finanțare prin programul ”Casa verde”
FOTO: Directorul APM Vrancea, Valentin Logodinschi, face apel la oameni să aibă răbdare
FOTO: Vasile Neguț din Valea Sării a venit încă de ieri în fața instituției și este pe lista de așteptare pe locul 58

Sute de oameni s-au așezat la coadă încă de azi noapte pentru a fi siguri că își vor depune dosarele pentru obținerea de fonduri prin programul ”Casa verde”. Lista făcută de oameni depășea 200, deși fonduri pentru județul nostru sunt pentru aproximativ 160 – 180 de dosare, potrivit informațiilor furnizate de directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM), Valentin Logodinschi. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de felul în care se depun dosarele și acuză conducerea instituției de lipsă de organizare și dezinteres, mai mult decât atât se tem că nu se va respecta lista întocmită de ei și vor veni și alte persoane.

vasile-nemut-la-apmAșteptăm de duminică de la ora 9 și am stat 24 de ore, lista a fost aprobată de toată lumea, nu a comentat nimeni, în afară de domnul director. Lista noastră nu se respectă. Intră numărul 10, iese cu număr de înregistrare 14. Noi i-am solicitat domnului director să se respecte această listă. Dumnealui a zis că nu îl interesează, cine ne-a pus pe noi să facem listă. Totuși, suntem 180 de oameni care am stat aici de la 2 noaptea.. E un proiect bun dar prost organizat. Trebuie să se facă totul electronic, să nu mai stea lumea la cozi. Merge greu. În două ore s-au înregistrat 10 cereri”, Vasile Neguț din Valea Sării.

coada-la-apm-mediu

În loc să analizeze situația, eventual să prelungească programul cu o oră, domnul director ne-a luat la mișto, că nu ne-a chemat el aici. Putea să fie mai apropiat de noi, eventual să ne dea niște bonuri de ordine”, Vasile Bucă din Focșani.

APM spune că depunerea dosarelor merge bine

Conducerea APM Vrancea transmite că depunerea dosarelor merge bine, în condițiile în care sunt 42 de agenții în țară care introduc astfel de cereri.

logodinschi-apm-mediuActivitatea de depunere și selecției a dosarelor decurge până în prezent mai bine decât ne-am așteptat, având în vedere că volumul de muncă este destul de mare și se introduc aceste date în 42 de agenții din țară. Ne-am așteptat la oarecare dificultăți dar sistemul a mers destul de bine până acum. Potențialii deponenți și beneficiari au manifestat clemență și indulgență solicitărilor noastre. Deocamdată nu sunt probleme. Noi îi primim în funcție de cum au venit. Am înțeles că există și o listuță făcută de ieri și în ordinea din această listă intră cu dosarele” spune Valentin Logodinshi, directorul APM Vrancea.

Directorul spune că este deschis la sugestii dar că are o instituție mică pe care nu o poate închide pentru depunerea acestor dosare. ”Noi am alocat patru persoane pentru această sesiune. Numărul de dosare este foarte mare, dosarele trebuie introduse și în sistem. Verificarea se face destul de minuțios pentru că e vorba de o sumă de bani pe care statul o alocă și ca să nu avem probleme de respingere la Autoritatea Fondului de Mediu, noi suntem nevoiți să le verificăm foarte minuțios. Procedura nu am stabilit-o noi, e stabilită de la București, noi suntem simpli executanți. Eu sunt singurul care stă în biroul unde se efectuează această operație și supraveghez. Nu mi s-a părut nimic ieșit din comun, folclor poate că există”, mai transmite Logodinschi.

Bani pentru 160-180 de dosare

Programul ”Casa Verde” din acest an finanțează echipamente precum panouri solare, pompe de căldură iar valoarea finanțării nerambursabile variază în funcție de tipul instalației. Pânăla 3000 lei este finanțarea pentru panourile solare nepresurizate și până la 6000 lei pentru panourile solare presurizate. Pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer, finanțarea este de până la 8000 lei. Directorul APM Vrancea, Valentin Logodinschi, a precizat ca județului Vrancea i s-a alocat în acest program suma de 1.014.758 lei, adică pentru aproximativ 160-180 de solicitări, ținând cont de faptul că cele mai multe cereri vor fi pentru panourile solare presurizate. (Ana Maria BOICU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.