STATISTICĂ NEAGRĂ: 23 de accidente grave în care şi-au pierdut viaţa 9 oameni au avut loc în 2015, din vina bicicliştilor şi a căruţaşilor.

Accident Haret

FOTO: Accidentul de la Haret, în urma căruia au murit 4 oameni. Abaterile săvârşite de biciclişti şi căruţaşi, constituie unele din cele mai importante cauze de producere a accidentelor grave de circulaţie. În calitate de participanţi la trafic, bicicliştii şi caruţaşii sunt foarte expuşi riscului de a fi implicaţi în accidente de circulaţie, cel mai adesea prin acţiuni proprii cum ar fi:

  • efectuarea de manevre făra asigurare, consumul de băuturi alcoolice, neechiparea corespunzatoare a bicicletelor şi atelajelor hipo, nepurtarea vestei reflectorizante, lipsa sistemului de frânare sau lumini/alte elemente reflectorizante, necunoaşterea sau neaplicarea semnalelor şi regulilor specifice de circulaţie stabilite şi nu în ultimul rand lipsa căştii de protecţie a bicicliştilor, care deşi nu e obligatorie, ar putea reduce semnificativ vătămarea suferită de aceştia în cazul implicării în accidente.

De la începutul anului, în judeţul Vrancea s-au produs 15 accidente de circulaţie din vina bicicliştilor, în urma cărora 2 persoane au decedat şi 15 au fost rănite grav, cele mai frecvente abateri fiind schimbarea direcţiei de mers fără asigurare şi consumul de băuturi alcoolice.

Din vina căruţaşilor, de la începutul anului s-au produs 8 accidente de circulaţie, în urma cărora 7 persoane au decedat şi 10 au fost rănite grav, cele mai frecvente abateri fiind schimbarea direcţiei de mers fără asigurare, pătrunderea pe drumurile principale fără să se asigure şi consumul de băuturi alcoolice.

Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie produse din vina bicicliştilor şi caruţaşilor, poliţiştii vrânceni a iniţiat o campanie pentru conştientizarea celor doua categorii de participanţi la trafic cu privire la riscurile la care se expun, dacă încalcă normele rutiere.

Activităţile de prevenire constau în şedinţe desfăşurate la nivelul comunelor din zonele în care sunt înregistrate cele mai multe atelaje hipo ori unde s-au produs mai multe accidente, la prezentarea normelor rutiere cu privire la echiparea atelajelor hipo şi a bicicletelor, prezentarea contravenţiilor la care se expun participanţii la trafic precum şi prezentarea accidentelor produse din vina celor două categorii.

Până la această dată, poliţiştii au susţinut astfel de şedinte la nivelul oraşului Marăşesti şi pe raza comunelor Gura Caliţei, Dumbrăveni, Fitioneşti, Moviliţa şi Bîrseşti, urmând ca în perioada urmatoare să se intensifice aceste acţiuni.

De asemenea, cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor au fost achiziţionate 210 veste reflectorizante care au fost înmânate conducatorilor de atelaje hipo şi biciclişti depistaţi în trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.