Senatorul Cătălin Toma a participat la seminarul derulat cu ocazia Zilei Francofoniei

Celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei în data de 20 martie a. c. mi-a prilejuit participarea la un eveniment de excepție organizat la Bruxelles, alături de delegații Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Astfel, pe 21 martie 2019, în seria de evenimente cu ocazia Zilei Francofoniei, a avut loc seminarul cu tema ”Utilizarea limbii franceze şi promovarea multilingvismului în cadrul instituţiilor europene”.
Discuțiile au fost extrem de interesante și s-au derulat pe trei paliere, cu următoarele teme: stadiul actual al utilizării limbilor în cadrul instituţiilor europene; limbile străine ca mize strategice și promovarea multilingvismului.

Lucrările seminarului au fost deschise de Jean-Paul Wahl, șeful Misiunii Regionalei Europa a APF, şi de Jacques Krabal, secretarul general al Adunării Parlamentare a Francofoniei.

Am avut plăcerea să-i cunosc și să-i ascult cu interes pe Thierry Lefevre, director general al multilingvismului la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pe Caroline Monvoisin, consilier din partea Franţei la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă de Uniunea Europeană, și pe Thierry Cornillet, deputat european de naţionalitate franceză.

S-a convenit la nivel de parlamentari francofoni să se promoveze multilingvismul, considerat o valoare europeană esențială, extrem de utilă în instituțiile europene.

Pot spune foarte clar, în calitate de profesor de Limba franceză, că susţin fără rezerve motto-ul “En français s’il vous plait”, motto ales în 2019 de către doamna Louise Mushikiwabo, secretar general al Francofoniei, pentru sărbătorirea acestei zile.

Senator PNL Toma Cătălin Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.