Săpunaru şi membrii Comisiei pentru agricultură au participat la Conferinţa “Focus on Agriculture”

Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor au participat ieri la lucrările Conferinței Internaţionale Focus on Agriculture organizată de revista Business Review în parteneriat cu Federaţia PRO AGRO.

Evenimentul a reunit la o masă de dezbateri nume din sectorul agricol si al asigurarilor, dar și reprezentanți guvernamentali, cu scopul de a creiona o strategie coerentă pe care Romania să o poată adopta în următorii ani. Federația Națională PRO AGRO a organizat, primul său congres, prilej cu care au fost prezentate realizările și obiectivele acesteia, precum și semnificația și importanța înscrierii în organizația europeană a agricultorilor COPA-COGECA.

Reprezentanții PRO AGRO au dezbatut subiecte precum rolul asociațiilor și federațiilor în susținerea sectorului agricol în România, modelul francez și polonez în agricultură și, nu în ultimul rând, previziunile Politicii Agricole Comune pentru 2014—2020 în ceea ce privește România.

În cadrul INDAGRA 2013, la Centrul Expozițional ROMEXPO, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, domnul Nini Săpunaru a participat sesiunea de discuţii pe tema fondurilor mutuale agricole.

Evenimentul a avut loc în contextul în care, săptămâna aceasta, deputaţii din Parlamentul României au dezbătut proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor a hotărât amânarea pentru două săptămâni a prezentării raportului asupra ordonanţei, deputaţii considerând că este necesar un punct de vedere avizat din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară din România.

“Este un subiect sensibil, întrucât agricultorii români aşteaptă cu interes implementarea măsurii de gestionare a riscurilor prin intermediul fondurilor mutuale, măsură inclusă în propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind sprijinul acordat pentru dezvoltarea rurală acordat din FEADR pentru perioada 2014-2020”, a declarat deputatul PNL Nini Săpunaru la INDRAGRA 2013.

Fondurile mutuale care acoperă sectoarele zoothenic şi vegetal presupun participarea comună a celor trei factori implicaţi: agricultori, bugetul de stat şi bugetul comunitar. Astfel, finanţarea fondurilor mutuale se face 35 la sută din partea fermierilor, restul de 65 la sută se acoperă în proporţie de trei sferturi de la bugetul comunitar şi un sfert de la bugetul naţional.

Având în vedere că în aceste zile se lucrează la creionarea bugetului de stat pentru anul 2014, dacă nu chiar la un buget gândit multianual, este imperios necesar să discutăm şi să evaluăm toate resursele de la bugetul de stat pentru a ne asigura că, anul viitor, fermierii vor beneficia de tot sprijinul de care au nevoie şi pe care îl merită, ca reprezentanţi ai celui mai important sector economic al României. În cadrul Comisiei, am avut ocazia să ne consultăm şi cu domnul secretar de stat Achim Irimescu care ne-a prezentat proiectul Ministerului Agriculturii.

Alături de colegii din Camera Deputaţilor, am decis ca, în următoarele două săptămâni, un grup de lucru din cadrul Comisiei să vină cu propuneri şi amendamente astfel încât să găsim cea mai bună formă de înfiinţare şi de funcţionare pentru aceste fonduri mutuale vitale în activitatea agricolă. Ca întotdeauna, consultările cu fermierii şi asociaţiile acestora sunt prioritare pentru noi”, a subliniat deputatul liberal Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.