Primarii Adrian Alexe (Rugineşti) şi Constantin Armencea (Adjud) se luptă pentru impozitele imperiului Umbrărescu

Primăriile Adjud şi Rugineşti îşi dispută terenurile de lângă E 85 pe care omul de afaceri Dorinel Umbrărescu şi-a construit un întreg cartier de vile, dar şi sedii de firmă. Reprezentanţii ambelor primarii se bat cu pumnii în piept pentru stabilirea limitei de separaţie administrativ teritorială. Ceea nu nu vor să spună nici unii nici alţii, chiar dacă o recunosc, lupta se dă pentru banii pe care Umbrarescu îi plăteşte sub formă de taxe şi impozite locale, pentru teren şi clădirile de pe acesta. Pe de altă parte, Primăria Adjud vrea să extindă suprafaţa construibilă în acel loc, restul zonelor fiind inundabile.

“Nu e nici o dispută între noi şi cei din Rugineşti. Nu vrem decât să se stabilească limitele de separaţie administrativ teritoriale. Noi venim cu documente de atestare, cu hărţi. Ei (Primăria Rugineşti, n.r.) fac o confuzie între regimul de proprietate şi limita unităţii administrativ teritoriale”, a declarat pentru Vrancea Media, Ştefania Şaradici, secretarul primăriei Adjud.

“Propunerile de grăniţuire propuse de vecinii noştri din Adjud nu corespund realităţii existente dintodeauna. Eu nu pot fi de acord cu graniţele vrute de ei fără acceptul Consiliului Local. Oamenii au fost puşi în proprietate pe acele terenuri, nu rezistau rugineştenii acolo dacă nu aveau acte. Există hărţi care atestă punctul ca fiind al oamenilor din Rugineşti. Când s-a dat pământul înapoi la oameni, ei au fost puşi în posesie pe vechile amplasamente”, a declarat Adrian Alexe, primarul comunei Rugineşti.

Pe ce se lupta Adjudul şi Ruginestiul

Pe partea stângă E 85, pe sensul de mers spre Sascut, se afla un adevărat ansamblu rezidenţial, compus dintr-o clădire uriaşă, împrejmuită cu un zid ca de cetate şi o perdea de arbori, la care se adaugă în jur de 20 de vile destinate angajaţilor. Toate aceste imobile sunt pe teritoriul comunei Rugineşti, unde miliardarul plăteşte anual câteva sute de milioane de lei vechi taxe şi impozite. În total acesta are în comună în jur de 300 de hectare de teren, din care aproximativ 20 sunt chiar lângă E 85. Pe partea cealaltă a drumului se află alte terenuri, imobile, parcări şi diverse facilităţi tehnice pentru firme, care sunt amplasate pe teritoriul administrativ al Adjudului.

Primăria Rugineşti încasează, estimativ, în jur de câteva sute milioane de lei vechi. În schimb, Adjudul primeşte bani şi din impozitarea veniturilor şi salariilor, între 2 şi 2,5 miliarde lei pe lună. La acestea se adaugă anual 1 miliard lei vechi din clădiri şi terenuri. Cu siguranţă, Umbrarescu plăteşte mai puţini bani la Rugineşti, decât la Adjud, care este municipiu. Dacă situaţia rămâne cea de acum, cel mai avantajos pentru omul de afaceri ar fi să se dezvolte pe teritoriul Ruginestiului, pentru că ar plăti mai puţini bani. Adjudul are astfel un interes dublu. Pe de o parte, să asigure terenuri pentru noi construcţii, iar pe de altă parte Dorinel Umbrarescu să nu se poată extinde decât pe teritoriul municipiului. Chiar dacă va pierde disputa cu Adjudul, Rugineştiul va câştiga şi pe viitor din relaţia cu Umbrărescu, deoarece omul de afaceri a obţinut aprobarea pentru a construi 200 de centrale eoline pe teritoriul comunei.

Disputa în privinţa amplasamentului afacerilor lui Dorinel Umbrărescu este cu atât mai mare cu cât acesta s-a dovedit a fi, pe lângă un mare contribuabil, şi un corect şi serios contribuabil, ambii primari fiind de acord cu acest aspect. Mai mult, firmele lui Dorinel Umbrărescu asigură locuri de muncă pentru foarte mulţi rugineşteni şi adjudeni. Omul de afaceri contribuie împreună cu Victor Roman la scăderea şomajului din zona de nord a judeţului, lucru de necontestat, aşadar, de către toţi cei din zonă.

Un proces între cele două primarii este iminent

Ambii primari spun că nu vor cedeze pretenţiilor părţii adverse. Armencea susţine că limita naturală a oraşului este râul Trotuş, în timp ce Alexe spune că terenurile de lângă E 85 au aparţinut dintotdeauna Rugineştiului. “Noi am fost deschişi la discuţii şi am avut trei negocieri, dar nu am reuşit să ne înţelegem. În aceste condiţii, cel mai probabil, instanţa va decide cine are dreptate”, spune Constantin Armencea, primarul Adjudului.

Problema grăniţuirii localităţilor este mai veche, însă autorităţile au lăsat în suspans delimitarea hotarelor. Acum însă primarii au fost forţaţi să ia o decizie, din cauza faptului că în această perioadă se fac noi măsurători pentru delimitarea unităţilor administrativ teritoriale. “Vecinii noştri din Adjud trebuie să ştie că ne vom folosi de toată documentaţia şi argumentele pe care le avem pentru a demonstra că acele terenuri sunt pe raza comunei Rugineşti. Au mai fost încercări să ne ia Copacestiul, dar nu au au avut sorţi de izbândă pentru că nu aveau acte”, a spus primarul Adrian Alexe, care a contactat deja un avocat pentru a-l îndruma din punct de vedere juridic.

Primăria Rugineşti a mai avut de clarificat graniţele şi cu localitatea Păuneşti, dar acolo reprezentanţii celor două comune s-au înţeles şi datorită faptului că au făcut schimb de terenuri. “Cu Păuneştiul am semnat deja pentru stabilirea limitelor pentru că a fost paritate, ei au avut la noi, şi noi la ei”, a mai spus Alexe.

Cine este Dorinel Umbrărescu

Omul de afaceri băcăuan este originar din comuna vrânceană Tănăsoaia, de unde a făcut pasul către Podul Turcului, în judeţul Bacău. Ultimele estimari indicau că averea sa este de peste 300 de milioane euro. Banii au venit din numeroasele şi marile contracte cu statul, Umbrărescu fiind cunoscut ca unul dintre “regii asfaltului” din ţara noastră. Cea mai cunoscută şi mai mare din firmele sale, Spedition UMB, a obţinut în anul 2009 un profit de circa 48 milioane de euro. Umbrărescu are în portofoliu foarte multe firme şi a început o acţiune de fuzionare a acestora. În ultimii ani, omul de afaceri a devenit interesat de domeniul energetic şi a concesionat şi achiziţionat foarte multe terenuri în nordul judeţului, cum ar fi în Păuneşti, Rugineşti sau Pufeşti, pentru amplasarea de centrale eoliene. (Ana Maria BOICU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.