Orasul Panciu a ramas fara iluminat public din cauza datoriilor foarte mari! Primarul Petre vorbeste de atacuri “pe sub centura”

Primarul orasului Panciu, Ion Petre, a facut astazi o declaratie de presa dupa ce pancenii au ramas fara iluminat public. Iata comunicatul primit la redactie: “În numele cetăţenilor din Panciu pe care îi reprezint, condamn atitudinea rău voitoare a conducerii Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Focşani care a hotărât, unilateral, să lase în beznă totală oraşul.

Primăria Panciu a făcut toate demersurile posibile pentru ca să poată asigura iluminatul public în oraş şi a demonstrat că are bune intenţii în gestionarea acestei situaţii. În anul 2007 am investit în Proiectul de modernizare a Iluminatului Public soluţii ultra moderne pentru ca sistemul să devină mai eficient. Din bugetul local am modernizat şapte kilometri de reţea de transport, distribuţie şi furnizare. Această reţea este proprietatea oraşului Panciu. Am înlocuit 1.600 corpuri de iluminat pentru a scădea consumul, iar Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Focşani a montat multiplicatoare de putere în reţeaua de 220 V, acţiune total ilegală! Am modernizat toate punctele de aprindere şi măsură din sistemul de iluminat public. În 2009, Primăria Panciu a plătit în fiecare lună sute de milioane de lei în contul iluminatului public stradal, însă acest lucru pare să nu-i intereseze pe cei cei care au “heblul în mână”. Bunelor noastre intenţii li s-a răspuns cu rea voinţă. Un exemplu în acest sens este cel privind facturarea din luna decembrie 2009 când factura pentru iluminatul public ne-a fost umflată cu o cantitate aproape triplă faţă de consumul pe care oraşul îl are, în medie, pe o lună de zile. Acest fals ni se pare de o gravitate ieşită din comun.

De asemenea, fac următoarele precizări: la acelaşi număr de consumatori (lămpi de iluminat) consumul legat de iluminatul public a crescut în oraş, de la an la an, ajungându-se ca în 2009 consumul facturat către Primăria Panciu să fie cu 280% mai mare faţă de anul 2005, cu 150% faţă de 2007 şi cu 47% faţă de 2008. Datele statistice sunt, din punctul nostru de vedere, revoltătoare ! Nimeni nu poate explica, spre exemplu, cum o maşină de spălat poate consuma în 2005 o anumită cantitate, iar în 2009 o cantitate de trei ori mai mare ! Nici creşterea de la an la an a consumului pe iluminatul public în oraşul Panciu nu poate fi explicată !

Este de domeniul evidenţei că fiind victima unor metode necurate de facturare, Primăria Panciu nu poate achita, într-un an de criză, facturile emise pentru iluminatul public. De asemenea, este evident pentru oricine se pricepe puţin la economie, că încetarea furnizării unui serviciu generează pagube şi mai mari societăţii respective decât încasarea cu întârziere a unor facturi. Este, deci, o politică deficitară nu doar pentru comunitatea din Panciu, cat şi pentru Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice care cheltuie, în continuare bani pentru întreţinerea reţelelor fără a mai încasa vreun leuţ.

De aceea, facem un nou apel la organele de cercetare penală ale Statului Român pentru a verifica dacă cele sesizate de către Primăria Panciu se confirmă sau nu. Pentru faptul că de două săptămâni oraşul Panciu este în beznă conducerea Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Focşani trebuie nu numai să dea explicaţii ci, totodată să plătească efectele acestor zile.

Vă informez că pe parcursul celor 16 zile care s-au scurs de pe data de 15 ianuarie, când iluminatul public a fost întrerupt, în oraşul Panciu a crescut numărul acţiunilor de vandalism şi huliganism. Într-o singură noapte huliganii au distrus, la adăpostul întunericului, 12 stâlpi de iluminat public aflaţi în proprietatea Primăriei Panciu. Este vorba despre o pagubă de 6.432 lei produsă Primăriei Panciu în doar câteva ore, pagubă care putea fi evitată dacă oraşul nu se afla în beznă. Semnale grave vin şi de la Poliţie, Jandarmi şi de la oamenii care, într-un fel sau altul, trebuie să iasă noaptea afară din casă. Uşor, uşor, în oraşul Panciu se instalează o teroare a nopţii pe care noi, ca autorităţi, suntem în imposibilitatea de a o preîntâmpina. La adăpostul întunericului infracţionalitatea ia amploare!

Din punctul de vedere al Primăriei Panciu cauza acestei situaţii fără ieşire are un singur nume: Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Focşani. Nu doresc să politizez această dispută, aşa că voi repeta: singurul vinovat al acestei situaţii de criză este directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Focşani! Din nefericire, directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Focşani este un domn care a ajuns în acea poziţie după ce a obţinut sprijin politic, el fiind numit fără ca cineva anume să poată spune ce competenţe profesionale are. Decizia de a opri furnizarea energiei electrice la nivelul unui oraş este o iresponsabilitate totală a cărei dimensiune nu cred că o poate realiza un personaj numit. Stoparea iluminatului public a unui oraş cu aproape 10.000 de locuitori devine o chestiune socială. O chestiune care excede competenţele manageriale ale unui director, fie el şi al Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Focşani.

