Părinţii se aliază cu SIP-FEN & SIP-FEN Vrancea a cerut corectarea programului de salarizare EDUSAL

Paulina Roscan Realitatea.netReprezentanții F.S.E. „SPIRU HARET” și reprezentanta organizației de părinți la nivel național, Mihaela Gună, au căzut de acord, în această săptămână, că este necesară încheierea unui protocol de colaborare între cele două părți. F.S.E. „SPIRU HARET” va redacta acest document, urmând ca, ulterior, acesta să fie supus dezbaterii atât părinților, cât și cadrelor didactice.

Acest acord este urmarea firească a dezastrului din învățământ, atât SIP- FEN, cât și părinții sesizând autoritățile de foarte multe ori în acest sens. În Vrancea am avut numeroase consultări cu părinții, aceștia fiind deciși să apere interesele copiilor lor, așa cum este și firesc. Discuțiile noastre cu părinții au vizat strângerile ilegale de fonduri de la părinți, la nivelul claselor sau unităților de învățământ, dar și rezultatele înregistrate la testările naționale și la simularea de la Bacalaureat. Părinții au sesizat corect problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ, lipsa finanțării și programele școlare fiind doar două dintre acestea“, ne-a declarat Paula Roșcan (foto), președintele SIP-FEN Vrancea.

SIP-FEN Vrancea a cerut corectarea programului de salarizare EDUSAL

Plata sentințelor judecătorești câștigate de către F.S.E. „SPIRU HARET” se va face conform calendarului stabilit cu Ministerul Educației Naționale, după ce MEN a corectat erorile informatice din programul de salarizare EDUSAL. Organizațiile afiliate F.S.E. „Spiru Haret” din județele Vrancea, Satu-Mare, Alba, Argeș, Timiș etc. au reclamat faptul că în programul EDUSAL câmpul de plată al sentințelor judecătorești este blocat și au cerut rezolvarea problemei.

Federația noastră s-a adresat ministrului Educației, solicitând, în regim de urgență, deblocarea programului. Noi am câștigat un număr important de spețe în instanță pentru care hotărârile sunt definitive și trebuie plătite. Nu este posibil să existe probleme de genul program informatic blocat sau altceva“, a afirmat Paula Roșcan, președintele SIP-FEN Vrancea. Potrivit MEN a fost realizată deblocarea câmpului de plată al sentințelor din EDUSAL în luna aprilie (pentru plățile aferente lunii martie). „Ministrul Educației ne-a asigurat la ultima videoconferință că programul de salarizare va permite plata integrală a primei tranșe aferente anului 2014 din sumele stabilite prin sentințe judecătorești.

În măsura în care fondurile alocate pentru anul 2014 sunt insuficiente, ministrul Remus Pricopie a garantat că se va opera rectificarea bugetului, astfel încât să se asigure sumele necesare acoperirii integrale a tuturor tranșelor din acest an. Referitor la impozitarea sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești reprezentând DOB NZI la diferențele salariale cuvenite conform Legii nr. 221/2008, M.E.N. va solicita clarificări de la Ministerul Finanțelor Publice“, a mai adăugat Paula Roșcan.

Sindicatele din învățământ cer ocuparea posturilor libere

F.S.E. „SPIRU HARET “ a cerut Ministerului Educației Naționale emiterea unei hotărâri privind ocuparea prin concurs a posturilor didactice auxiliare și nedidactice din învățământul preuniversitar. De asemenea, FEN atrage atenția asupra necesității aprobării metodologiei privind transferul personalului didactic auxiliar și nedidactic, prevăzut de art. 31 din OUG nr. 103/2013. „La această oră sunt multe posturi cheie vacante din școli care afectează buna funcționare a acestora. Rezolvarea acestei probleme trebuie să fie o prioritate deoarece aşa nu se mai poate continua. De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că vinerea trecută, pe 28 martie, la Universitatea Politehnica din București, a avut loc o întrunire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din educație, respectiv F.S.E. „SPIRU HARET”, F.S.L.I., F.N.S. „ALMA MATER”, pe tema salarizării personalului nedidactic. La întâlnire au mai participat doamna Ecaterina Andronescu și domnul Liviu Marian Pop, senatori.

