ȘTIRI: Focșăneanul Sorin Apostu, ex-primar al Clujului, condamnat definitiv pentru corupție & Rezultatele la Bacalaureat la nivel național

Vrancea Media STiri live logoFostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost condamnat, luni, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, decizia fiind definitivă, potrivit B1 Tv.

Apostu a fost în arest timp de un an de zile, perioadă care urmează să-i fie scăzută de la pedeapsă. Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la spălare de bani în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi primire de foloase necuvenite.
Fostul primar a stat aproximativ un an în arest preventiv, pe durata procesului, şi a fost eliberat în septembrie 2012. Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca în februarie 2012. – PROMPT MEDIA

Rezultatele la Bacalaureat înainte de contestaţii – Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a centralizat luni, 7 iulie, rezultatele înregistrate în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2014. Potrivit unui comunicat al MEN, în această sesiune au promovat 59,25% dintre absolvenţii de clasa a XII-a. Rezultatul este superior cu 4 procente celui consemnat în aceeaşi perioadă a anului 2013 (54,4%). Procentul de promovare pentru promoţia curentă este de 67,61%, cu 4,5% mai mare faţă de anul 2013 – 63,1%.În rândul celor promovaţi, cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 8 – 8.99: 25.423. La nivelul întregii ţări, s-au înregistrat 104 medii de 10.

Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Brăila (77,82%,) Cluj (73,91%) şi Iaşi (73,67%). Cea mai scăzută rată de promovare s-a înregistrat în judeţele Ilfov (27,93%), Giurgiu (38,14%) şi Teleorman (44,10%).

Pe discipline, situaţia arată astfel: la proba scrisă de Limba şi literatura română E)a), din totalul celor 137.182 de absolvenţi, 108.234 (78,90%) au obţinut medii peste 5. La proba scrisă de Limba şi literatura maternă E)b), din totalul celor 6.658 de absolvenţi, 6.285 (94,40%) au obţinut medii peste 5. La proba scrisă obligatorie a profilului E)c), din cei 137.677 de absolvenţi, 107.003 (77,72%) au reuşit să obţină medii peste 5, iar la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării E)d), din cei 138.161 de absolvenţi, 111.005 (80,34%) au obţinut medii peste 5.

Din totalul celor 161.682 de absolvenţi înscrişi, s-au prezentat 151.294. Alţi 10.388 de candidaţi au absentat. Dintre cei 151.294 de elevi prezenţi, 122.590 aparţin promoţiei curente, iar 28.704 provin din promoţiile anterioare. 275 de absolvenţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.Subliniem că din totalul absolvenţilor de clasa a XII-a din promoţia curentă, înmatriculaţi în unităţile de învăţământ la începutul anului şcolar 2013-2014, 73% au participat la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2014, cu două procente mai mult decât în sesiunea iunie – iulie a Bacalaureatului 2013.

Precizăm că media minimă de promovare, pe disciplină, este 5, iar media finală, totală, a tuturor disciplinelor, necesară pentru promovarea Bacalaureatului, este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul celor 151. 294 de absolvenţi prezenţi, incluzându-i în acest total şi pe cei 275 de absolvenţi eliminaţi.
Rezultatele, înainte de contestaţii, s-au afişat până luni, 7 iulie, zi în care absolvenţii au avut posibilitatea să depună contestaţii (până la orele 16:00). Acestea urmează să fie soluţionate în intervalul 8-10 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 11 iulie. – PROMPT MEDIA

Promovabilitate 100% la Bacalaureat în colegiile militare – Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a transmis un mesaj de felicitare absolvenţilor celor trei colegii naţionale militare, precum şi profesorilor acestora, pentru procentajul de sută la sută obţinut la promovarea examenului de Bacalaureat.
În acest context, ministrul Duşa a subliniat că rezultatul examenului naţional este încă o dovadă care certifică faptul că instituţiile militare de învăţământ preuniversitar sunt în elita instituţiilor de profil din România.
De asemenea, ministrul a transmis un mesaj de felicitare pentru rezultatele obţinute în procesul de admitere în colegiile naţionale militare, unde mediile generale de admitere s-au situat, şi în acest an, peste cea naţională.
Dintre cei 315 elevi care au absolvit în acest an colegiile naţionale militare, peste o treime au obţinut cel puţin o notă de 10 la una dintre probele Bacalaureatului, cele mai mari medii generale fiind de 9,86 la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, respectiv 9,73 la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, potrivit unui comunicat al MapN. – PROMPT MEDIA

Alina Gorghiu, noul purtător de cuvânt al liberalilor – Vicepresedintele PNL Alina Gorghiu a fost desemnata, luni, in cadrul Biroului Politic National (BPN), in calitatea de purtator de cuvant al partidului si vicepresedinte cu atributii in coordonarea comunicarii partidului, potrivit Mediafax.
Gorghiu a fost propusa in cadrul sedintei BPN pentru pozitia de purtator de cuvant al PNL de catre presedintele partidului, Klaus Iohannis. De asemenea, Alina Gorghiu a primit atributiile executive, in calitate de vicepresedinte PNL, in domeniul comunicarii partidului.

Deputatul PNL Cristina Pocora si-a vineri anuntat demisia din functia de purtator de cuvant al PNL dupa ce Congresul partidului a ales noua conducere a formatiunii, mentionand ca isi asuma esecul faptului ca nu a obtinut increderea delegatilor liberali pentru o functie de vicepresedinte.
“Consider absolut firesc sa-mi asum nereusita personala in aceste alegeri interne (de la Congresul PNL, n.r.). Faptul ca nu am primit sprijinul majoritar al colegilor pentru obiectivul propus este de natura, in perceptia mea, sa genereze pe viitor o posibila lipsa de legitimitate a coordonatorului Departamentului de Comunicare al PNL si a Purtatorului de cuvant. De aceea, pentru a evita o astfel de situatie, cred ca este de datoria mea si un gest necesar de decenta sa ma retrag din aceste functii”, a sustinut Cristina Pocora, potrivit unui comunicat de de presa de săptămâna trecută. – PROMPT MEDIA

Adrian Năstase mai aşteaptă – Adrian Năstase mai are de aşteptat două luni până află dacă va fi eliberat. Magistraţii se vor pronunţa pe 9 septembrie, dacă acceptă sau nu cererea de eliberare a fostului premier, potivit Antena 3. Săptămâna trecută comisia de la Penitenciarul Jilava a dat aviz favorabil pentru eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.

Fostul premier a primit un spor de 6 luni de închisoare după contopirea pedepselor în dosarele Trofeul Calităţii şi Zambaccian. El are astfel o pedeapsă totală de 4 ani şi şase luni, din care va executa doar o treime şi din care i se vor scădea zilele deja petrecute în penitenciar.

La 8 mai, Tribunalul Bucureşti a decis ca Adrian Năstase să execute patru ani de închisoare, fără a-i aplica un spor de pedeapsă, după comasarea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele “Zambaccian” şi “Trofeul calităţii”.
La 6 ianuarie, Instanţa supremă i-a condamnat, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul “Zambaccian” pentru că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. La 13 ianuarie 2014, Adrian Năstase a fost exclus din Baroul Bucureşti.
La 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

În dosarul “Mătuşa Tamara”, Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie. – PROMPT MEDIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.