Proiect educațional internațional ”Comunități locale românești și Unirea”, la Focșani și Adjud

În perioada 26 – 28 octombrie 2018 se va desfășura la Adjud și Focșani proiectul educațional internațional Comunități locale românești și Unirea, activitate complexă, avizată de Ministerul Educației Naționale, de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, înscrisă în calendarul AGIRo.

Organizatorii, Asociația Generală a Învățătorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea, Primăria municipiului Adjud, Casa de cultură “Tudor Vornicu” din Adjud, Colegiul Tehnic “Gheorghe Balș” din Adjud, au plecat de la premisa că idealul unității a constituit și constituie o trăsătură definitorie pentru românii aflați sub stăpâniri străine.

România Mare pentru care au murit strămoșii este o amintire frumoasă și un ideal în acest an de grație, 2018. Sunt milioane de români în afara granițelor țării supuși unui proces de deznaționalizare mai mult sau mai puțin declarat. Mulți se află pe tărâmul Basarabiei istorice; alții se regăsesc în Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria și nu numai. Mulți își asumă identitatea, unii au fost mancurtizați. E de datoria noastră să ne amintim de românii aflați dincolo de granițele, să le înțelegem suferința, să-i aducem măcar în plan economic, cultural acasă într-o Românie actuală care s-a învrednicit doar pentru 22 de ani să fie Mare.

Obiectivele proiectului educațional internațional sunt: identificarea contextului internațional în care a avut loc unirea Basarabiei, Bucovinei, Ardealului cu România; estimarea impactului acestui moment istoric asupra istoriei recente a românilor; identificarea oportunitățile în vederea stabilirii și dezvoltării relațiilor culturale, educaționale cu românii din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria.

Parteneri/coorganizatori sunt unități școlare din județul Vrancea, din România și din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Biblioteca municipiului Adjud.

Dintre activități amintim: expoziția tematică: „Suntem un neam, o limbă, o credință” în perioada 22 octombrie – 1 decembrie 2018 pe holul mare al Casei de cultură “Tudor Vornicu” din municipiul Adjud și la Ateneul Popular “Maior Gheorghe Pastia” din Focșani; expoziție de carte istorică la Biblioteca municipală din Adjud în perioada 22 octombrie – 1 decembrie 2018; vizitarea obiectivelor istorice și culturale din municipiul Adjud, a mănăstirilor Sihastru și Buciumeni, pe 26 octombrie 2018; dezbateri științifice, programe artistice, vizite de documentare la obiective istorice pe 27 octombrie 2018, ș.a..

Precizăm că din mediul academic va participa conf. univ. dr. Florin Pintescu de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Zinaida Bolboceanu, cadru didactic universitar și cunoscută interpretă de muzică populară din Republica Moldova.

Va fi publicat un volum colectiv conținând lucrări ale cadrelor didactice implicate în proiectul internațional, acesta urmând a fi lansat pe 24 Ianuarie 2019.

Indicatorii de realizare pun accent pe: desfășurarea activităților propuse în termenele prevăzute, cu resursele umane, materiale, financiare disponibile; prezența cadrelor didactice, a elevilor și a persoanelor interesate; mediatizarea activităților propuse în mass media. (G. V. D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.