După discuții, s-a ajuns la concluzia, expusă repetat de F.S.E. „SPIRU HARET”, că problema ar putea fi soluționată prin reglementarea personalului nedidactic în Legea nr. 1/2011 a educației naționale, ca personal didactic auxiliar. S-a acreditat ideea că această modificare, la care cei doi parlamentari s-au angajat, ar reprezenta varianta optimă. În acest sens, se va încerca realizarea unei întâlniri între Premierul României, domnul Victor Ponta și ministrul Educației naționale, domnul Remus Pricopie, pe de o parte, și reprezentanți ai federațiilor sindicale reprezentative din Educație pe de altă parte. Tot în cursul zilei de vineri, 28.03.2014, la solicitarea expresă a domnului vicepreședinte Florin Dobrescu, F.S.E. „SPIRU HARET” a înregistrat la M.E.N. o adresă prin care a cerut intervenția urgentă a ministrului Educației pentru rezolvarea problemei birocratizării excesive a activității din cadrul liceelor tehnologice și nu numai, ca urmare a unor dispoziții ale ARACIP“, a declarat Paula Roşcan, preşedintele SIP-FEN Vrancea.

SIP-FEN cere lămurirea titularizării în învăţământ!

Decizia Curții Constituționale nr. 106/2014, prin care art. 253 (1) din Legea Educației Naționale a fost declarat neconstituțional, a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile din Legea Educaţiei Naţionale care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice care au participat la concursuri de titularizare în ani anteriori.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ a demarat discuțiile cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale pentru a găsi soluțiile necesare astfel încât să nu apară probleme la mobilitatea personalului didactic. FSE „Spiru Haret“ a solicitat deja MEN inițierea unei ordonanțe de urgență care să reglementeze cadrul legal în care se va face anul acesta mobilitatea de personal, în condițiile publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curții Constituționale nr.106/2014.
Din lectura deciziei rezultă în mod clar că a fost declarat neconsţitutional întregul text al alin. (1), forma în vigoare după ultima modificare a legii prin OUG 117/2013 (participanţii la concurs în ultimii 6 ani). În esenţă, Curtea a apreciat ca fiind discriminatorie instituirea unei noi modalităţi de titularizare în sistem, în functie de viabilitatea postului şi având la bază acordul CA, fără concurs – omiţând însă faptul că prima condiţie era legată de nota 7 minim la un concurs de titularizare din ultimii 6 ani. Mai mult, a omis Curtea şi faptul că se va crea o discriminare suplimentară, între persoanele care au beneficiat deja de art. 253 în anii 2011, 2012 și 2013 şi cei care nu mai pot beneficia de acest text.

Efectele deciziei sunt acelea că dispoziţiile art. 253 alin. (1) se suspendă de la data publicării în MO, timp de 45 de zile, în care legiuitorul trebuie să le pună în acord cu Constituţia; după aceste 45 de zile, textul este abrogat. Faţă de suspendarea art. 253, nici etapa prevăzută de Metodologia de mobilitate şi de Calendar nu se mai poate desfăşura. Aceasta nu înseamnă că sunt afectate cadrele didactice care au beneficiat de aceste dispoziţii în anii anteriori – toţi cei titularizaţi deja în baza lui 253 îşi păstreaza statutul.

În consecinţă, dl. presedinte Marius Nistor a luat legătura cu MEN – se încearcă în prezent găsirea unei soluţii, pentru a nu se da peste cap mişcarea de personal. În ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice care şi-au pregătit dosarele pentru a se titulariza, în baza notelor obţinute la concurs în anii anteriori FSE „Spiru Haret“ a cerut MEN să găsească o soluţie astfel încât angajaţii din învăţământ care urmau să se titularizeze conform actualelor prevederi ale Metodologiei – cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014 – 2015, să poată, în continuare, să ocupe posturi titularizabile“, a afirmat Paula Roşcan, preşedintele SIP-FEN Vrancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.