Aşa cum am mai arătat, decizia de a nu mai furniza energie electrică pe străzile din oraşul Panciu a generat, deja, panică în rândul oamenilor de bună credinţă din oraş şi fericire în rândul huliganilor care, la adăpostul întunericului, încep să acţioneze, să dea lovitură după lovitură. Zilele trecute au fost distruşi stâlpii de iluminat ai oraşului, peste alte câteva zile vor fi distruse maşini, vor fi sparte locuinţe, iar mai apoi oamenii vor fi agresaţi pe stradă.

Oare trebuie să acceptăm bezna de pe stradă până când vom avea violuri „încurajate” de hotărârea directorului Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Focşani de a opri iluminatul stradal? Oare trebuie ca cineva, Doamne fereşte, să moară pe stradă pentru ca cei de la Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice să înţeleagă faptul că oprirea iluminatului stradal într-un oraş de 10.000 de oameni devine o chestiune socială. Oare doreşte cineva anume, nu spun cine, să transforme oraşul Panciu dintr-un oraş liniştit, în care oamenii încearcă să îşi vadă de viaţa lor bună sau rea, într-un oraş al delicvenţei, al huliganismului stradal, al violurilor şi crimelor? Oare conducerea Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Focşani s-a gândit vreodată la toate aceste aspecte sau doar a executat un ordin administrativ sau politic?

Vă întreb pe dumneavoastră şi, prin intermediul dumneavoastră întreb opinia publică din oraş: „Oare faptul că Primăria Panciu a reuşit în 2009 să realizeze aducţiunea cu gaze naturale, să anvelopeze 13 blocuri de locuinţe, să implementeze Proiectul Integral de Management al Deşeurilor „EcoPanciu”, să dezvolte reţeaua de canalizare a oraşului cu nouă kilometrii şi să achiziţioneze o maşină de pompieri din fonduri europene a generat doar bucurie în rândul unor „prieteni” ai oraşului sau realizările noastre ne-au creat noi duşmani care în 2010 vor să distrugă liniştea din Panciu?” Personal cred că suntem victima vorbei populare: „calul moare de drum şi prostul de grija altuia” sau „de ciudă să moară şi capra vecinului”! Eu m-am obişnuit cu ideea ca un grup restrâns din oraş să facă fel de fel de diversiuni care să-mi afecteze imaginea dar nu sunt de acord ca aceste diversiuni să ajungă să afecteze liniştea concetăţenilor mei.

Acestea nu sunt doar temerile noastre, ale celor din Primăria Panciu, ele sunt şi temerile oamenilor din oraşul Panciu, a oamenilor din cartierele care compun acest oraş!

Înainte de a încheia vreau să reiau propunerea Primăriei Panciu de dezamorsare a acestui conflict.

1. Vrem ca datoriile istorice ale Primăriei Panciu la iluminatul public să fie eşalonate în rate care pot fi plătite, dar numai după o verificare temeinică a tuturor facturilor începând cu anul 2005, deoarece în punctele de aprindere şi măsură au fost schimbaţi contori fără delegatul primăriei – instituţia care este beneficiarul dar şi plătitorul acestor servicii. Primăria Panciu doreşte să plătească energia pe care a consumat-o şi nu pe cea facturată aleatoriu. În condiţiile unui buget auster Primăria Panciu nu poate să îşi ia angajamentul că va putea plăti rate exorbitante.

2. Recalcularea facturii din data de 4 decembrie 2009 în care Primăria Panciu a fost încărcată artificial cu 170.000 kW.

3. Semnarea unui act adiţional la actualul contract de furnizare a energiei electrice care să cuprindă următoarele condiţii:

1. Citirea contorului din punctele de consum, proprietatea Primăriei Panciu, în prezenţa delegatului primăriei ca beneficiar şi plătitor al facturii;
2. Înlocuirea contorilor din punctele de consum în prezenta delegatului, în baza unui proces-verbal de expertiză tehnică;
3. Intervenţia în sistem şi în punctele de consum se va realiza numai în prezenţa delegatului primăriei;
4. Orarul de consum se va stabili de beneficiarul şi plătitorul facturii, respectiv Primăria oraşului Panciu.

4. În condiţiile semnării acestui act adiţional, Primăria poate achita consumul la zi, iar datoria istorică, revizuită, va fi plătită conform unui grafic suportabil de plată a facturilor.

În condiţiile în care aceste solicitări ale Primăriei Panciu nu vor fi luate în considerare ne vom adresa Justiţiei! Vom face plângere penală împotriva directorului Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice Focşani care, în opinia noastră, se face vinovat de săvârşirea mai multor infracţiuni şi vom cere instanţei să anuleze factura din data de 4 decembrie 2009!

În acelaşi timp Primăria Panciu nu îşi va asuma responsabilitatea pentru nici una dintre acţiunile de protest pe care cetăţenii din oraş le-ar putea organiza în următoarea perioadă. Mai mult, primarul şi viceprimarul oraşului vor lua parte la aceste acţiuni, indiferent cine le va organiza!”

Comunicatul Primariei Panciu este semnat de edilul Ion Petre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.