PDL a luat de la pensionarii vrânceni peste 3 milioane de euro într-un an, iar banii ar putea să nu fie recuperaţi

Aproape 23.000 de pensionari din Vrancea se vor bucura de decizia Curţii Constituţionale, care prevede ca pensiile ce depăşesc 740 de lei să fie taxate cu impozit pentru sănătate de 5,5% doar pentru suma care depăşeşte acest prag minim şi nu pentru toată suma ca până acum.

Deşi legea care prevede acest lucru a intrat în vigoare de 14 luni, guvernanţii nu s-au grăbit să o aplice, deoarece cei mai mulţi bani vin din impozitarea până la 740 lei, întrucât nu sunt foarte multe pensii care să depăşească cu mult acest prag.

La un calcul simplu putem observa că statul, prin Casa Judeţeană de Pensii Vrancea (CJPV) a făcut economii la bugetul de pensii de aproape 1 milion lei lunar, prin formula de calcul care le permitea să taxeze pensia integral. Astfel, în fiecare lună s-au reţinut peste nouă sute de mii de lei, iar în cele 14 luni de când a intrat în vigoare Legea, doar din Vrancea s-au reţinut 12,9 milioane lei vechi lei, adică peste 3 milioane de euro.

Juravle spune că a respectat legea

Directorul Casei de pensii Vrancea, Adrian Juravle spune că CJPV nu a făcut altceva decât să respecte legislaţia în vigoare, lucru întărit şi de deciziile instanţelor de judecată în puţinele cazuri în care câţiva pensionari au dat în judecată Casa de Pensii.

„La nivelul Casei de Pensii Vrancea avem un număr de 22 725 de pensionari în plată cu un cuantum mai mare de 740 de lei, pentru care se opresc contribuţii de 5,5%, din 84.684 de dosare. (n.r.- numărul de dosare nu coincide cu cel de persoane aflate în plată pentru că o persoană poate beneficia de mai multe tipuri de pensie)”, a declarat, pentru Vrancea Media, Adrian Juravle, director executiv la Casa Judeţeană de Pensii Vrancea.

De asemenea, Adrian Juravle a mai spus că pensionarii sunt liberi să acţioneze în instanţă, dar că practica a arătat, cel puţin la Vrancea că nu au avut câştig de cauză.

„Legea va intra în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial şi nu va avea caracter retroactiv. Oamenii sunt liberi să se adreseze instanţelor de judecată. Din practică am văzut că nu au avut câştig de cauză. Noi am avut anul trecut două astfel de cazuri şi cei care au reclamat situaţia au pierdut. În momentul de faţă nu avem nici un proces pe rol”, a mai adăugat Adrian Juravle.

Reţeta PDL: Cum să iei bani fără să plăteşti

Din păcate, se poate spune că PDL a furat banii pensionarilor cu acte în regulă. Deşi Curtea Constituţională le dă dreptate, deciziile acestea se aplică doar pentru viitor. Curtea a constatat că „dispoziţiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 lei”. Cât priveşte momentul aplicării deciziei Curţii Constituţionale din 13 martie, „cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I”. (Ana-Maria BOICU)

One Response to PDL a luat de la pensionarii vrânceni peste 3 milioane de euro într-un an, iar banii ar putea să nu fie recuperaţi

  1. danb 19/04/2012 at 02:50

    Interesant mod de a interpreta legea. Pai daca aplicarea procentului de 5,5% pe toata pensia este neconstitutionala pai a fost intotdeauna neconstitutionala pentru ca nu avem acum alta Constitutie. Deci nu putem vorbi aici de retroactivitate ci de ilegalitate. Altfel nu inteleg de ce se mai vorbeste de exemplu de retrocedarea proprietatilor nationalizate, am putea spune ca legea se explica doar la viitor, daca statul se va mai gandi vreodata sa nationalizeze, ceea ce set aberant. Parerea mea este ca pensionarii au mari sanse de castig in instanta, daca nu la cele romanesti, la CEDO in mod absolut garantat.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.