Moştenitorii focşăneanului Ion Ştefan Basgan cer SUA daune de zeci de miliarde de dolari

Ion Ştefan Basgan din Focşani a revoluţionat, în anii ’30 tehnica forării petroliere, aplicând, cu imens succes, “efectul Coandă” la sondele de extracţie a ţiţeiului. Atât de mare a devenit randamentul de extracţie încât, dacă cei care au aplicat – şi aplică şi acum – tehnologia Basgan ar fi oneşti, ei ar datora inginerului român şi urmaşilor săi zeci de miliarde de dolari.

Ion Basgan

Ion Şt. Basgan a obţinut, pentru această invenţie, două brevete: unul în România (pe o perioadă de 15 ani, prin Decretul Regal nr. 1579, din 01.06.1934) şi unul în SUA (Brevetul nr. 2.103.137 din 21.12.1937), pe o perioadă de 17 ani. Nici Basgan, nici urmaşii lui n-au primit însă nimic pentru foloasele imense pe care le-a adus şi continuă să le aducă omenirii celebrul său “Aparat Rotativ pentru Forare Puţuri”.

Un link către un articol în care se scrie despre bătălia pe care o duc urmaşii lui Ion Basgan pentru a recupera de la americani o parte din profitul realizat de companiile petroliere, pe baza invenţiei: http://www.ziare.com/stiri/frauda/mostenitorii-inginerului-ion-basgan-cer-100-de-miliarde-de-dolari-statelor-unite-925273

În prezent, fosta Şcoală nr. 2 din Focşani poartă numele inventatorului vrâncean. Două link-uri unde veţi găsi mai multe informaţii despre Ion Ştefan Basgan:

http://www.ionbasganfoundation.ro/index.php?page=memorial&ix=5&lang=ro

http://www.ionbasganfoundation.ro/books/Ion-Basgan-Un-inventator-de-geniu-A6O.pdf

ION BASGAN, Repere biografice

1902 – s-a nascut Ion St. Basgan, la 24 iunie, la Focşani, fiul preotului ortodox Ştefan Basgan si al Măriei, casnica.

1907 – 1920 Elev la Şcoala nr. 2 din Focşani, apoi bursier la Liceul Internat din Iaşi.

1920-1925 – obţine o bursa la Societatea Petroliera Steaua Romana si urmează cursurile Scolii Superioare de Mine si Metalurgie din Leoben-Austria. In 1924 face practica la minele de petrol din Pechelbronn, Alsacia-Franta. 1925 – inginer la Şantierul Societăţii Steaua Romana.

1929, iulie – Nicolae Iorga l-a invitat la Vălenii de Munte, pentru aţine conferinţa Industria de petrol.

1930 – este numit director la Şantierul Steaua Romana din Moinesti.

1931 – s-a retras de la Societatea Steaua Romana pentru a continua cercetările ştiinţifice si pentru susţinerea doctoratului.

1932 – s-a stabilit la Bucureşti si s-a ocupat de foraj sonic. Împreuna cu George (Gogu) Constantinescu, Nicolae Malaxa, Alexandru Perieteanu si alţii este fondator al Asociaţiei Economice pentru Studiul Conjuncturii in România ii publica lucrarea Acţiunea si forma sapei Rotary in rocile formaţiunilor de petrol din România.

1933 – Academia Romana ii publica lucrarea Fenomenele vibratorii si efectul lor asupra acţiunii sapei in sistemul de foraj Rotary.

7 iulie 1933 – a susţinut doctoratul la Montanistische Hochschule Leoben-Austria.

20 iulie 1933 – participa la Congresul Mondial de Petrol din Londra, cu lucrarea Scientific Consideration of the Tehnic of Modern Drilling.

Septembrie 1933 – este numit profesor onorific la catedra Studiul petrolului de la Academia de Înalte Studii Comerciale si Industriale.

Aprilie 1934 – apare la Viena, in Editura Hans Urban, lucrarea de doctorat Die Arbeitsweise und Form des Rotary Meissels, cu o prefaţa de George Constantinescu.

18 mai 1934 – inregistreaza brevetul de invenţie nr. 22789, Forajul cu prăjini grele proporţionale si forajul sonic, cu aplicarea efectului Basgan.

1935 – aplica brevetul in şantierele petroliere ale Societăţii Petrolifere Romane cu rezultate excepţionale. I se publica la Moscova si Baku (U.R.S.S.) lucrarea Bazele ştiinţifice ale metodelor moderne de foraj.

1936 – Academia Romana ii acorda Premiul NICOARA, la propunerea preşedintelui Ludovic Mrazec, pentru lucrarea Politica petrolului in funcţie de situaţia exploatărilor si problema combustibilului.

21 decembrie 1937 – se eliberează in S.U.A. brevetul de invenţie 2103137 pentru forajul cu prăjini grele Basgan.

16 iunie 1938 – se naşte primul sau fiu I. Basgan, cel care se ocupa in prezent de implinirea testamentului inventatorului.

1939 – incepe al doilea război mondial si soseşte la Bucureşti Mr. Rabe cu oferta de a cumpăra brevetul de invenţie din S.U.A.

22 iunie 1941 – a condus acţiunea din cadrul Uniunii Naţionale a Industriei Petrolifere (U.N.I.P.) pentru anularea protocolului Fischer romano-german si introducerea amendamentelor favorabile României.

30 ianuarie 1947 – s-a inregistrat brevetul nr. 37743 Forajul prin ciocan Rotary.
1960 – a sesizat Guvernul Roman asupra drepturilor sale in S.U.A. cu ocazia începerii tratativelor romano-americane.

16 septembrie 1960 – la Ministerul Petrolului, Consiliul Ştiinţific nr. 193, prezidat de Ministrul Mihail Florescu, a hotărât următoarele: publicarea invenţiilor lui Basgan in revista Petrol si gaze si deschiderea proceselor in S.U.A. Pentru aceasta, Camera de Comerţ primeşte suma de 6.000 dolari si deschide 120 de procese in numele lui Ion Basgan.

5 octombrie 1961 – in urma schimbului de scrisori pe care l-a avut Ion Basgan cu George Constantinescu, Academia Romana il invita pe părintele sonicitatii in tara. In Aula Academiei, Gogu Constantinescu a evidenţiat succesul in plan tehnico-economic de către firmele americane prin utilizarea forajului sonic.

13 octombrie 1965 – Departamentul de Stat al Industriei S.U.A. emite Diversting Order SA 838 prin care i se restituie brevetul de invenţie 2103137/ 1937 si este repus in drepturi ca urmare a discuţiilor purtate cu delegaţia romana condusa de Gheorghe Gheorghiu-Dej cu preşedintele S.U.A., Lyndon Johnson.

8 iulie 1966 – Daniel Farcas ii comunica expertiza efectuata de grupul german in S.U.A., evaluând drepturile sale la 8,7 miliarde dolari.

Decembrie 1980 – prezintă la Muzeul Tehnic din Bucureşti invenţiile sale si demersurile pentru câştigarea dreptului de autor din aplicarea acestora.

16 decembrie 1980 – Moare după un al doilea infarct

Date culese din volumul
Ion Basgan, un inventator de geniu, de Gabriel I. Naslase. Editura RAPANA, Bucureşti, 1977

One Response to Moştenitorii focşăneanului Ion Ştefan Basgan cer SUA daune de zeci de miliarde de dolari

  1. antipupincurism 25/09/2011 at 14:31

    gio

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.