Pompierii vrânceni îşi iau măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada sărbătorilor

În scopul bunei desfăşurări a activităţilor specifice organizate şi desfăşurate de către instituţiile de cult din judeţ cu ocazia sărbătorilor pascale, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea recomandă respectarea, în principal, a următoarelor măsuri:
 Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult se va permite în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării producerii de accidente;

 Menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros; în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber;
 Asigurarea dotării lăcaşurilor de cult cu mijloace de intervenţie în caz de incendiu (stingătoare);

 Întreţinerea şi exploatarea în bune condiţiuni a instalaţiilor electrice şi a sistemelor de preparat şi încălzit hrană;
 Supravegherea sobelor şi a celorlalte mijloace de încălzire cu/fără acumulare de căldură pe tot timpul funcţionării şi întreruperea alimentării acestora înainte de începerea slujbelor religioase;

 Amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi supravegherea lor pe toată durata menţinerii aprinse;
 Evacuarea, din interiorul lăcaşului de cult a covoarelor, mochetelor, scaunelor şi a băncilor nefixate ferm de pardoseală şi care pot îngreuna evacuarea persoanelor în caz de incendiu, cu excepţia celor care constituie obiecte de cult sau care se utilizează potrivit tradiţiei ori ritualurilor religioase;

 Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă;
 Instruirea persoanelor cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mânăstirilor sau aparţinând de acestea, precum şi a persoanelor cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis cât şi privind interdicţia fumatului;

 Participanţii la slujbele pascale trebuie să acorde un plus de atenţie utilizării lumânărilor şi candelelor aprinse (în special în Noaptea de Înviere) pentru a preveni posibilele incidente ce pot apărea în astfel de situaţii.

În cazul producerii unei situaţii de urgenţă, se acţionează imediat pentru:
 evacuarea tuturor ocupanţilor clădirii precum şi a bunurilor importante adăpostite, în ordinea valorii;
 anunţarea evenimentului la numărul 112 – apelul unic de urgenţă;
 stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie.

Premergător sărbătorilor pascale, personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul I.S.U. Vrancea a executat controale de prevenire la unităţile de cult din judeţ în scopul depistării şi înlăturării stărilor de pericol, a cauzelor potenţiale de incendiu şi a altor nereguli specifice. De asemenea, inspectorii de prevenire vor fi prezenţi în Noaptea de Înviere la diferite lăcaşuri de cult pentru acţiuni de supraveghere a respectării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor şi de asigurare a intervenţiei operative în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.

În speranţa că veţi avea parte de sărbători liniştite, dorim cetăţenilor ca Lumina Sfântă a Învierii Domnului să reverse în casele tuturor belşug şi fericire, iar în suflete să aducă pace şi armonie.

Intervenţii S.M.U.R.D.
În data de 11 aprilie a.c., personalul specializat din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost solicitat, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, să intervină pentru soluţionarea a şase situaţii medicale de urgenţă.

Astfel, s-a intervenit în municipiile Focşani şi Adjud, cât şi în comunele Obrejiţa, Rugineşti şi Vidra, paramedicii din cadrul I.S.U. Vrancea acţionând pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportul pacienţilor la spital, unde au fost preluaţi de medicii de gardă din cadrul structurilor de primire urgenţe ale spitalelor din Adjud, Dumbrăveni, Focşani şi Vidra.
Printre cele mai frecvente motive pentru care au fost solicitate echipajele S.M.U.R.D. se regăsesc afecţiuni cardiace şi dureri abdominale.

Incendiu la viţă de vie în Câmpineanca
În data de 11 aprilie a.c., în jurul orei 16.00, un apel, primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, la dispeceratul integrat ISU – Ambulanţă, anunţa producerea unui incendiu teritoriul localităţii Câmpineanca, izbucnit la vegetaţie uscată şi viţă de vie, proprietatea numitului Silviu A.

Pentru localizarea şi lichidarea acestuia s-a deplasat la faţa locului un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi trei subofiţeri.
În urma incendiului, provocat, cel mai probabil, de foc deschis în spaţii deschise, au ars vegetaţie uscată şi viţă de vie pe o suprafaţă de cca. 4 ha.

Incendiu de vegetaţie uscată şi litieră la Valea Sării
În data de 11 aprilie a.c., în jurul orei 18.00, un apel, primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, la dispeceratul integrat ISU – Ambulanţă, anunţa producerea unui incendiu pe teritoriul localităţii Valea Sării, izbucnit la vegetaţie uscată şi litieră.

Pentru localizarea şi lichidarea acestuia s-a deplasat la faţa locului un echipaj din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi trei subofiţeri, pompierii militari acţionând în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Valea Sării şi cetăţeni din localitate.

În urma incendiului au ars vegetaţie uscată, mărăciniş şi seminţiş natural de pin negru pe o suprafaţă de cca. 4000 mp, cât şi litieră din pădurea de pin pe o suprafaţă de aproximativ 400 mp.
Cel mai probabil incendiul a fost provocat de jocul copiilor cu focul.

Incendiu la vegetaţie uscată în Rugineşti
În data de 11 aprilie a.c., în jurul orei 13.00, un echipaj cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi patru subofiţeri din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud a acţionat pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată pe teritoriul localităţii Rugineşti. A ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 4 ha.

Proiectil exploziv descoperit la Râmniceni
În data de 11 aprilie a.c., echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost anunţată, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, că pe raza satului Râmniceni, comuna Măicăneşti, s-a descoperit muniţie neexplodată.

Ajunşi la faţa locului, specialiştii pirotehnişti au identificat un proiectil exploziv, calibru 85 mm, muniţia fiind descoperită de numitul Fănel C în timpul desfăşurării unor lucrări agricole.
Proiectilul a fost ridicat şi transportat în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat în vederea distrugerii.

Comunicat primit de la ISU Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.