Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, patronii spirituali ai jandarmilor vrânceni

În fiecare an, la 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte după cuviinţă pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, împreună cu tot soborul îngerilor.

Pentru lucrătorii din Jandarmeria Română, semnificaţia zilei de 8 noiembrie este una şi mai înălţătoare. Cei doi arhangheli – căpetenii de îngeri – au devenit patronii spirituali ai Jandarmeriei Române, iar această dată reprezintă, după ziua întemeierii din 3 aprilie 1850, a doua zi a Armei, una a tradiţiei creştine, reper spiritual şi profund, în care jandarmii pomenesc şi glorifică pe cei care au fost, cinstind pe cei ce sunt şi vor veni.

Jandarmii vrânceni transmit tuturor celor ce poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sănătate, împliniri şi „La Mulţi Ani!”.

Semnificaţie
Arhanghelii Mihail şi Gavriil – Mai Marii voievozilor lui Dumnezeu sunt povãţuitorii oamenilor şi cãpetenii ale cetelor îngereşti, ai tuturor puterilor cereşti – celor fãrã trupuri. Spre deosebire de sfinţi, Arhanghelii sãrbãtoriţi la 8 noiembrie, nu sunt persoane canonizate o datã cu trecerea la cele veşnice.

Ei sunt recunoscuţi de creştinãtate ca îngeri, ca cei mai de seamã mijlocitori ai lui Dumnezeu. Se crede cã la originea sãrbãtorii, care dateazã din secolul V, a stat sfinţirea unei biserici, închinatã Sf. Arhanghel Mihail de împãratul roman Arcadicus (396-408) din Constantinopol. Ulterior, în calendare a fost pomenit şi Sf. Arhanghel Gavriil şi sãrbãtoarea s-a extins la tot soborul îngerilor.

Potrivit etimologiei ebraice, arhanghel înseamnã înger din vechime. În scriptele religioase, primul numit – Mihail (Mi-chael) – se traduce “Cine-i ca Dumnezeu“.

Misiunile acestui Arhanghel sunt numeroase: el transmite rugãciunile adresate de credincioşi Tatãlui ceresc; este cel dintâi dintre îngerii pãzitori care s-a luptat cu îngerii rãzvrãtiţi alãturi de Satana împotriva lui Dumnezeu; tot Sf. Arhanghel Mihail este acela care conduce sufletele morţilor spre poarta paradisului şi reprezintã principalul protector al oştirii creştine.

De aceea, Sf. Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxã şi în costum de soldat, ce poartã în mânã o sabie – cu vârful îndreptat spre pãmânt. Celãlalt Arhanghel – Gavriil (Gabr-i-el) – al cãrui nume se traduce “Apãrãtorul meu este Dumnezeu“, este considerat mesagerul veştilor bune. Potrivit tradiţiei, el a vestit sfinţilor Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria, Nãscãtoarea de Dumnezeu.

O veste asemãnãtoare a primit-o de la Sf. Gavriil şi preotul Zaharia – care a aflat printr-un mesaj divin cã va avea un fiu – pe Ioan Botezãtorul. Vestea cea Bunã – Naşterea Mântuitorului nostru Hristos – spun Sfintele Scripte, a fost adusã Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil.

Tradiţia creştinã mãrturiseşte cã Arhanghelul Gavriil a fost îngerul înveşmântat în alb, care a rãsturnat piatra de pe uşa mormântului lui Hristos, şi este recunoscut ca martor al Învierii Domnului ce a dus marea veste Mironosiţelor. Gavriil este înfãţişat în icoane ca purtãtor al unui semn divin – un crin.

Chipurile celor doi arhangheli sunt pictate pe uşile altarelor bisericeşti – Sf. Mihail este pictat pe uşa din nord, iar Sf. Gavriil pe cea din sud.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE