SCRISORI DE LA CITITORI: ”Scandal la început de an școlar la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ)”

În prag de început de an școlar, nu putem să nu constatăm cu durere un fenomen care începe să ne îngrijoreze atât de tare, încât ne vedem constrânși să vă atragem atenția asupra lui. Încet, dar sigur, învățământul vrâncean este confiscat de personaje care nu par să aibă nimic în comun cu imaginea dascălului pe care l-am vedea vrednic să i se încredințeze destinele copiilor și educatorilor din județul nostru.

Trecem, deși n-ar trebui, peste faptul că profesori cu experiență în domeniu, cu rezultate notabile atât la olimpiade și concursuri, cât și în formarea de caractere tari și valoroase, au ajuns să se vadă reprezentați de două personaje cât se poate dubioase: un personaj cu dosar penal și un altul incapabil să se titularizeze fără 253 (care, apropos, a fost declarată de către Curtea Constituțională ca fiind neconstituțională) și care ar face deliciul unui ziarist de investigație deștept și hotărât să îi studieze traseul profesional absolut umilitor pentru un cadru didactic.

Trecem și peste faptul că nu reușim să înțelegem cum un personaj care a fost demis din funcția de manager al unui liceu, context în care s-a ales și cu dosar penal, a ajuns să fie numit managerul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. Deși n-ar trebui. De fapt, ar trebui chiar să îl întrebăm pe ministrul actual al Educației dacă este la curent cu aceste aspecte.

Trecem chiar și peste faptul că vin după un inspector general care își ocupase postul prin concurs, care știa ce are de făcut în orice context și care, rușine lui (sic!) avea chiar gradul didactic I. Deși, iar zic, n-ar trebui. Că de abuzuri suntem sătui peste tot. Măcar educația să rămână un loc curat, neatins de interese politice și vendete rușinoase prin care ne manifestăm lamentabil bărbăția amputată probabil undeva în copilărie, de un părinte abuziv.

În fine, trecem și peste imposibilitatea vădită în care se află ori de câte ori sunt puși în fața unor întrebări încuietoare, la care, culmea, descuietor se dovedește a fi un subaltern al domniilor lor, fără de care, suntem convinși, ar fi pierduți în desișul legislației din domeniul educației fără șansă de recuperare, ceea ce, dacă stăm strâmb și judecăm drept, n-ar fi tocmai rău.

Dar nu trebuie să trecem peste faptul că într-un Consiliu de Administrație convocat pe „genuche” și pe furiș, zic gurile rele ale urbei noastre, cu numai doi membri prezenți, s-a decis în mod absolut abuziv înlocuirea din funcția de inspector a unor oameni cât se poate de destoinici pe motiv că, spune o legendă urbană de dată recentă, „tot ce a atins Dorin trebuie distrus”. Fain motiv! Numai bun de argumentat o astfel de decizie. Și iarăți zic: oare ministrul știe de astfel de argumentări?! Poate ar trebui să afle…

Ce dacă fostul inspector de geografie a fost singurul inspector care a atras fonduri și sponsorizări impresionante pentru disciplina lui?! Ce dacă și-a dus olimpicii într-o excursie gratuită de studiu la București?! Ce dacă a organizat un simpozion național la care a avut printre invitați mai multe cadre didactice din învățământul universitar?! A trebuit schimbat.

Ce dacă fostul inspector pe proiecte avea o experiență uimitoare, de 20 de ani de muncă în domeniu, experiență care și-a spus cuvântul ori de câte ori instituția a atins puncte nevralgice și stufărișuri idioate ale unei metodologii defectuoase de implementare a proiectelor?! A trebuit schimbat! Și cu cine!! Cu tatăl copilului pentru care s-au făcut atâtea eforturi pentru a fi trimis la Olimpiada Națională de Română acum vreo doi ani, de s-a ajuns la demiterea inspectoarei de limba română și deschiderea unor teze pe care notele fuseseră modificate.

Ce dacă fostul inspector de limba engleză avea în spate o experiență deloc de neglijat, după ce trecuse prin organizarea unei faze naționale a olimpiadei de limba germană la Focșani, ani de muncă și mai multe proiecte județene și simpozioane județene și naționale?! A trebuit înlocuit. Și, iarăși zic, cu cine?!

Un personaj anonim din mediul rural, fostă învățătoare, trecută printr-o cine știe ce magie de genul „facultate particulară la FF sau la distanță” pe câteva ore de engleză, fără rezultate la olimpiade, dar ce zic rezultate!, fără participări la olimpiadele și activitățile organizate de departamentul de resort din ISJ.

Și lista ar putea continua… La fel și povestea noastră. Cu o scurtă trecere în revistă a minciunilor cu care vigilența celor îndreptățiți să pună întrebări a fost înșelată: „nu mai vrea”, „are nevoie de o pauză”, „am vorbit eu cu ea/el”, „a obosit”. Poate domnul ministru ar vrea să aibă o discuție cu reprezentanții județeni ai sindicatelor din învățământ care au pus întrebări și au primit răspunsuri interesante!

Însă muuult mai interesant va fi să urmărim evoluția evenimentelor din câteva unități școlare unde s-au comandat execuții incorecte ale unor cadre didactice care ocupă posturi călduțe și numai bune pentru prietenii personajelor cele mai sus-puse din ISJ. Atât în mediul rural, cât și în cel urban. Așa, pentru început! Dar mai avem cunoștință de unele și altele pe care le vom dezvălui la momentul oprtun. Cert este că va fi treabă de făcut pentru ziariștii integri, curajoși, necorupți și deștepți (aceia puțini, câți au rămas). Noi, de urmărit, urmărim. Și rezistăm. Măcar atât putem face! (Bogdana N.)

4 Responses to SCRISORI DE LA CITITORI: ”Scandal la început de an școlar la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ)”

 1. mimi 10/09/2018 at 13:09

  M-ati uns la suflet cu articolul asta! bravo! Pacalicii aia doi trebuie sa dispara!

  Răspunde
 2. gicuta 10/09/2018 at 15:01

  Bravoooo! Nu credeam ca mai sunt oameni curajosi in tara asta!??

  Răspunde
 3. povestea x a focsaniului 10/09/2018 at 19:59

  unde e scandalul?

  Răspunde
 4. Vrancean scandalizat 11/09/2018 at 08:04

  Scandalul e ca o gasca de incompetenti s-a inconjurat, conform procedurii pesediste, de niste persoane servile capabile sa savarseasca orice magarie pentru a fideliza directori si profesori aducatori de voturi si beneficii materiale. Problema este mai grava decat frustrarea unor profesori ca nu si-au pastrat scaunele caldute, este vorba de niste infractori pusi sa conduca invatamantul vrancean! Asta e scandalul!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.