Senatorul Toma a solicitat clarificări privind proiectul de buget, de la ministrul Finanțelor Publice

”Am luat act de proiectul de buget pe anul 2018 și am constatat că, în pofida tuturor avertizărilor specialiștilor și atenționărilor celor care lucrează în mediul privat, adevăratul motor al economiei românești, nu s-a făcut nimic pentru a se renunța la unele măsuri care nu pot decât să afecteze puterea de cumpărare a românilor.

În proiectul de buget se scrie despre măsuri de relaxare fiscală, de stimulare a creșterii economice, de alte măsuri de asistență socială etc., dar sunt ignorate total observațiile făcute de reprezentanții mediului de afaceri, cei care trebuiau consultați în mod real înainte de prezentarea proiectului de buget.

Am constatat că se menține celebrul transfer al sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii de la angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, dar și că se introduce o nouă contribuţie, respectiv „Contribuţia asiguratorie pentru muncă” în cotă de 2,25% aplicată la veniturile din salarii şi asimilate salariilor. O altă măsură contestată este aceea de reducere a contribuţiei pentru fondurile de pensii administrate privat la 3,75% începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Proiectul de buget mai prevede, din păcate, următoarele:
– neacordarea de tichete cadou, premii, indemnizaţii de hrană şi indemnizaţii de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017;
– neacordarea de ajutoare, plăţi compensatorii la pensionare;
– nealocarea a 6% din PIB pentru învăţământ şi 1% din PIB pentru cercetare
– neacordarea de cupoane sociale pentru educaţia timpurie
– neacordarea echivalentului în lei a 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut.

Domnule ministru,

Raportat la toate aspectele evidențiate anterior, rezultă faptul că Guvernul pe care-l reprezentați nu-și respectă promisiunile electorale din campanie și pune o presiune suplimentară pe mediul de afaceri, cu repercursiuni mai ales asupra firmelor mici și mijlocii, în condițiile în care IMM-urile au anunțat deja că vor fi afectate de măsurile fiscale ce vor fi adoptate.

Având în vedere aceste aspecte, vă întreb:

Cum vă explicați faptul că sunt contestate cele mai multe dintre măsurile fiscale anunțate de Guvern ca fiind foarte bune, de ce nu respectați promisiunile făcute în campania electorală și de ce nu oferă Ministerul Finanțelor Publice o predictibilitate a politicii sale fiscale, predictibilitate atât de necesară mediului de afaceri?”

Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea

One Response to Senatorul Toma a solicitat clarificări privind proiectul de buget, de la ministrul Finanțelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.