VIDEO: PSD și ALDE au blocat proiectul consilierilor județeni PNL prin care se puteau aloca bani către comunele afectate de inundații

consilieri judeteni PNL la CJ 29 august

PSD și ALDE au blocat ședința extraordinară convocată de consilierii PNL, deși în Vrancea sunt 22 de comune afectate de ploile de săptămâna trecută, ședința fiind convocată pentru a se aloca fonduri de la Consiliul Județean UAT-urilor care au rămas cu mari pagube în urma ploilor.

Consilierii PNL din Consiliul Județean au fost singuri la ședința extraordinară pe care tocmai ei au convocat-o. Liberalii au inițiat un proiect de hotărâre prin care propuneau să se acorde un ajutor de urgență pentru comunele care au avut de suferit în urma inundațiilor de săptămâna trecută. Consilierii județeni PSD și ALDE nu au considerat urgență situația în care se află zeci de familii din județ, după ce apa le-a inundat casele și curțile și a distrus mai multe drumuri de interes local din câteva localități din sudul județului.

Ne-am fi dorit, noi consilierii liberali, să facem front comun cu ceilalți consilieri din Consiliul Județean, cu președintele Marian Oprișan și cu cei doi vicepreședinți pentru a ajuta comunitățile care au avut de suferit în urma inundațiilor care au avut loc săptămâna trecută. Regretăm faptul că această ședință nu poate avea loc din lipsă de cvorum”, a precizat Cristi Irimia, consilier județean PNL.

Irimia a mai spus că autoritățile județene au comunicat grupului PNL că nu sunt întrunite toate condițiile pentru convocarea unei ședințe extraordinare. ”Nu sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 94 din legea 215 / 2001 privind existența unor cazuri excepționale care necesită adoptarea unor măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităților”, astfel că ”proiectul de hotărâre va fi pus în dezbatere în prima ședință ordinară a CJ Vrancea”, a fost răspunsul conducerii CJ Vrancea.

De asemenea, conducerea CJ a mai transmis că instituția nu dispune de bani în fondul de rezervă pentru situații de urgență în Vrancea, motiv pentru care liberalii au anunțat că vor face un proiect de hotărâre pentru suplimentarea fondului de rezervă al județului, mai ales că în ultimii ani au fost tot felul de situații grave în județ, precum alunecări de teren, inundații etc.

Și consilierul județean Dorina Vraciu a ținut să precizeze importanța intervenției autorităților județene în comunele afectate de ploi. ”Eu am fost pe teren și am văzut foarte multe drumuri distruse de ploi, iar o parte dintre ele erau balastate în primăvara lui 2016. Nu vorbim de ajutoare mari, ci doar de un prim ajutor care să le ușureze oamenilor viața și autorităților locale situația”, a completat Dorina Vraciu.

Consilierul Adrian Crețu a adăugat că este de competența CJ să aibă grijă de drumurile județene pentru a preveni o serie de probleme ce pot apărea din cauza calamităților, iar consilierul Emilian Diaconu a precizat că sunt soluții viabile pentru constituirea fondului de rezervă, prin suplimentarea cu bani din disponibilitățile existente.

În cadrul întâlnirii de astăzi, liberalii au prezentat și un bilanț provizoriu al inundațiilor de săptămâna trecută, raport făcut de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea:

– 22 comune afectate, 5 case distruse (comuna Urechești), 231 case afectate, 223 anexe gospodărești afectate, 734 curți și grădini afectate

· 860 ha teren arabil afectate, 180 ha pășuni, fânețe afectate

· 1 obiectiv cultural afectat (Școala Odobești)

· 1,2 km drumuri naționale afectate, 53,7 km drumuri județene afectate, 48,2 km drumuri comunale afectate, 47,6 km străzi, ulițe comunale afectate.

(Ana Maria BOICU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.