Ponta, după ancheta DNA care a localizat traficul de influenţă în biroul său: “Vorbeam cu Oprişan că nici în 1989 n-au putut să ne împuşte pe toţi. Eu am ieşit atunci în stradă!”

După ce procurorii au localizat traficul de influenţă în biroul său, de unde Adrian Duicu, seful CJ Mehedinţi, îşi anunţa apropiaţii de influenţa la Palatul Victoria şi promitea funcţii în Poliţie şi Parchet, premierul Victor Ponta, nu numai că evită un răspuns tranşant în privinţa implicării sale în acest caz, ci susţine că anchetele DNA care îi vizează pe liderii partidului sunt similare unor execuţii. „Vorbeam cu Marian Oprişan, nici în 1989 nu a putut să ne împuşte pe toţi, eu avem atunci 17 ani, am ieşit pe stradă, ca mulţi dintre dumneavoastră, dar cred că nici în 2014 nu se poate întâmpla acest lucru”, a spus premierul în faţa şefilor de CJ veniţi la Bucureşti, cu care s-a declarat solidar. Ulterior el a ţinut să precizeze că discuţia la care procurorii fac referire în referatul din „dosarul Duicu” nu a avut loc la el în birou.
Zgonea Ponta si Oprisan la Ziua Unirii 2013
Premierul Victor Ponta s-a declarat astăzi, din nou, solidar cu şefii de Consilii Judeţene care au probleme cu DNA, susţinând că acest lucru era previzibil deoarece „nu puteţi fi bătuţi la vot altfel”.

„Eu vă zic doar că ştiţi că trebuia să vă aşteptaţi la aşa ceva pentru că dumneavoastră sunteţi votaţi, pentru că dumneavoastră aveţi încrederea cetăţenilor, pentru că nu puteţi fi bătuţi la vot altfel şi atunci evident că un aparat care vă invidiază şi un aparat care vă detestă va lucra împotriva dumneavoastră. Însă vreau să ştiţi că vă puteţi baza pe Guvern, pe mine personal, că eu mă voi mândri întotdeauna cu toţi aleşii locali ai partidului meu şi ai tuturor partidelor, toţi cei care sunt aleşi de cetăţeni. Vorbeam cu Marian Oprişan, nici în 1989 nu a putut să ne împuşte pe toţi, eu avem atunci 17 ani, am ieşit pe stradă, ca mulţi dintre dumneavoastră, dar cred că nici în 2014 nu se poate întâmpla acest lucru”, a spus Ponta

Ulterior, premierul, care de dimineaţă nu îşi aducea aminte despre discuţiile lui Adrian Duicu de la Palatul Victoria, a ţinut să precizeze că acea convorbire la care procurorii DNA fac referire nu a avut loc de la el din birou.

Potrivit referatului DNA în cazul preşedintelui CJ Mehedinţi, PSD-istul Adrian Duicu, arestat în acest moment preventiv pentru suspiciuni legate de 7 infracţiuni de corupţie, influenţa acestuia a fost exercitată inclusiv de la Palatul Victoria, în biroul premierului, acolo unde liderul PSD Mehedinţi a mers să aranjeze numirea şefului poliţiei judeţene.

În funcţia de şef al IPJ Mehedinţi a fost numit, ulterior acestui episod – datat 13 iunie 2013 -, Constantin Ponea, cel care i-a promis lui Duicu că îl scapă de doarul cu ANI. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Duicu a venit personal la Bucureşti, în biroul lui Victor Ponta în care se afla şi ministrul de Interne la acea vreme, liberalul Radu Stroe.

Interceptările convorbirilor telefonice ale acestuia – şi nu înregistrări din biroul premierului – au relevat că Adrian Duicu l-a sunat pe Constantin Ponea să îi relateze cum a decurs întâlnirea. Astfel, Ponta l-a chemat pe Tobă la Guvern, unde şeful Poliţiei Române s-a întâlnit direct cu Duicu căruia i-a acceptat solicitările în virtutea poziţiei sale în PSD, constată procurorii.Potrivit dezvăluirilor gândul, Ponea l-a asigurat pe Duicu că îi va ”rezolva” dosarul cu ANI. DNA subliniază că dosarul de conflict de interese era unul foarte important pentru şeful CJ, o soluţie nefavorabilă ducând la pierderea poziţiei şi la o interdicţie de trei ani pentru orice funcţie aleasă. Procurorii DNA susţin că şeful Poliţiei îi promitea lui Duicu că, prin intermediul surori sale, care este Adina Ponea, şefa Secţiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obţine o soluţie favorabilă în dosarul în care a contestat raportul de conflict de interese al ANI. Pe 24 mai Curtea de Apel Craiova, Secţia de Contencios dispune anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu.

Din referatul DNA reiese că şeful IPJ, Constantin Ponea a solicitat în schimb următoarele lucruri: Primăria Orşova să îi concesioneze tatălui său o serie de terenuri la preţuri mici, el să fie menţinut în funcţia de şef al IPJ si să promoveze la Bucureşti în cadrul structurii centrale a Poliţiei Române, iar soţia sa să fie promovată la DNA sau la Parchetul General.

Extras din referatul DNA:

► La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan.

Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea… ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo… deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.

Aşadar, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Ponea Constantin Ştefan că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere din cadrul unei structuri din Bucureşti. Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: „l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok”

Articol preluat de pe Gandul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE