Solicitări de peste 330 de milioane de euro pentru noi investiții în agricultură

În cadrul celei mai recente sesiuni de primire a proiectelor de finanţare pentru Măsura 121 „Modernizarea exploatațiilor agricole” și Măsura 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), au fost depuse 783 de solicitări de finanțare nerambursabilă în valoare de 338,2 milioane de euro.

Astfel, pentru „Modernizarea exploatațiilor agricole” au fost depuse 627 de cereri de finanțare în valoare nerambursabilă de 210,2 milioane de euro. Alte 156 de cereri de finanțare au fost depuse pentru Măsura 123, cereri a căror valoare nerambursabilă ajunge la 128 milioane de euro.

Așadar, alocarea de 230 de milioane de euro aferentă acestei sesiuni, pentru cele două măsuri de finanțare, a fost depăşită cu 108 milioane de euro. În acest context, acordarea finanţării va fi decisă în urma selecției cererilor de finanțare în funcție de punctajele obţinute de fiecare proiect în parte, pornind de la cel mai mare punctaj până la limita fondurilor alocate, respectiv 230 de milioane de euro.

Sesiunea pentru depunerea proiectelor în cadrul celor două măsuri de investiții a fost deschisă între 26 noiembrie 2012 și 1 martie 2013.

Cele mai multe cereri de finanţare conforme pentru Măsura 121 au fost depuse de solicitanţii din Regiunea 2 Sud – Est Constanța. Aceştia au depus la sediile Oficiilor Județene ale APDRP, 129 de proiecte, în valoare nerambursabilă de aproximativ 36 de milioane de euro, fonduri nerambursabile. Regiunea 3 Sud urmează Regiunii Sud – Est, cu 112 de proiecte conforme depuse, prin care se solicită fonduri nerambursabile de 47 de milioane de euro. Pe locul trei, cu 97 de proiecte conforme depuse, cumulând o valoare nerambursabilă de 30,8 de milioane de euro, se află Regiunea 7 Centru.

Solicitanții de fonduri europene nerambursabile propun prin proiectele depuse în cadrul Măsurii 121 modernizarea sau înființarea de ferme vegetale și dotarea acestora cu utilaje și mașini agricole, sau modernizarea și înființarea fermelor de curcani, găini ouătoare, suine, vaci, capre, gâște sau viței. Alte proiecte vizează achiziționarea sistemelor de irigații, înființarea serelor de legume, de căpșuni sau a ciupercăriilor și a plantațiilor de cătină, nuc, cireș, măr, prun, afin, viță-de-vie sau coacăz.

Cei 150 de milioane de euro nerambursabili, alocați pentru această sesiune Măsurii 121, au fost defalcați pentru cele patru domenii prioritizate ale Măsurii. Astfel, sectorul vegetal a beneficiat de 48 de milioane de euro, iar cel de creştere al animalelor de 72 de milioane de euro. Pentru sectorul vegetal au fost depuse 392 de cereri de finanțare în valoare nerambursabilă de 73,4 de milioane de euro. Pentru sectorul animal au fost depuse 199 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de 135 de milioane de euro.

Alte 2 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 838 de mii de euro, se încadrează la implementarea standardelor pentru lapte crud și protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole. Pentru acest sector au fost alocate 10 milioane de euro. Încă 34 de cereri au fost depuse de beneficiarii Măsurii 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, care au semnat decizia de finanțare şi aplică acum pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Acestea au o valoare nerambursabilă de 533 mii de euro, alocarea financiară a acestui sector fiind de 20 de milioane de euro.

Pentru Măsura 123, un număr de 47 de proiecte conforme depuse, cu o valoare nerambursabilă de 39 de milioane de euro, a fost înregistrat în județele Regiunii 2 Sud – Est Constanța.

Alte 35 de cereri de finanțare nerambursabilă au fost depuse în Regiunea 3 Sud Târgoviște, cumulând o valoare de 33 de milioane de euro. În Regiunile 5 Vest Timișoara, 6 Nord – Vest Satu – Mare și 1 Nord – Est Iași au fost depuse câte 15 cereri de finanțare, cu valori nerambursabile ale proiectelor cuprinse între 10 milioane de euro, 11,8 de milioane de euro și respectiv, 16 de milioane de euro.

Cei 156 de potențiali beneficiari cu proiecte conforme depuse în cadrul Măsurii 123, în sesiunea din 26 noiembrie 2012 – 1 martie 2013, doresc să înființeze cu fonduri europene nerambursabile depozite pentru cereale sau pentru legume și fructe, fabrici de procesare legume și fructe, de lactate, de procesare a cărnii, fabrici de sucuri sau conserve, centre de comercializare pentru ouă, unități de procesare a mierii sau a cătinii sau înființarea depozitelor frigorifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.