Simpozionul ”Ziua Pământului”, organizat la Adjud

Sâmbătă, 22 aprilie 2017, s-a desfășurat la Adjud o sesiune de comunicări ce a încheiat a XI-a ediție a Simpozionului Național ,,Ziua Pământului”, ce a cuprins numeroase activități pe această temă (excursii, expoziții de fotografii, activități de ecologizare) desfășurate nu doar în județul nostru. Astfel, elevii din Sibiu au vizitat Muzeul de Științele Naturii, iar un grup de elevi de la Școala din Domnești au aflat noțiuni de astronomie la recentul Observator Astronomic din Bacău.

Așa cum am scris mai sus, elementul central din acest simpozion l-a reprezentat Sesiunea de Comunicări, invitații și conferințele fiind unele excepționale. Primul român ce a traversat canalul mânecii înot, fără echipament de protecție – Avram Iancu le-a vorbit participanților despre ce înseamnă să-ți depășești limitele, iar forța pentru această performanță i-a dat-o steagul României ce îl vedea pe catargul bărcii ce-l însoțea în această temerară încercare. Peste mai puțin de 60 de zile va începe să înoate pe fluviul Dunărea distanța de 2860 de km de la izvoare și până la vărsare.

La fel de captivante au fost și comunicările susținute de prof.univ.dr. Liviu Apostol de la Univ. Al. I Cuza din Iași, despre geografia țărilor Israel, Iordania și Egipt, a prof.dr. Alexandra Tătaru despre o expediție desfășurată la Capul Nord. Cele două săli unde s-au desfășurat comunicările – Sala de festivități de la C.N ,,Emil Botta” și Sala de ședințe a C.L. Adjud, au fost neîncăpătoare pentru cei 170 de participanți, profesori și elevi veniți de pe întreg cuprinsul jdețului Vrancea din localitățile: Focșani, Adjud și Mărășești, Câmpuri și Soveja, Tâmboiești, Slobozia Bradului, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia, Ruginești, Pufești etc; precum și din județul Bacău de la Huruiești și Urechești.

Activitatea nu ar fi avut anvergura necesară fără implicarea deosebită a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, prin prof.dr. Dogaru Gicu Valentin, a conducerii Colegiului Național ,,Emil Botta” prin Dumitru Emil și a Școlii Gimnaziale din Pufești prin Damian Nicolae și Mariana Bogdan, a Directorului Casei de Cultură ,,Tudor Vornicu” , prof. Ion Catană și a primarului municipiului Adjud, Constantin Armencea.

Din păcate, conferințele au fost marcate și de un eveniment trist. Președintele SGR a decedat joi 20 aprilie la Marea Moartă. În memoria sa, a fost ținut un moment de reculegere. Societatea de Geografie din România – filiala Vrancea, a fost recent înființată cu sprijinul președintelui prof. univ. dr. Mihai Ielenicz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE