EXCLUSIV: “Chinurile facerii” Biroului Electoral Judetean Vrancea! La Tribunal a avut loc, de fapt, o dubla tragere la sorti pentru desemnarea magistratilor “sacrificati”! Mariela Dibus va “face jocurile” in BEJ! Practic, ea va fi “presedintele neoficial” al Biroului Electoral!

Autor: Cristi IRIMIA

Viorel Voineag, presedintele BEJ Vrancea

Viorel Voineag, presedintele BEJ Vrancea

Vrancea Media va prezinta astazi modalitatea completa prin care s-a constituit trio-ul din fruntea Biroului Electoral Judetean, astfel incat alegerile prezidentiale sa se poata desfasura. Dupa ce Biroul Electoral Central a avertizat si obligat Tribunalul Vrancea sa efectueze tragerea la sorti pentru nominalizarea presedintelui BEJ si a loctiitorilor acestuia, in cadrul instantei judetene au avut loc destule controverse.

Una din ele era legata de faptul ca, practic, BEC a obligat instanta vranceana in mod cu totul nelegal sa procedeze la constituirea BEJ, cata vreme legea nu-i poate obliga pe magistrati sa accepte detasarea de la instanta la BEJ. Cum insa ordinul “de sus” trebuia respectat, presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacsu, a trecut la negocieri dificile cu cei 22 de judecatori din subordine. Numai ca nici un magistrat nu a vrut de buna voie sa faca parte din BEJ. In acest moment, Neacsu a luat decizia ca, indiferent de situatie, un judecator de la fiecare sectie sa fie “sacrificat”.

Voineag… de “dragul” sefului Neacsu

Cum sectia civila ii era cea mai… apropiata de suflet 😉 Neacsu l-a abordat pe ultimul venit in cadrul sectiei, judecatorul Viorel Voineag, caruia i-a spus ca asteapta de la el gestul “suprem”. Voineag a refuzat initial, insa ulterior a ajuns la concluzia ca nu da bine sa-si refuze seful, astfel ca a acceptat sa fie trecut pe lista. Astazi, la conferinta de presa de la BEJ, Voineag a recunoscut ceea ce Vrancea Media a presupus, pe baza informatiilor pe care ziarul nostru le detinea. “Intr-adevar, n-am acceptat din prima. Dupa aceea, la rugamintea expresa a domnului presedinte am acceptat”, a spus Voineag. De altfel, astazi in fata jurnalistilor, judecatorul sectiei civile a avut dificultati in a raspunde la intrebari, semn ca n-a apucat sa studieze Legea privind alegerile. Pentru a depasi momentele problematice, Voineag a beneficiat de sustinerea judecatoarei Mariela Dibus, de la sectia comerciala, care este loctiitor in cadrul BEJ. Mariela Dibus este sotia fostului sef al Politiei vrancene, Petru Ioan Dibus.

Dibus va fi “vioara intai”

De altfel, se pare ca Mariela Dibus s-a oferit sa faca parte din BEJ, colegii ei de la sectia comerciala “sustinand-o” in acest sens. Dupa cum s-a prezentat astazi in fata mass-media, Dibus a dat dovada ca este cea mai pregatita in ceea ce priveste activitatea din BEJ, astfel ca, foarte probabil, ea va fi cea care va “face jocurile” in BEJ. Vrancea Media anticipeaza ca Mariela Dibus va fi “presedintele” neoficial al Biroului Electoral. Interesant este faptul ca Mariela Dibus a avut in ultimii ani mai multe dosare pe rol in care a judecat disputele “administrative” dintre PSD si PNL – PD, in momentul in care “dreapta” politica a incercat sa-l debarce pe Oprisan. PSD-ul a solicitat, la un moment dat, recuzarea Marielei Dibus, fara succes, insa. Judecatoarea este recunoscuta si in plan profesional ca-si face meseria cum trebuie, astfel ca, cel putin teoretic, alegerile prezidentiale vor fi OK in Vrancea, cu privire la componenta BEJ. Asta mai ales ca, initial, nici un judecator nu a vrut sa faca parte din BEJ, ceea ce inseamna ca nimeni n-a fost interesat sa faca jocurile vreunui partid. Probleme vor aparea, insa, in sectiile de votare, iar rezolvarea contestatiilor va fi apanajul BEJ, care va trebui sa-si ia rolul in serios la acest capitol.

Rodica Neagu (stanga) si Mariela Dibus sunt loctiitori ai presedintelui BEJ

Rodica Neagu (stanga) si Mariela Dibus sunt loctiitori ai presedintelui BEJ

Sectia penala si-a tras la sorti… “sacrificatul”

In cadrul sectiei penale, nici un magistrat nu a vrut sa fie nominalizat, nici macar dupa discutiile cu Adrian Neacsu. Acesta nu a mai avut influenta printre magistrati, astfel ca s-a decis tragerea la sorti, premergatoare tragerii facute in fata jurnalistilor si a reprezentantilor partidelor politice. Pe biletelul “ghinionist” era scris Rodica Neagu, astfel ca aceasta s-a aflat si ea pe lista judecatorilor care “si-au dat acordul” cu… “forta”, evident. Desi a evitat, initial, un raspuns direct, Rodica Neagu a recunoscut astazi, la conferinta de presa a BEJ, ca nu si-a dat acordul, in mod explicit, sa faca parte din Biroul Electoral, ci a ajuns nominalizata dupa ce a fost… trasa la sorti. Asadar, pentru ca BEJ sa se constituie a fost nevoie de o dubla tragere la sorti, una la sectia penala si alta finala. “Ma gandesc cu jale ce va fi dupa alegeri, cand va trebui sa-mi reiau dosarele ce-mi vor fi repartizate, pentru ca se vor aduna foarte multe spete”, a adaugat Neagu astazi.

In speranta trecerii peste disconfort…

In concluzie, cele trei nominalizari din 23 de magistrati au aparut dupa interventia lui Neacsu la sectia civila, dupa o tragere la sorti la sectia penala si dupa “negocieri” stranse la sectia comerciala, cu “auto-desemnarea” Marielei Dibus, in conditiile in care si aceasta a refuzat initial. Asadar, varianta prezentata de conducerea instantei, ca toti cei trei magistrati au acceptat, “dupa discutii”, sa faca parte din BEJ, nu este acoperita de realitate, in conditiile in care doar la sectia comerciala, sa zicem, putem discuta in acesti termeni. Important este, pana la urma, ca magistratii Vasile Voineag, Mariela Dibus si Rodica Neagu sa asigure o buna desfasurare a activitatii BEJ, indiferent de disconfortul detasarii de la instante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.