Proiectul educațional ,,DOR”, la Pufești

Sfârșitul săptămânii trecute a adus la Pufești derularea cu succes a proiectului educațional DOR. Desfășurat pe mai multe zile, printre care și 5 octombire, marcându-se astfel ,,Ziua Mondială a Educației”, proiectul a avut ca invitați elevi și cadre didactice din Republica Moldova. Titulatura proiectului, amintește de dorul românilor despărțiți de râul Prut pentru România Mare, de originea română, de dorința pentru reUnire. În acest sens s-a semnat în mod simbolic o ,,Declarație de Unire”. Activitățile au fost consistente, îmbinându-se cu succes formalul cu informalul, cu spontaneitatea.

Cadrele didactice și elevii din Moldova au participat la ore vizualizând exemple de bune practici, au purtat discuții metodologice, s-au întrecut în competiții sportive inedite. Programul artistic a produs momente emoționante, neregizate, așa cum a fost și cel în care aceiași frați de neam și sânge, elevi și profesori s-au prins într-o horă ce a marcat și mai mult simbolul Centenarului. La manifestare, a participat inspectorul pentru proiecte educaționale prof. Ionuț Țandără exprimând și mesajul Inspectorului Școlar General Adjunct prof. Aurel Șelaru. Prof. Ionuț Țandără, ca profesor de limbă franceză, a vizitat și centrul de lectură în limbă franceză, inițiat în cadrul unui proiect comun cu donații de carte în limbă franceză primit de Școala din Pufești și Colegiul Cuza din Focșani.

La acest fapt contibuind profesoara de limba franceză de la Pufești, Mariana Bogdan. Tot cu prilejul vizitei celor din Moldova, la Pufești a sosit o caravană formată din trei autobuze vopsite în tricolor având în interior expoziții cu fotografii despre Primul Război Mondial, despre Unirea de la 1918. Faptul acesta s-a datorat domnului George Simion. Seara de vineri s-a încheiat cu un foc de tabără și cu participarea la concertul celor de la ,,The motans” din Moldova, sosiți la Festivalul Bachus din Focșani. Sâmbătă, înainte ca plecarea spre Moldova să aducă un alt moment emoționant, organizatorii de la Pufești, cu sprijinul dr. Horia Dumitescu, au oferit un moment de întarcere în istorie prin vizitarea Mausoleului și Muzeului istoric de la Mărășești.

,,Le mulțumesc tuturor colegilor ce activează la unitățile școlare din Pufești, precum și tuturor celor ce s-au implicat în reușita acestui proiect. Au fost activități venite din suflet, ce vor rămâne în memoria elevilor, cadrelor didactice din România și Moldova. Râul Prut nu trebuie să ne mai despartă”, a declarat prof. dr. Nicolae Damian, Directorul unității școlare din Pufești. Și, prof. Raisa Mațenco de la Gimnaziul din Brăviceni – Moldova, a transmis un mesaj pentru toți profesorii, din care spicuim: ,,…Vă mulțumesc, stimați profesori, pentru munca nobilă, fidelitatea față de profesie, efortul zilnic depus pentru creșterea și educarea tinerelor generații…”

De ce DOR ?

În Anul Centenar, sărbătorim împreună ,,Ziua Mondială a Educației – 5 octombrie” , în cadrul Proeictului educațional ,,DOR”. De ce DOR? DOR de țara mamă, de originea și istoria noastră comună, DOR fiindcă avem Din Inimă aceiași țară (Origine) Română, fiindcă ne dorim Din Inimă Reunirea ! Școala Gimnazială Pufești împreună cu Gimnaziul Brăviceni din Republica Moldova! Unde? La Pufești! Iată că Pufeștiul este iarăși gazda unui eveniment excepțional.
Cum s-a înfiripat ideea acestui proiect?

În luna aprilie, la Pufești s-a desfășurat Simpozionul Național Ziua Pământului, ediția a XII-a. Au participat atunci profesori universitari, profesori de geografie din tot județul, simpatizanți ai geografiei. La acel simpozionul inotătorii Avram Iancu (singurul care a înotat Dunărea pe cei 2860 de km fără costum) împreună cu Ion Lazarenco Tiron (singurul care a înotat din prima încercare cele 7 strâmtori ce leagă Oceanelel Lumii) au lansat în premieră națională un proiect de aniversare a Centenarului, să străbată 100 de km umăr la umăr pe Prut, pentru 100 de ani de istorie comună. Prezent la Simpozion, prof.univ.dr. Corneliu Iațu – prorectorul Univ. Al. I. Cuza din Iași, președinte al Societății de Geografie din România, a propus celor doi conferirea titlului de Exploratorii Anului.

În luna mai 2018, la Oancea în jud. Galați, proiectul a demarat. Cei doi au înotat Prutul, un râu ce unește, nu desparte. Atunci a fost prezent și Primarul din localitatea Brăviceni, satul natal al înotătorului Ion Lazarenco Tiron. Oficialul din Moldova – Vladimir Cociorvă s-a întâlnit cu Directorul Școlii din Pufești – prof.dr.Nicolae Damian și astfel s-au pus bazele unui proiect educațional ce constă într-un schimb de experiență didactică, împărtășit de cadre didactice și elevi din cele două comunități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.