ŞCOALA GIMNAZIALĂ “NICOLAE IORGA”, GAZDĂ ERASMUS+

Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” din Focşani a fost săptămâna trecută gazdă în proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ “Back to School Life”, Acţiunea cheie KA219, cu ocazia organizării unei reuniuni transnaţionale de proiect. Au sosit la Focşani reprezentanţi ai şcolilor partenere din Turcia, Finlanda, Lituania, Spania şi Portugalia. Obiectivele întâlnirii au fost:

O mai bună cunoaștere a noțiunilor pedagogice, prin intermediul schimbului de experiență şi a cooperării între cadrele didactice din arii curriculare diferite, prin intermediul jocurilor de cooperare şi al jocurilor care îmbunătăţesc creativitatea;

Monitorizarea şi evaluarea întregului proiect la finalul primului an de derulare;

Stabilirea detaliilor legate de raportul intermediar al proiectului;
mai bună înțelegere a temei proiectului, în context european;

Promovarea schimbului intercultural;

Îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba engleză, dobândirea de abilități sociale și de lucru în echipă;

Creşterea gradului de motivare a elevilor şi cadrelor didactice pentru implicarea în astfel de proiecte pe viitor.

Activităţile din cadrul întâlnirii au fost, aşa cum invitaţii înşişi au declarat, variate şi minuţios organizate. Şcoala Gimnazială “Nicolae Iorga” s-a pregătit în detaliu, de la decorarea holurilor cu materiale specifice proiectului şi pavoazarea sălilor de clasă pe tema fiecărei ţări partenere, până la amenajarea grădinii Erasmus+, activitate cuprinsă în proiect şi de care şcoala şi întreaga comunitate s-au bucurat nespus.

Cei unsprezece parteneri, alături de membri ai echipei de proiect din România, au desfăşurat nenumărate activităţi. În prima zi, au făcut turul oraşului şi au vizitat Muzeul Unirii şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii – ocazie cu care au aflat câteva elemente de istorie locală şi au primit pliante de promovare a oraşului Focşani, a judeţului Vrancea şi a României, puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Focşani şi de domnul director al Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu. Apoi, delegaţia a urmărit un spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, coordonat cu multă însufleţire de doamna director Maria Murgoci, invitații fiind captivaţi de portul, cântul şi dansul tradiţional vrâncean, iar la sfârşitul spectacolului au dansat hora moldovenească.

În partea a doua a zilei, au vizitat şcoala gazdă, au primit informaţii despre sistemul educaţional românesc, au discutat despre metodele şi mijloacele de monitorizare a întregului proiect, despre activităţile desfăşurate până la momentul întâlnirii şi le-au planificat pe cele ulterioare; de asemenea, au participat la un moment dedicat grădinii Erasmus+, ocazie cu care fiecare delegaţie a plantat câte un magnoliu în grădina Şcolii “Nicolae Iorga”. A urmat un program artistic oferit de elevi şi cadre didactice ale şcolii, susţinut la Ateneul Popular “Maior Gheorghe Pastia”, unde copiii au făcut o prezentare a României, au cântat, au dansat, au recitat, au jucat o scenetă în limba engleză, iar corul şcolii a cântat în limbile partenerilor din proiect. Întreaga delegaţie a fost impresionată până la lacrimi de prestaţia tuturor copiilor, care au ţinut să-i cunoască personal şi să facă fotografii cu aceştia.

A doua zi a fost una dedicată schimbului intercultural pe teme de documentare istorică, printr-o scurtă prezentare a Castelului Bran (prin prisma domniei lui Vlad Ţepeş cunoscut la nivel internaţional sub numele de “Dracula”) şi culturală printr-o scurtă vizită a centrului oraşului Braşov. În partea a doua a zilei au participat la un workshop pe tema jocurilor interactive de cooperare în grup în cadrul Asociaţiei Club Sportiv de Echitaţie “Caballus” de la Năruja.

A treia zi, a avut loc o întâlnire cu oficialităti ale învăţământului vrâncean la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, unde au ţinut, pe rând, discursuri domnul Inspector Şcolar General Dorin Cristea, domnul viceprimar Marius Iorga şi doamna Inspector Şcolar pe programe şi proiecte Tincuţa Zahariuc. În plus, 4 elevi ai Şcolii “Nicolae Iorga” au prezentat două referate pe tema “Fun and Cooperative Learning Games” şi “Games for Developing Creativity”, iar apoi echipajul finlandez a provocat auditoriul la o activitate practică de implicare a mişcării în cadrul orelor de curs, spre deliciul tuturor celor prezenţi în sală. La activitate au participat şi reprezentanţi ai părinţilor din Consiliul Părinţilor Şcolii Gimnaziale “Nicolae Iorga”, care au fost încântaţi de valoarea europeană adăugată a şcolii.

În ultima zi de activitate, elevii din colectivul de redacţie al revistei şcolii au ţinut să le ia invitaţilor un interviu despre impresiile cu care pleacă din România. Au fost foarte încântaţi să descopere cât de mult le-a plăcut partenerilor europeni întreaga experienţă: dansul, portul şi cântecele tradiţionale, activităţile desfăşurate de către Şcoala “Nicolae Iorga” în cadrul proiectului, cât mai ales oamenii pe care i-au cunoscut – elevi şi cadre didactice deopotrivă.

Aşadar, această întâlnire interculturală variată şi plină de emoții, atât pentru gazde, cât şi pentru invitaţi, a plasat cu mândrie Şcoala “Nicolae Iorga” în context european, oferind tuturor participanţilor o experienţă inedită.” a declarat directorul unităţii, Daniela Trandafir.

Am pus deja bazele unor noi proiecte de viitor, dorindu-ne atât noi, cât şi oaspeţii nostri, să păstrăm legătura de prietenie care tocmai s-a născut între şcolile noastre. Și cum românului îi şade bine ospitalitatea, i-am convins că Focşani şi România merită şi o a doua vizită” a completat coordonatorul proiectului, Nicoleta Dănilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.