Romanii primesc la pensie jumatate din banii pentru care contribuie

Românii contribuie mai mult decat este nevoie pentru pensiile lor, pentru ca nu apucă decat aproximativ jumătate din banii care li se cuvin. Trăim în medie 18 ani după ce ieşim la pensie, potrivit datelor Ministerului Muncii, citate de incont.ro, iar stagiul de cotizare al bărbaţilor este de 32,6 ani. Simularea realizată de incont.ro arată că bărbaţii contribuie de două ori mai mult decât ajung să primească la bătrâneţe.

Nici cazul femeilor nu este departe, în condiţiile în care stagiul de cotizare este de 27,6 ani, însă vorbim de o speranţă de viaţă mai mare. O femeie ar trebui să primească lunar, timp de 22 de ani, atât cât este speranţa de viaţă după pensionare, aproximativ 785 de lei, iar un bărbat 1400 de lei, la o speranţă de viaţă dupa pensionare estimată la 14,7 ani.

Şi asta pentru că lunar un angajat plăteşte o contribuţie de 31,3%, dintre care 20,8% din partea angajatorului şi 10,5% din partea salariatului. Dacă se ia în calcul salariul mediu brut pe economie, aproximativ 2000 de lei, rezultă o contribuţie lunară de 626 lei pe lună. De-a lungul unei perioade de 27,6 de ani de munca, o femeie va plati 207.330 lei la bugetul de pensii, iar un barbat, in 32,6 ani, 245.000 lei.

Potrivit acestei simulari, considerand pensia medie de 675 lei, barbatii contribuie cu 125.800 de lei mai mult decat primesc dupa ce ies la pensie, iar femeile cu 26.130 de lei. Cu toate acestea, fiecare contributie trebuie calculata separat, având în veder faptul că o persoană îşi schimbă locul de muncă şi salariul se schimbă pe parcursul vieţii, iar speranţa de viată după pensionare este ceva estimativ.

Potrivit reprezentantilor federatiilor de pensionari, 80% din pensiile din Romania sunt sub 1.000 de lei, iar peste doua treimi dintre acestea sunt sub 550 de lei. Aproximativ 900.000 de pensionari primesc pensia minima garantata de 350 de lei. În prezent în România sunt peste 5,5 milioane de pensionari.

Material preluat de pe www.stiri.rol.ro

One Response to Romanii primesc la pensie jumatate din banii pentru care contribuie

  1. danb 10/03/2010 at 03:35

    Doamne de prosti. Cum dracu sa fii atat de prost, sa fii platit ca sa fii prost si sa mai fii si mandru ca esti prost. Pai mai functionarilor publici care faceti voi greve si scandal ca sunteti platiti putin si va da afara desi voi sunteti nemaipomenit de competenti. Pai omul ala care ia salariul mediu de 2000 de lei cat va lua pensie ? 675 de lei ? Fara sa socotim dobanda, daca el plateste 30% cati ani are dreptul matematic la pensie ? Pai 32,7/3, adica 11 ani. Da toata discutia e degeaba pt. ca Romania plateste pensii pe principiul solidaritatii, adica o generatie plateste pt. alta, nu ca la americani dintr-un fond de pensii. Problema e ca daca natalitatea e in scadere cine dracu o sa mai plateasca pensiile alora care muncesc acum ???

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.