Prefectul Hornea explică de ce a dat aviz parţial hotărârii CL prin care a fost aprobat prețul local de facturare a energiei termice de 285 lei per gigacalorie

Prefectul județului Vrancea, Sorin Hornea, a apreciat parțial nelegală hotărârea Consiliului Local Focșani nr. 9/2012 privind stabilirea prețului local de facturare a energiei termice furnizată în sistem centralizat în municipiul Focșani, se arată într-un comunicat primit la redacţie.

Prefectul consideră nelegal art. 1 din actul administrativ prin care a fost aprobat prețul local de facturare a energiei termice de 285 lei/Gcal, mai exact o majorare de peste 40% față de prețul de facturare practicat până în luna februarie 2012.

La stabilirea prețului de 285 lei/Gcal, consilierii locali au încălcat actele normative aplicabile în materie, cât și propriului act administrativ adoptat la începutul anului 2011, respectiv H.C.L. nr. 4/2011 (privind asigurarea sustenabilității proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterea eficienţei energetice” finanţat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 3).

Prin contractul de finanțare, municipalitatea focșăneană s-a obligat să respecte previziunile stabilite pentru anii următori și practicarea prețului de 225,6 lei/Gcal în anul 2012 pentru a putea obţine fonduri europene nerambursabile.

„Le solicit aleşilor locali ai municipiului Focşani să revoce art. 1 din Hotărârea Consiliului Local nr. 9/2012, să stabilească un preţ pentru energia termică care să fie în concordanță și nu în contradicție cu legislaţia în vigoare. În plus, le cer aleşilor locali, care ar trebui să apere interesele cetăţenilor şi nu să fie împotriva lor, să ia în calcul faptul că potivit hotărârii nr. 9/2012, focșănenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire ar trebui să plătească facturile pe luna trecută cu aproximativ 40% mai mult decât până acum.

Asta în condiţiile în care luna trecută s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute, iar consumul a fost mult mai mare decât în lunile precedente. Dacă prețul energiei termice nu va fi modificat, o parte importantă dintre consumatori va ajunge în situația de a renunța la apa caldă și căldură în acest fel igiena și sănătatea populației vor fi afectate”, a declarat Sorin Hornea, prefectul județului Vrancea.

La sfârşitul anului trecut, prefectul judeţului Vrancea a atacat în instanţă două hotărâri ale Consiliului Local Focşani prin care preţul energiei termice a fost stabilit la 270 lei/Gcal, respectiv 399 lei/Gcal. Magistraţii de la Tribunalul Vrancea au admis cererea prefectului și au anulat aceste două hotărâri.

Motivarea instanței a fost aceea că argumentația Consiliului Local nu subzistă în condițiile în care pe de o parte nu au fost prezentate acte care să confirme imposibilitatea bugetului local de a-și respecta obligația de a menține prețul energiei termice la 225,6 lei/Gcal. De asemenea, instanța consideră faptul că municipalitatea putea să găsească alte soluţii şi nu aceea de a pune pe umerii consumatorilor în sistem centralizat un cost majorat al energiei termice, transformându-i în veritabili consumatori captivi care nu îşi pot alege furnizorul şi nu pot negocia preţul şi celelalte condiţii contractuale.

În ciuda argumentelor aduse de prefect și confirmate de magistrați, Consiliul Local al municipiului Focșani a făcut recurs la hotărârea pronunțată de Tribunalul Vrancea. Consilierii care au votat pentru promovarea recursului doresc ca focșănenii să plătească energia termică cu 399 lei/Gcal așa cum aceștia au stabilit prin hotărârea declarată nelegală de Tribunalul Vrancea și nu cu 203 lei/Gcal așa cum a stabilit instanța.

Până la soluționarea definitivă a litigiului privind cele două hotărâri atacate, Consiliul Local al municipiului Focșani a adoptat o nouă hotărâre privind stabilirea prețului energiei termice, H.C.L. nr. 9/2012.

Biroul de presă al Prefecturii Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.