Pensionarii îşi primesc banii în 16 rate. Câţi dintre vrânceni vor mai trăi să recupereze şi ultimul ban din cele 3 milioane de euro reţinuţi?

Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)să restituie pensionarilor banii reţinuţi ilegal. Este vorba despre cei 5,5% , contribuţie pentru sănătate. Pensionarii îşi vor recupera banii în 16 rate, aşa cum i-au şi dat.

La nivelul judeţului Vrancea există un număr de 22.725 de pensionari în plată cu un cuantum mai mare de 740 de lei, pentru care se opresc contribuţii de 5,5%.

La un calcul simplu putem observa că statul, prin Casa Judeţeană de Pensii Vrancea (CJPV) a făcut economii la bugetul de pensii de aproape 1 milion lei lunar, prin formula de calcul care le permitea să taxeze pensia integral. Astfel, în fiecare lună s-au reţinut peste nouă sute de mii de lei, iar în cele 14 luni de când a intrat în vigoare Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, doar din Vrancea s-au reţinut 12,9 milioane lei vechi lei, adică peste 3 milioane de euro, bani care se vor restitui în 16 luni. Oricum, un lucru este cert, nu toţi pensionarii vor mai apuca să primească şi ultima „rată” pe care Guvernul se obligă să le-o dea. În acest context natural, tot statul este cel care va mai câştiga ceva…

Luna trecută Curtea Constituţională a constatat că „dispoziţiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 lei”. Cât priveşte momentul aplicării deciziei Curţii Constituţionale din 13 martie, „cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I”. (Ana-Maria BOICU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.