Savantul francez Emmanuel de Martonne, autorul celebrei hărți a României Mari, omagiat vineri la Odobești

Primăria și Casa de Cultură din Odobești vor omagia vineri, 2 noiembrie, la ora 11, memoria savantului francez Emmanuel de Martonne, în prezența Excelenței Sale, doamna MICHÈLE RAMIS, Ambasadorul Franței la București. Viața și opera geografului vor prezentate de:

a) Șerban Dragomirescu – fost cercetător la Institutul de Geografie al Academiei Române și editorul în limba română a operei savantului francez (1981, 1985) va susține prelegerea „Emmanuel de Martonne – un cărturar franceză la temelia României de astăzi”;

b) Ioan Ianoș – prof. univ. dr. la Facultatea de Geografie a Universității București va vorbi despre „România, Emmanuel de Martonne et la „Géographie Universelle”, aceasta din urmă fiind o impresionantă Enciclopedie unde, în volumul din 1931, dedicat Europei Centrale, De Martonne redactează capitolul „La Roumanie”.

Evenimentul se dorește a fi un omagiu adus geografului francez care a dedicat ani din viață cercetării munților și văilor locuite de români, publicând în perioada 1899-1933 nu mai puțin de 63 de titluri despre România. Datorită meritelor sale, în 1912 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, din 1919 a devenit titular, câteva străzi din țară îi poartă numele și a primit titlul de doctor honoris cauza la Universitățile din Iași și București.

Savantului De Martonne îi datorăm faimoasa hartă „Répartition des nationalités dans les pays où dominent les Roumains”, care a servit ca material documentar în favoarea românilor la Conferința de Pace de la Paris. Cu ocazia omagierii de la Odobești va fi prezentat și cel mai recent volum cu textele despre apartenența Basarabiei la spațiul geografic și etnic românesc, scrise de geograful De Martonne. Volumul a fost îngrijit de istoricul Nicolae Enciu de la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei din Chișinău și drd. George Ursu de la Universitatea din Suceava. După omagierea de la Casa de Cultură, Excelența Sa, Doamna Michèle Ramis va vizita Liceul Teoretic din localitate. Manifestarea se desfășoară în parteneriat cu Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea, Asociația „Simion Mehedinți”, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” și Liceul Tehnologic din Odobești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.