Primăria Focşani a explicat, fără argumente solide, de ce a tăiat în neştire arborii ornamentali din oraş. Vrancea Media va depune zilele acestea o plângere penală împotriva trioului Bacinschi – Mocanu – Stoica!

Primăria Focşani a răspuns solicitării Vrancea Media cu privire la acţiunea de tăiere a coronamentului arborilor de pe strada Dimitrie Cantemir, pe aleea din faţa Tribunalului Vrancea, respectiv ITM Vrancea. Redăm mai jos răspunsul integral al Primăriei, răspuns care nu ne-a convins cu privire la legalitatea acţiunilor derulate atât pe strada respectivă, cât şi pe Bulevardul Gării.

În aceste condiţii, editorul Vrancea Media va înainta Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea plângerea penală formulată cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu de care considerăm că se fac vinovaţi cei care au decis să “măcelărească” arborii ornamentali de pe străzile respective.

Imagini VIDEO cu “măcelul” puteţi vedea AICI !

Vrancea Media va cere anchetarea celor trei şi, eventual, extinderea acţiunii penale împotriva oricărei persoane sau instituţie ale căror responsabilităţi vor fi stabilite în urma cercetărilor ce se vor efectua în cauză. Demersul nostru vine ca urmare a tăierilor efectuate de Primăria Focşani, prin Direcţia de Dezvoltare, tăieri în coronamentul arborilor ornamentali de pe strada Dimitrie Cantemir, din faţa Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor este reglementată de art. 246 C. penal, conform căruia: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Aşadar, reţinem că infracţiunea constă în fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane. Interesul legal în acest caz este prevăzut de Constituţia României, care garantează dreptul cetăţenilor la un mediu sănătos, reglementare prevăzută şi de Legea privind protecţia mediului.

Contactat telefonic, directorul Direcţiei de Dezvoltare, Laurenţiu Robert Mocanu, a pasat răspunderea în “curtea” inginerului horticol Otilia Stoica, şefa de la Spaţii Verzi, din cadrul Direcţiei de Dezvoltare: “A fost decizia specialistului. Vorbiţi cu doamna Otilia Stoica”, ne-a precizat Mocanu.

Otilia Stoica nu a răspuns la telefon, pentru a-şi spune punctul de vedere la vremea respectivă.

Pe de altă parte, Vrancea Media a primit şi un răspuns de la Garda de Mediu, cu privire la regimul acţiunilor de cosmetizare. “Conform Legii 24-2007, modificată şi completată prin Legea 313-2009, potrivit art. 12, alin. 5, în cazul arborilor ornamentali (tei, salcâmi, castani etc.), plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora , cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere….

Practic, firma angajată de Primărie a tăiat tot coronamentul arborilor, fără să menajeze ramurile sănătoase, lucru uşor de observat în imaginile filmate de reporterii noştri.

Prim-comisarul Aurel Cristian a precizat că instituţia pe care o conduce, Garda de Mediu, va demara un control pentru a vedea dacă Primăria Focşani a respectat procedurile şi legislaţia în vigoare atunci când a decis să taie coronamentul arborilor ornamentali de pe strada Dimitrie Cantemir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.