Simpozionul geografic „Simion Mehedinți”, sâmbătă la Focșani

Sâmbătă 26 mai 2018, începând cu ora 10, Colegiul Național „Unirea” este gazda simpozionului cu tema „Centenarul Marii Uniri. Perspective geografice”. Alături de liceul gazdă, organizatori sunt Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Societatea de Geografie – Filiala Vrancea. Este a treia ediție a unui format care cuprinde un concurs pe teme geografice cu două secțiuni: teoretică și eseu, precum și o sesiune de comunicări științifice.

Prof. dr. Răzvan Săcrieru, coordonatorul acestui proiect educațional, explică tema din acest an: „În contextul „Centenarului Marii Uniri” și al împlinirii a 150 de ani de la nașterea savantului Simion Mehedinți, organizatorii propun o perspectivă geografică, în dorința de a evidenția unitatea geografică și istorică a spațiului românesc, precum si existența unei conștiințe naționale în toate provinciile istorice.”

Au răspuns invitației geografi universitari din cele trei mari provincii istorice: Muntenia, Moldova și Transilvania.

În cadrul simpozionului vor fi susținute următoarele comunicări:

* Conf. univ. dr. Bogdan Suditu, „Note privind reforma învățământului realizată de ministrul Simion Mehedinți (1918)”, „Periplu prin casele locuite de Simion Mehedinți”, Universitatea din București, Facultatea de Geografie

* Lect. univ. dr. Ionel Boamfă, „Evoluția organizării administrative în spațiul românesc”, Universitatea „A. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Geografie și Geologie

* Prof. univ. dr. Ovidiu Gaceu, „Gheorghe Vâlsan – îndrumătorul tinerilor peste veacuri”, Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism și Sport.

Pentru secțiunea teoretică a concursului „Simion Mehedinți” s-au înscris echipaje aparținând următoarelor colegii și licee din Focșani: Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Național „Alexandru I. Cuza”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” și Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia ”.

Organizatorii lansează o invitație tuturor celor interesați de acest subiect și care sunt de acord cu vorbele marelui geograf francez Emmanuel de Martonne care spunea că „întregirea României a reprezentat o mare victorie a geografiei asupra istoriei nedrepte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.