Senator PSD, Dan Şova: „Decizia Curţii Constituţionale în cazul pensiilor şi salariilor înseamnă că, atâta timp cât PDL este la guvernare, oamenii nu îşi vor vedea înapoi banii”

Senatorul PSD, Dan Şova, consideră că decizia Curţii Constituţionale cu privire la constituţionalitatea măsurii de îngheţare a pensiilor şi salariilor înseamnă constatarea incapacităţii statului de a-şi executa obligaţiile.

„Pentru români, trebuie să fie clar în acest moment că nu îşi vor mai recupera banii, că nu vor mai primii bani la pensii atâta timp cât PDL este la guvernare. Cei de la PDL ar da dovadă de lipsă de demnitate dacă s-ar lăuda cu decizia Curţii Constituţionale, deşi îi văd în stare.

În timp ce reprezentanţii altor guverne plâng atunci când iau decizii cu consecinţe grave asupra populaţiei, cei ai Guvernului României îi fac pe cetăţeni leneşi şi le cer să muncească mai mult. Deci, o atitudine de frondă a PDL nu m-ar mira” a declarat senatorul PSD.
„Noi sperăm că judecătorii CCR nu au cedat presiunii neconstituţionale a preşedintelui Traian Băsescu, care a cerut magistraţilor să precizeze sursa de finanţare atunci când iau decizii cu impact în zona bugetului. Identificarea sursei de finanţare are legătură cu etapa procedurală a realizării cadrului legislativ, nu cu cea a aplicării acestuia.

 Ne manifestăm îngrijorarea cu privire la faptul că, după decizia prin care s-a admis ca fiind constituţională măsura amânării la plata a salariilor câştigate în instanţă prin hotărâri definitive, aceasta este a doua decizie a CCR prin care se constată incapacitatea statului român de a-şi onora obligaţiile.

În aceste condiţii, ne întrebăm despre ce stabilitate bugetară poate fi vorba, dacă statul legiferează în sensul amânării la plată a salariilor sau îngheţării pensiilor, iar Curtea

 constată că statul nu îşi poate satisface obligaţiile? Oare poate Guvernul da, în acelaşi sens, o lege pentru amânarea la plată, până în 2016, a datoriei publice contractată de la FMI sau

băncile comerciale şi care are scadenţa în 2012, sau o lege care să anuleze dobânzile aferente acestor datorii, iar CCR să susţină că actele normative ar fi constituţionale?

Dacă vom constata că Guvernul nu poate face de fapt acest lucru, atunci înseamnă că Executivul ia măsuri împotriva poporului român, pe care nici un creditor nu le-ar accepta. Asta înseamnă că este criză doar pentru cei mulţi şi săraci, care nu se pot apăra în faţa abuzurilor statului.

În acelaşi timp, prin măsura îngheţării pensiilor şi salariilor, precum şi prin cea a amânării la plată a salariilor câştigate în instanţă de bugetari, preşedintele, Guvernul şi CCR au constat insolvenţa statului român.

Cum este este posibil să se susţină că ţara se află în echilibru bugetar, dar, în acelaşi timp, statul să continue să trăiască pe datorie şi fără a-şi respecta obligaţiile faţă de cetăţeni?

Guvernanţii şi preşedintele României trebuie să răspundă: suntem stabili din punct de vedere bugetar sau suntem în faliment?” a încheiat senatorul PSD.

Departamentul de justiţie, politici legislative şi protecţia drepturilor cetăţeneşti al PSD constată cu îngrijorare că, deşi a trecut mai mult de o lună de la încheierea recensământului, Institutul Naţional de Statistică nu a dat publicităţii rezultatele acestuia.

Având în vedere faptul că PSD a luat, în mod public, atitudine faţă de modul incorect în care au fost organizate şi s-au desfăşurat operaţiunile de recenzare, considerăm că este de datoria noastră să intervenim şi să cerem să se facă publice, neîntîrziat, rezultatele recensământului.

Considerăm că, indiferent de motivele, de fapt pretextele, ce ar putea fi invocate, în realitate există anumite interese ale partidului-stat care dictează acest comportament nedemocratic şi voluntarist, prin care puterea şi camarila guvernamentală sfidează normele elementare ale dialogului şi transparenţei care trebuie să existe într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene.

Considerăm că nu este deloc întâmplător faptul că întârzierea publicării rezultatelor recensământului coincide cu încercările actualei puteri de a modifica legislaţia electorală în scopul manipulării şi falsificării, în beneficiu propriu, a rezultatelor scrutinului electoral din anul 2012.

Toate acestea conduc la ideea că în laboratoarele puterii se elaborează un set de date care urmează a fi prezentate ca rezultate ale recensământului şi care vor fi folosite în strategiile de falsificare a votului liber exprimat de către cetăţenii României.

Departamentul de justiţie, politici legislative şi protecţia drepturilor cetăţeneşti al PSD cere Institutului Naţional de Statistică să pună capăt acestui nedemn comportament de Ghiţă Pristanda în serviciul puterii şi să dea publicităţii, în cel mai scurt timp, rezultatele adevărate ale recensământului.

Comunicat primit de la PSD

0 Responses to Senator PSD, Dan Şova: „Decizia Curţii Constituţionale în cazul pensiilor şi salariilor înseamnă că, atâta timp cât PDL este la guvernare, oamenii nu îşi vor vedea înapoi banii”

  1. danb 07/12/2011 at 16:59

    “constatarea incapacitatii statului de a-si executa obligatiile” inseamna in termeni economici FALIMENT.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.