Prima de comercializare propusă de PNL va ajuta agricultorii din Vrancea

Deputatul PNL Ion Ștefan a inițiat în Parlament un proiect de lege pentru acordarea unei prime de comercializare pentru producătorii de produse agricole primare, prin care aceștia să fie ajutați să se dezvolte. Inițiativa legislativă prevede ca, din anul 2020, agricultorii să primească 100 de euro/tonă pentru produsele vândute pe piață și 200 de euro/tonă pentru produsele comercializate către procesatori. Proiectul legislativ a parcurs deja primii pași în Senat, unde a primit aviz favorabil din partea Comisiei economice. ”Această primă de comercializare poate să revigoreze agricultura și în câțiva ani să vorbim de o agricultură mult mai performantă, care să le ofere românilor produse autohtone de calitate. Produsele românești au, în multe cazuri, o calitate mai bună decât cele din import, sunt preferate de consumatorii români, dar nu pot intra pe piață deoarece producătorii nu sunt sprijiniți de autorități. De aceea, PNL și-a propus acordarea acestei prime de comercializare. Ca locuitor al celui mai mare bazin viticol al țării, Vrancea, mi-ar plăcea să aud că în porturile din Constanța și Brăila nu au venit vapoare cu vin, ci pleacă vapoare cu vin. Atunci când produsele noastre vor fi competitive pe piețele internaționale și din Vrancea vor pleca la export vapoare cu vin, înseamnă că politicienii și-au făcut datoria. Agricultura din România are nevoie de o abordare stimulativă și de aceea vrem să îi încurajăm pe producătorii agricoli prin acordarea unei prime de comercializare. Am propus o primă mai mare, de 200 de euro, pentru produsele agricole destinate procesării, pentru că țara noastră nu mai trebuie să exporte materie primă, ci produse finite”, a declarat deputatul Ion Ștefan.

Viticultorii și-ar putea acoperi o parte din costuri

Primarul comunei Țifești, una dintre localitățile din Vrancea unde locuitorii trăiesc în cea mai mare parte din viticultură, dar și din legumicultură, spune că prima de comercializare ar fi sprijin important pentru agricultori. ”Adoptarea acestui proiect legislativ ar fi un lucru foarte bun pentru agricultură și i-ar ajuta foarte mult pe producătorii de struguri și de legume din comuna Țifești. Prețurile oferite pentru produsele agricole sunt mici, în condițiile creșterii costurilor de producție, iar acordarea acestei sume i-ar încuraja să continuie activitatea în agricultură și chiar să se dezvolte”, a declarat primarul Gabriel Postolache. În situația în care proiectul va deveni lege, un producător de struguri care și-ar vinde producția către un producător de vin ar putea primi 200 de euro pentru fiecare tonă de struguri. La o producție, de exemplu, de 10 tone tone la hectar, suma primită ar fi de 2000 de euro pentru lucrările agricole efectuate la un hectar de viță de vie, care ar acoperi o parte însemnată din costurile de producție.

Proiectul PNL ar ajuta concret agricultura românească și i-ar sprijini pe agricultori să se dezvolte, pentru că a putea rezista în fața asaltului produselor agricole din alte țări care beneficiază de un ajutor important din partea statelor respective. Este timpul ca și în țara noastra să se întâmple acest lucru, nu să avem festivaluri care nu ajută cu nimic viticultorii”, a mai arătat primarul comunei Țifești, Gabriel Postolache. Proiectul legislativ trebuie să fie dezbătut și votat în plenul Senatului până pe 27 septembrie. Dacă până atunci nu va intra pe ordinea de zi, va fi considerat aprobat tacit de către Senat și va fi ajunge după aceea la Camera Deputaților, care va da votul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.