Programul LIFE al Uniunii Europene celebrează 20 de ani de existență

Pe 21 mai 2012 Programul LIFE al Uniunii Europene celebrează 20 de ani de existență. Regulamentul LIFE a intrat în vigoare la data respectivă, acesta reprezentând suportul legal pentru lansarea Programului LIFE, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu .

Pentru a marca aceasta aniversare, mai mult de 300 de evenimente de celebrare a 20 de ani de Program LIFE vor avea loc pe durata lunii mai, în toate țările membre ale Uniunii Europene.Evenimentele vor fi organizate de către proiectele LIFE prezente sau încheiate.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea , beneficiara in ultimii 10 ani a trei proiecte LIFE Natura pentru conservarea carnivorelor mari, va organiza o expoziţie foto , un punct de informare si intalniri cu turistii si localnicii în zona Lepsa, zona situata în inima sitului de importanta comunitara RO SCI 0208 Parcul Natural Putna Vrancea. Expoziţia va prezenta fotografii, care vor sublinia activităţile de conservare a carnivorelor mari implementate în cele trei proiecte LIFE Natura.

Pentru a veni in sprijinul actiunilor de conservare a mediului si implicit a carnivorelor mari, in anul 2002 a debutat primul proiect LIFE Nature din judetul Vrancea, proiect numit „Conservarea in-situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea” implementat de catre Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea impreuna cu o serie de institutii partenere in proiect.

Dupa acest moment, a inceput un amplu program care includea protectia carnivorelor mari si implicit a habitatelor acestora, care a utilizat studii de telemetrie, o campanie educationala, infiintarea Zonei Demonstrative Barsesti pentru protectia stanelor, infiintarea unei retele ecologice locale de arii protejate pentru protectia carnivorelor mari, precum si alte activitati. Prin intermediul acestui proiect s-a urmarit conservarea, administrarea si refacerea populatiilor viabile de carnivore mari apartinand speciilor Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx ca parte a ecosistemelor judetului Vrancea, in coexistenta cu populatia locala.

Urmatorul proiect LIFE NATURE debutat in luna noiembrie a anului 2005 si intitulat „Îmbunatatirea sistemului de protectie a carnivorelor mari din Vrancea” , a venit ca o continuare a actiunilor intreprinse in proiectul LIFE anterior si s-a dorit o parghie necesara sa intareasca rezultatele obtinute pana in acel moment. Astfel, scopul proiectului a fost acela de a intari sistemul de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea si de a corela reteaua de protectie a carnivorelor mari cu Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000.

Pe parcursul derularii acestui proiect, timp de inca 4 ani, au fost intreprinse o serie de actiuni: propuneri pentru declararea unor situri Natura 2000, elaborarea planurilor de management pentru aceste situri, infiintarea unitatii de interventie pentru salvarea animalelor salbatice (in special a carnivorelor mari), monitorizarea carnivorelor mari si a prazii prin diverse metode (radio, GPs, tehnici neinvazive), promovarea sistemelor de protectie a stanelor, livezilor si culturilor agricole in randurile populatiei locale de pe arealul de implementare a proiectului, precum si o campanie de constientizare atat pentru promovarea retelei locale de protectie a carnivorelor mari si a beneficiilor socio-economice ale retelei ecologice europene Natura 2000 cat si pentru reducerea braconajului si a conflictelor dintre localnici si speciile de carnivore vizate in proiect.

Toti cei implicati in derularea acestor proiecte au incercat si au reusit implementarea cu succes a actiunilor urmarite. De aceea activitatile de conservare a carnivorelor mari au continuat si in perioada urmatoare, principalul obiectiv fiind acela de a extinde experienta acumulata in toti acesti ani, astfel realizandu-se un proiect amplu care vizeaza conservarea speciei Ursus arctos, la nivelul a inca 2 judete (Covasna si Harghita).

Astfel, la inceputul anului 2010, in ianuarie a debutat proiectul LIFE+ Nature „Cele mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea populatiei de Ursus arctos din zona central-estica a Carpatilor Orientali” sub coordonarea APM Vrancea, avand ca parteneri APM Covasna, APM Harghita, Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice Focsani si Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii din Balan, urmarindu-se conservarea celui mai reprezentativ esantion al populatiei de Ursus arctos din Romania, prin implementarea celor mai bune practici si actiuni demonstrative in zona central-estica a Carpatilor Orientali. Arealul proiectului se suprapune habitatelor in care este intalnita cea mai mare densitate de ursi bruni/hectar din Europa (4,3 ursi /1.000 ha), in anul 2008 fiind estimata o populatie de 2300 exemplare repartizata pe raza judetelor Vrancea, Covasna si Harghita, adica pe arealul proiectului.

Prin implementarea acestui proiect, se va aplica un set de actiuni demonstrative si de cea mai buna practica, aplicate pana acum in cadrul proiectelor LIFE Nature din judetul Vrancea sau in alte regiuni pe plan national si European. Prin actiunile de conservare concrete precum salvarea ursilor braconati, relocarea ursilor care au creat probleme comunitatilor locale, reabilitarea puilor de urs orfani, protectia efectiva a barloagelor si prin reducerea cazurilor de ucidere legala a ursilor ca urmare a activitatii Echipei de Evaluare a Riscurilor (RAT) care va actiona in favoarea rezolvarii amiabile a acestor cazuri, se va contribui la extinderea arealului ursului brun in Romania.

Alte activitati sunt legate in principal de aplicarea pe teren a actiunilor de monitorizare a speciei prin diferite tehnici, astfel incat sa poata fi asigurat un raport cost/eficienta superior metodelor aplicate pe plan national. Implementarea campaniilor de constientizare utilizand materiale educationale si tehnici de comunicare verificate anterior dovedesc un caracter de buna practica si impactul acestora va fi analizat prin chestionare de opinie aplicate la debutul si la finalul proiectului. Valorizarea produselor “bears friendly” si a celor cu originea intr-un sit Natura 2000 va imbunatatii imaginea speciei si a ariilor protejate in randul comunitatilor locale.

Director executiv  Paul Giurca & Proiecte , Relatii Publice Rodica Bongeag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.