”Spectacol de foc” pentru militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”

“Exerciţiile cu trageri de luptă se desfăşoară săptămâna aceasta concomitent în trei locaţii, respectiv,cu forţe nivel batalion la exerciţiul „Combined Resolve II” în Granfenwoehr, Germania, Batalionul de Apărare Antiaeriană execută LFX în Poligonul de trageri de la Capu Midia, din judeţul Constanţa şi două batalioane de manevră şi un batalion de artilerie participă la Exerciţiul „Mălina 14” în Poligonul Smârdan – judeţul Galaţi.

Militari 5

Sunt aproximativ 1500 de militari şi 270 de mijloace tehnice implicate în acest proces complex de instrucţie. Mi-am propus ca nivelul de pregătire atins prin experienţa acumulată în teatre de operaţii, exerciţii naţionale şi internaţionale la care au participat militarii acestei marii unităţi să se menţină şi chiar să se îmbunătăţească prin instrucţia interarme. Sunt sigur de faptul că obiectivele propuse pentru această perioadă de pregătire dintre care menţionăm călirea fizică şi psihică, rezistenţa la efort prelungit şi realizarea coeziunii subunităţilor organice la nivel interarme vor fi îndeplinite la cel mai înalt nivel.” a declarat comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, general de brigadă dr. Virgil-Ovidiu Pop.

Lupta continuă în Mălina 14

Seara a cuprins întregul orizont. Tancurile, încolonate, au ocupat poziţiile în raion pentru misiunea ce le-a fost stabilită în perioada următoare. Grupul de luptă “Oituz” format din 2 companii de tancuri, 1 companie de infanterie, o baterie de obuziere şi o baterie de tunuri antitanc, duce lupta de apărare pe aliniamente intermediare ca detaşament înaintat în fâşia de asigurare a diviziei, în scopul inducerii în eroare a inamicului asupra limitei dinainte a apărării, desfăşurării lui premature, producerii de pierderi şi întârzierii acţiunilor acestuia.

“Această formă de instruire este benefică pentru militarii noştri. Parte din ei sunt recent întorşi din Germania, Hohenfels, unde au participat la prima parte a exerciţiului „Combined Resolve II”, şi au rămas în dispozitiv pentru mai bine de 24 de ore, în condiţii meteo neprielnice. Astfel, starea de spirit şi experienţa dobândită de aceştia, le-a permis să transmită colegilor un tonus propice desfăşurării în condiţii optime a exerciţiului cu trageri de luptă „Mălina 14”,” declară comandantul Batalionului 284 Tancuri “Vlaicu Vodă”, şi al grupului de luptă “Oituz”, locotenent colonel Marius Moneanu.

Recunoaşterile pe timp de noapte continuă. Comandantul brigăzii împreună cu locţiitorul comandantului şi ofiţeri din statul majoral comandamentului brigăzii, observă dispunerea şi acţiunile forţelor din teren până târziu în noapte discutând modalităţile de îmbunătăţire a procesului de instrucţie pe măsură ce se derulează. Adaptabilitatea militarilor conferită de misiunile diferite asumate de marea unitate, le permite să-şi asume aproape instantaneu noile ordine.

În cursul nopţii, structurile de cercetare, constituite în forţe adverse, au verificat vigilenţa şi măsurile de siguranţă organizate la nivelul subunităţilor. Aparatura de vedere pe timp de noapte uşurează descoperirea inamicului.
“Stai. Parola!” ne oprete caporalul Căruţ Florin. Patrulează în perimetrul ordonat şi nimic şi nimeni nu-l poate determina să nu aplice procedurile specific unei astfel de situaţii. “Este al doilea exerciţiu de această dimensiune la care particip. Sunt recent întors din Germania, şi mă bucur că am putut beneficia de o astfel de misiune. Am acumulat cunoştinţe alături de militarii forţelor aliate prezente. Îmi doresc mai mult decât orice să am parte de o carieră în armata. Îmi place ce fac şi nu mă văd în altă parte”, a concluzionat militarul, după ce în prealabil îi terminase cele două ore de patrulă în zona de responsabilitate.

Zorii zilei au găsit forţele şi mijloacele din poligonul Mălina gata de luptă şi militarii atenţi la orice detaliu din teren. Motoarele pornesc, şi grupul de luptă are mobilitatea şi posibilitatea să-i îndeplinească cu success misiunea primită. O perdea de foc şi fum împânzeşte câmpul de luptă. Comunicaţiile merg excelent, şi astfel ordinele sunt primite şi înţelese instantaneu, respectându-se schema de manevră raportată pe timpul briefing-ului de decizie.
Oboseala nu a brăzdat încă feţele şi starea de spirit a militarilor participanţi la acest efort considerabil desfăşurat pe Valea Mălinei. A mai rămas o zi de luptă.

A transmis de pe ”front” Lt. Cătălina CRINTEA, Ofiţer informare şi relaţii publice – Brigada 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor

One Response to ”Spectacol de foc” pentru militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”

  1. danb 21/06/2014 at 08:29

    Lupta continua da cu cine ?
    Merita de mentionat ca joaca astora ne costa o mare gramada de bani.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.