Proiectele de lege privind măsurile de restabilire a echilibrului bugetar, respectiv domeniului pensiilor, aprobate de Executiv

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, cele două acte normative asupra cărora îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului. Premierul Emil Boc a declarat că Executivul a decis să-şi angajeze răspunderea asupra celor două proiecte de lege în condiţiile articolului 114 din Constituţie. Cele două proiecte de lege vor fi transmise luni Parlamentului, a adăugat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan.

„Dacă în urma angajării răspunderii se iniţiază o moţiune de cenzură şi este admisă, guvernul este demis, iar cele două proiecte nu sunt aprobate. Dacă moţiunea nu este admisă, atunci acestea sunt aprobate. De asemenea, dacă moţiunea nu se iniţiază, ele sunt aprobate”, a explicat premierul Emil Boc. Primul-ministru a declarat că Executivul a fost nevoit să adopte măsurile de austeritate care vor asigura atingerea ţintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB din cauza suprapunerii crizei interne legată de deficitul structural şi a crizei economice externe.

„A venit criza economică şi ne-a arătat exact unde suntem. (…) România, din nefericire, consumă mai mult decât produce”, a declarat primul-ministru. Şeful Executivului a reiterat faptul că măsurile de austeritate au caracter temporar, până la 31 decembrie 2010. “Dorim să creăm premisele creşterii sănătoase a salariilor şi pensiilor începând cu 2011. Vor creşte salariile şi pensiile în 2011 faţă de nivelul redus pe care îl vom aplica acum. (…) În privinţa salariilor bugetarilor vom avea o creştere în condiţiile restructurării aparatului bugetar, până la sfârşitul anului. În privinţa pensiilor, obiectivul nostru este să revenim la un nivel cât mai apropiat de cel existent, în condiţiile continuării reformei sistemului de pensii, eliminării pensiilor speciale, eliminării acelor pensii de boală care nu se justifică şi a creşterii economice”, a afirmat şeful Executivului.

În acest sens, premierul a afirmat că al doilea proiect asupra căruia Guvernul îşi va angaja răspunderea va rezolva problema pensiilor speciale, care vor fi recalculate potrivit principiului contributivităţii. Primul-ministru a subliniat faptul că pensiile militarilor a căror valoare se situează sub 3.000 de lei nu vor fi diminuate în urma recalculării, însă economii la buget vor fi făcute ca urmare a recalculării şi a altor pensii speciale. „Prin recalcularea a aproximativ 8.000 de pensii speciale se vor obţine bani pentru plata a 60.000 de pensii medii”, a exemplificat şeful Executivului.

Informatii primite de la Biroul de presă al Guvernului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.