Primarul PSD Răduță Macovei, condamnat penal definitiv, rămâne în funcție. Judecătoarea Mariana Grădinescu a suspendat Ordinul Prefectului, prin care mandatul de primar al lui Răduță înceta de drept.

Tribunalul Vrancea a decis ieri suspendarea ordinului Prefectului, prin care înceta de drept mandatul primarului PSD de la Reghiu, Răduță Macovei (foto), cel care a fost condamnat definitiv de instanță (încă din 28 iunie 2017) pentru două fapte de conflict de interese, interzicându-i-se, totodată, să ocupe funcții publice timp de 10 ani.

Judecătoarea Mariana Grădinescu (sursa foto: Monitorul) a decis să suspende ordinul dat de prefect până la judecarea cauzei pe fond, ceea ce înseamnă că primarul penal de la Reghiu ar putea rămâne în funcție până la finele mandatului (iunie 2020), în funcție de durata procesului.

Timp de mai bine de un an, secretarul UAT Reghiu, Marius Mușat, nu a întocmit referatul pe care trebuia să-l înainteze Prefecturii, astfel încât aceasta să emită ordinul de încetare de drept a mandatului. Abia pe 4 octombrie a. c. secretarul UAT Reghiu a trimis Prefecturii referatul. Macovei a contestat ordinul Prefectului dat pe 10 octombrie a. c., iar ieri a avut câștig de cauză în instanță. Practic, primarul Răduță Macovei încearcă să tragă de timp, nedorind cu niciun chip să părăsească fotoliul de primar.

Prin decizia penală nr. 770/A/2017 pronunțată în dosarul penal nr. 10562/231/2015 primarul PSD Răduță Macovei a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru două fapte de conflict de interese. Conform prevederilor art. 16, alin. (2) din Legea 393/2004, privind Statutul Aleșilor Locali, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu Decizia nr. 536/2016 a CCR și cu Decizia 18/8 iunie 2015 a ÎCCJ, mandatul primarului Macovei trebuie să înceteze înainte de termen. Legea 393/2004 stipulează la art. 15 alin. (2) lit. e) că un primar își pierde calitatea de edil dacă este condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, iar prin deciziile CCR și ÎCCJ s-a clarificat situația primarilor condamnați cu suspendarea executării pedepsei privative.

În schimb, Cătălin Duță, avocatul lui Macovei, a susținut în fața instanței că ”atâta timp cât Judecătoria Focșani a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei principale și a pedepsei accesorii, Prefectul județului Vrancea nu putea constata încetarea mandatului de primar al comunei Reghiu”.

Decizia judecătoarei Grădinescu poate fi atacată la Curtea de Apel Galați în termen de 5 zile de la comunicare. (Ed. O.)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.