Sesiunea de referate și comunicări științifice ale elevilor din învățământul liceal, la Istorie, etapa națională, se va desfășura la Focșani între 24 și 27 iulie

La un secol de la eroicele lupte de la Mărăști și Mărășești, municipiul Focșani va găzdui un concurs național pe teme de istorie, Sesiunea de referate și comunicări științifice, destinat elevilor de liceu și care are două secțiuni: „Istoria Românilor” și „Istoria Universală”. Din fiecare județ se califică doi participanți, în ordinea punctajelor obținute la etapa județeană. Concursul are ca scop educarea capacităților de comunicare și de dialog ale elevilor, dezvoltarea gândirii critice, cultivarea expresivității și dezvoltarea spiritului de competiție.

La concurs vor participa 69 de elevi din 33 de județe și municipiul București.
Deschiderea festivă a concursului va avea loc în data de 24 iulie, ora 17,30, la Sala „Balada” și, pe această cale, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea invită pe toți iubitorii de istorie vrânceni la festivitatea de deschidere.

Ierarhizarea celor mai bune lucrări va fi realizată de o comisie centrală, avându-l președinte pe prof. univ. dr. Călin Felezeu, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” – Facultatea de psihologie și științe ale educației, și președinte executiv pe prof. dr. Doru Dumitrescu, inspector general în Ministerul Educației Naționale. Din comisia centrală de jurizare face parte și prof. Lămîița Șerban, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani.

Lucrările pe secțiuni se vor desfășura în data de 25 iulie, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani, începând cu ora 9,00. Din județul Vrancea, participă în concurs, la secțiunea „Istoria Românilor”, elevii Săcrieru Ioan Nicolae, de la Colegiul Național „Unirea” Focșani, coordonat de profesoarele Nicoleta Căinap și Daniela Mălinoiu, în vreme ce la secțiunea „Istoria Universală”, concurează eleva Hristea Bianca, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani, coordonată de profesoara Gabriela Obodariu.
În data de 26 iulie, organizatorii au pregătit elevilor participanți și profesorilor însoțitori o excursie la mausoleele din Mărășești, Mărăști și Soveja. În data de 27 iulie, cu începere de la ora 9,30, va avea loc premierea participanților, într-un cadru festiv, la Sala „Balada”.

Organizatorii mulțumesc și pe această cale oficialităților județene și locale, instituțiilor, sponsorilor și colegilor profesori de istorie și discipline socio-umane pentru implicare și ajutor în organizarea și desfășurarea acestui concurs național.

Inspector școlar, prof. Cătălin MOCANU

SESIUNEA DE REFERATE ȘI COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE ALE ELEVILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL LICEAL, LA ISTORIE

-etapa națională-

FOCȘANI,
24 – 27 iulie 2017

„De ce am idolatriza, noi, Românii, Istoria ? Descindem dintr-unul din «neamurile cele mai numeroase din lume» și praful s-a ales de el, nici măcar limba nu i se mai cunoaște. Am făcut parte dintr-o Românie de trei ori mai mare decât Dacia, și «vicisitudinile istoriei» au sfărâmat-o definitiv… Toată lumea e de acord că Dacii se aflau așezați pe pământul nostru cu cel puțin o mie de ani înainte de Christos, și cu toate acestea am fost singurul popor european căruia i s-a contestat dreptul de a stăpâni Țara pe care au locuit-o moșii și strămoșii lui. Istoria Neamului Românesc n-a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit într-un uragan și am crescut în vifor. Popor de frontieră, luptam și muream pentru toți. Muream, mai ales, plătind miopia și neghiobia altora.” (M. Eliade, „Teroarea istoriei” și destinul României)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE