Simion Mehedinţi, evocat prin artă la Liceul ”Gheorghe Tattarascu”

În cadrul manifestării culturale naţionale “Zilele Simion Mehedinţi”, elevi ai Liceul de Artă “Gheorghe Tattarescu”, de la clasele de artă plastică şi arhitectură, coordonați de profesorii Răzvan Săcrieru, Diana Tăicuţu, Laura Dumitru și , Ion Cherciu, au realizat o expoziţie de grafică şi pictură intitulată “Simion Mehedinţi – Cuvant şi culoare”.

eveniment-mehedinti-sacrieru-elevi

S-a dorit evocarea întregii activităţi a marelui savant roman, născut la Soveja, prin lucrări plastice inspirate din scrierile sale. Au fost alese citate din opera geografică, pedagogică, istorică şi filosofică. Demersul a fost unul dificil avand în vedere profunzimea cuvintelor lui Simion Mehedinţi precum: “Metoda este ideea generatoare care ne înfăţişează obiectul unei ştiinţe ca ceva organic”; “Cine a ridicat munca pană la iubire acela a coborat raiul pe pamant”;” E mare lucru ştiinţa; mare şi frumuseţea operelor de artă; dar şi mai de preţ este însuşirea ce se cheamă Omenie”;”Limba este îmbrăcamintea sufletului”;” Arta este oglinda cea mai dreaptă a sufletului etnic. În opera sa de creaţie, artistul desface şi reface toate în incheieturile lumii spre a le potrivi dupa gustul său.”

“Pornind de la acest ultim citat putem spune că elevii artisti au desfacut şi refăcut cuvintele marelui geograf, potrivindu-le dupa “gustul” lor în mici opere de artă” ne-a declarat profesorul Răzvan Săcrieru.
Eleva Diana Paunescu din clasa a XI-a, profil arte plastice, unul dintre cei mai talentaţi elevi portretişti ai Liceului de Artă “Gheorghe Tattarescu”, a realizat o compoziţie cuprinzand patru portrete ale lui Siomion Mehedinţi, reprezentand cele mai importante momente din viaţa marelui geograf: studiile liceale, perioada doctorală, cariera universitară şi la senectute. Aceasta lucrare va fi donată Centrului Cultural “Simion Mehedinţi”, aflat în curs de deschidere la Căminul Cultural din Soveja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE