O sută de ani de la naşterea luptătorului anticomunist, membru fondator al PNŢCD la Vrancea, avocat Alexandru Huianu.

Alexandru HuianuAlexandru Huianu s-a nascut acum o suta de ani, in data de 2 ianuarie, in comuna Pomarla, Jud. Dorohoi, Botosani de astazi. A urmat cursurile Universitatii de Drept din Cernauti. In iunie 1939 devenind licentiat in Drept s-a inscris in baroul de avocati.

Tanar taranist fiind, a fost ales deputat la alegerile din 1946, confiscate de comunisti. Avocatul Alexandru Huianu a fost arestat in martie 1947 si a trecut prin 11 inchisori si lagare de munca silnica. A fost pus in libertate in anul 1955, iar in jurul anilor 60, se casatoreste la Focsani, locuind impreuna cu sotia sa, in imobilul situat in str. Comisia Centrala, nr. 11.

In ianuarie 1990, devine membru fondator, impreuna cu preotul Graur, avocatul Enache Harabor, Nicu Manaila si altii, al PNTCD la Vrancea. Dupa 90, a fost Secretar General si Presedinte de Onoare al PNTCD Vrancea.

A fost unul dintre marii apărători ai drepturilor ţăranilor vranceni, în special în materie recuperare a proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist, cărora le acorda consulaţii juridice gratuite la sediul partidului.

Evacuarea organizatiei judetene PNTCD, in anul 2001, de catre reprezentatii consiliului judetean condus de Marian Oprisan, din sediul situat in str. Republicii, arhiva si mobilierul ajungand intr-o cladire dezafectata, fosta Prefectura, i-au cauzat deterioararea starii de sanatate. O perioada indelungata a stat la pat, in ultimii ani din viata revine si activeaza alaturi de noi, invitat fiind la sedinte ca si Presedinte de Onoare.

Se stinge din viata in mai 2007, la varsta de 93 de ani. Ramane un exempu pentru generatiile urmatoare, a fost un politician desavarsit, respectat si de adversari. In memoria acestuia, dupa cum se stie, ne-am dorit ca numele acestuia sa fie dat unei noi strazi din Focsani, din pacate proiectul de hotarare initiat de mine si colegii din opozitie, la care s-au alaturat si cei din PP-DD, a fost respins de majoritatea consilierilor PNL –PSD. Daca cei patru consilieri PNL ar fi votat pentru proiectul ar fi trecut.

Pe 7 aprilie 2013, am amplasat o placuta comemorativa pe peretele imobilului unde a locuit avocatul Huianu, in prezenta colegilor taranisti, unii fosti detinuti politici,oameni de cultura, consilieri locali, sefi de institutii. Imobilul strajuit de un tei si un stejar, seculari, unde avocatul Huianu a locuit din anul 1960 si pana la moartea acestuia, in 2007, a implinit 100 de ani. Monumentul istoric, mostenit de la avocatul Huianu, de catre nepoata acestuia, doamna Dragomir, Casa Huianu, se afla situat in str. Comisia Centrala nr. 11. Renovat recent, respecta in mare parte arhitectura veche a cladirii.

Imi amintesc cu cat drag ne primea dl. Huianu. Mergeam de multe ori, alaturi de Petrica Ittu, Dorin Paraipan, Nicu Tanase, Gelu Gafton, Carmina Corbeanu şi Florin Radulescu. Ne primea intr-un hol, amenajat ca si biblioteca, iar portretul Majestatii Sale, Regele Mihai era afisat la loc de cinste. In spatiul acela mic, langa o soba incinsa, asa l-am colindat impreuna cu colegii, la ultimul Craciun prins de Alexandru Huianu, cel din 2006.

Lilian Ilie, Presedinte PNTCD Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE